Kelemen Hunor: „Sunt absolut inacceptabile declaraţiile premierului, aştept scuze. Aceste afirmaţii nu pot rămâne fără consecinţe”

Politica nationala

Premierul Mihai Tudose trebuie să îşi retragă declaraţia privind autonomia Ţinutului Secuiesc, a declarat, la RFI, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, care se declară şocat şi aşteaptă scuze de la prim-ministru, potrivit NEWS.ro.

Liderul UDMR mai spune că aceste afirmaţii nu pot rămâne fără consecinţe. Premierul Mihai Tudose a vorbit miercuri la Realitatea TV despre rezoluţia privind autonomia Ţinutului Secuiesc, semnată recent la Cluj-Napoca de cele trei formaţiuni politice maghiare (UDMR, PPMT şi PCM), apreciind că „dacă steagul secuiesc va flutura pe instituţiile de acolo, toţi vor flutura lângă steag”.

„Absolut inacceptabile. Nu mă aşteptam de la Mihai Tudose, pentru că nu are antecedente, el nu avea declaraţii de acest tip niciodată de când eu îl cunosc, de aceea m-a şocat această declaraţie. În UE nu poţi să propui fără consecinţe politice reintroducerea pedepsei capitale şi după aceea să spui pentru o comunitate mai mică sau mai mare că nu eşti de acord cu ideile comunităţii respective şi se vor flutura, că vor fi spânzuraţi, că vor fi omorâţi. Deci, din acest punct de vedere, eu cred că nici această declaraţie nu poate să rămână fără consecinţe. În primul rând, eu aştept scuze de la premierul Tudose şi retragerea acestor cuvinte”, a declarat preşedintele UDMR.

El a mai spus că nu crede că premierul poate să rămână în funcţie pe termen lung, în UE, pentru că „nu poate să fie credibil un om politic care face astfel de afirmaţii şi care spune că se vor flutura lângă steag unii sau alţii”.

Întrebat de ce au semnat partidele maghiare rezoluţia privind autonomia Ţinutului Secuiesc tocmai în anul Centenarului Marii Uniri, liderul UDMR a spus că intenţia a fost ca documentul să fie semnat în decembrie 2017, dar din diverse motive nu s-a reuşit.

„A fost o declaraţie în 1993, dacă nu mă înşel, eu eram atunci în presă, nu eram în UDMR, Declaraţia de la Cluj, când toţi senatorii, toţi deputaţii UDMR şi-au asumat acest program politic şi aniversarea acelei Declaraţii de la Cluj era momentul oportun pentru a reitera aceste deziderate (…). Pe de altă parte, în acest an se aniversează şi 100 de ani de la Declaraţia de la Alba Iulia şi acolo există în acea Declaraţie nişte promisiuni pentru comunităţile etnice, în cazul nostru pentru comunitatea maghiară. Noi nu cerem altceva decât respectarea acelei Declaraţii”, a afirmat liderul UDMR.

Întrebat dacă discuţiile dintre UDMR, PPMT şi PCM au fost mediate de o reprezentantă a premierului ungar, Viktor Orban, aşa cum a apărut în presă,  Kelemen Hunor a răspuns: „Nu. Eu cu teoriile conspirative n-am ce face (…). Nu trebuie să medieze nimeni nimic, noi suntem colegi în Parlament cu PCM-ul, au intrat pe lista noastră şi cu Zsolt Szilagyi, cu preşedintele partidului mai mic, al lui Tokes, ne întâlnim foarte frecvent la diferite evenimente, deci nu e nevoie de aşa ceva”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *