Propunere USR Cluj: 5% pentru bugetare participativă

Comunicate POLITIC/ADMINISTRAȚIE

Filiala Cluj a Uniunii Salvați România a lansat o propunere de îmbunătățire a proiectului de bugetare participativă lansat de Primăria Cluj-Napoca.

Iată ideile enumerate de USR Cluj privind îmbunățirea bugetării participative:  

  • Rezultatele ediției din 2017 par deja par neclare. Autoritățile au început să tragă de timp, plănuind eșalonarea unor proiecte sau suplimentarea sumelor acordate altora, deși angajamentul inițial era un buget de maxim 150 000 de euro/proiect.
  • Trebuie să învățăm din greșelile acestui proiect pentru a-l îmbunătăți.
  • Bugetarea participativă este un proiect care trebuie să se desfășoare anual și care trebuie să beneficieze de o alocare financiară de 5% din bugetul de dezvoltare al orașului. Aceasta trebuie folosită integral prin implementarea unui număr maxim de proiecte cu respectarea plafonului maxim de 200 000 euro/proiect.
  • Proiectele trebuie distribuite pe întreaga suprafață a orașului, începând cu zonele care suferă cel mai mult din cauza unei calități a vieții scăzute.
  • Primăria trebuie să clarifice domeniile în care se pot propune proiecte, pentru a evita situațiile discreționare în care se resping unele proiecte, dar se admit altele pe teme apropiate.
  • Bugetul participativ este un proiect care poate avea succes doar dacă este implementat în interesul cetățenilor, care nu poate fi satisfăcut fără implicarea lor în toate etapele acestuia.

Citește și propunerea USR Cluj pentru alternative pentru subvenționarea chriilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *