Senatorul cu suflet de activist – Mihai Goţiu vrea să oprească abuzurile asupra Parcului Naţional Defileul Jiului

POLITIC/ADMINISTRAȚIE

Senatorul clujean Mihai Goţiu rămâne un activist de mediu mereu implicat. Acesta a făcut oficial o serie de sesizări la  Inspectoratele Regionale în Construcții Sud-Vest Oltenia și Vest, Inspectoratele Județene Gorj și Hunedoara și Ministerele Economiei și Dezvoltării Regionale pentru a stopa lucrările începute la proiectul Hidroelectrica din Defileul Jiului şi a se respecta o hotărâre judecătoarească prin care au fost anulate autorizaţiile de construire.

„Astăzi am sesizat oficial, Inspectoratele Regionale în Construcții Sud-Vest Oltenia și Vest, Inspectoratele Județene Gorj și Hunedoara și Ministerele Economiei și Dezvoltării Regionale, solicitându-le să întreprindă să verifice de urgență și să dispună măsurile necesare pentru respectarea hotărârii judecătorești prin care au fost anulate autorizațiile de construire ale proiectului Hidroelectrica din Defileul Jiului.

Cu neplăcută surprindere am aflat că în Parcul Național Defileul Jiului continuă lucrările unui proiect hidroenergetic, în ciuda faptului că autorizațiile de construire au fost anulate definitiv de către Curtea de Apel București, în luna decembrie a anului trecut. Acest lucru mi-a fost semnalat de cetățeni din zonă, de către jurnaliști care realizează o anchetă legată de acest subiect, și este recunoscut implicit printr-un comunicat recent al Hidroelectrica SA, compania titulară a lucrărilor de construire și a autorizațiilor de construire anulate de justiție.

De asemenea, presa locală din județul Gorj, precum și comunicatul celor de la Hidroelectrica SA fac referire la o întâlnire la care au participat reprezentanți ai mai multor autorități publice din județele Gorj și Hunedoara, parlamentari din cele două județe și chiar un secretar de stat din Ministerul Energiei, al cărei scop a fost găsirea unei ”soluții” prin care hotărârea judecătorească prin care au fost anulate autorizațiile de construire să fie lipsită de efecte.

Toate acestea prezintă indiciile unui atac extrem de grav la adresa principiilor statutului de drept, comis chiar de către persoane și autorități publice a căror menire este să apere legea și să aplice deciziile hotărârilor judecătorești definitive. Efectele în societate ale unor asemenea fapte sunt extrem de nocive, generând temerea justificată că aplicarea legii este facultativă, slăbind astfel încrederea în ideea de justiție și în instituțiile publice. Asemenea efecte sunt ușor de prevăzut, ținând cont că subiectul este unul cu notorietate națională și internațională, abuzurile legate de acest proiect hidroenergetic făcând, în ultimii ani, obiectul unor petiții cu zeci de mii de semnatari, a mai multor procese, plângeri penale, a numeroase articole jurnalistice, dar și a unor întrebări și interpelări oficiale în urma cărora fostul premier a anunțat trimiterea Corpului de Control în zonă.

Interesul național în acest caz nu este cel definit în mod arbitrar de Hidroelectrica SA în comunicatul de presă sus-menționat, ci respectarea și aplicarea legii și a hotărârilor justiției, iar instituțiile pe care le reprezentați au un rol determinat în acest sens.

Prin urmare vă solicit efectuarea de urgență a unui control pe teren, care să clarifice situația și prin care să fie dispuse măsurile legale menționate mai sus, în acord cu hotărârea judecătorească amintită, pentru a evita continuarea distrugerilor de mediu, pentru a limita prejudiciile deja create și pentru a nu se ajunge la fapte cu caracter penal. Nu în ultimul rând, pentru a evita un nou caz de infrigement pentru România”, a declarat senatorul Goţiu pe pagina sa oficială. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *