Daniel Buda: „Importurile de alimente de peste 5 miliarde de euro în primele 10 luni ale anului 2017 este expresia falimentului politicilor în domeniul agricol a Guvernului PSD-ALDE!”

POLITIC/ADMINISTRAȚIE

Europarlamentarul PNL Cluj, Daniel Buda, a participat astăzi la audierea în Parlament a ministrului Agriculturii, Petre Daea, şi a sustinut că politicile în domeniul agricol a Guvernului PSD-ALDE sunt falimentare.

„Astăzi, am participat la audierea ministrului Agriculturii, Petre Daea, în cadrul comisiilor reunite din Parlamentul României. Într-o expunere destul de succintă, acesta a relatat viziunea asupra sectorului agricol. Din păcate, situația din teren a agriculturii din România este marcată de niște realități dureroase iar acest lucru este dat mai ales de importurile de produse alimentare de peste 5 miliarde de euro. Altfel spus, banii românilor în loc să ajungă la fermierii din țara noastră, iată că aceștia sunt făcuți cadou retailerilor din statele europene, dar nu numai. Pe lângă aceste probleme, fermierii din România sunt mai departe supuși volatilității prețurilor într-o piață concurențială în care cu greu fac față fermierilor din statele din Vest. Fără o întărire a conceptului de sistem integrat, respectiv producție-procesare-vânzare, fermierii nu vor reuși să reziste pe piață. Din păcate, aceștia se lovesc mai departe de un hățiș birocratic excesiv în procesul de absorbție a fondurilor europene.

Este inadmisibil ca într-o țară considerată eminamente agrară, să se înregistreze importuri masive de produse alimentare, în timp ce exporturile către statele membre să însumeze doar 3.424,1 milioane de euro. România este tot mai dependentă de produsele de carne, de legumele și de fructele din statele membre, în ciuda producției record pe care a avut-o. Din nefericire, nu doar că importăm cantități enorme de produse alimentare, dar acestea sunt de calitate net inferioară, descurajând în același timp producătorii locali. Mai mult, politica din acest sector nu încurajează valorificarea produsului agricol în așa fel încât să ajungă la nivelul produselor agroalimentare performante. Drept urmare, se sprijină exportul de materie primă, românii ajungând să cumpere produse finite din export, realizate din materie primă autohtonă, la prețuri extrem de ridicate. Această situație paradoxală cauzează prejudicii incomensurabile agriculturii, dar și economiei în ansamblul ei.

Politica deficitară din ultimii ani și incompetența de a valorifica potențialul agricol al României creionează drumul spre pierzaniei al agriculturii românești, iar acest lucru este o expresie a incapacității Guvernului PSD-ALDE de a administra eficient interesele acestui sector”, a sustinut eurodeputatul PNL.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *