Membrii Guvernului Dăncilă au depus jurământul, luni seară, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Palatul Cotroceni, în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis. Preşedintele României a declarat, după ceremonia de depunere a jurământului, că la doar un an de la alegeri s-a ajuns deja la al treilea Cabinet PSD-ALDE şi, în mod sigur, nu aceasta este perfoamanţa pe care o aşteptau românii.
Preşedintele Klaus Iohannis a spus, luni seară, la ceremonie de depunere a jurământului de către membrii Guvernului Dăncilă, că există o linie roşie pe care guvernanţii nu au voie să o depăşească şi că afectarea independenţei justiţiei este de neacceptat.
„Există o linie roşie pe care guvernanţii nu au voie să o depăşească. Afectarea independenţei justiţiei este de neacceptat”, le-a transmis luni preşedintele Klaus Iohannis membrilor Guvernului Dăncilă la depunerea jurământului, la Palatul Cotroceni.
El a mai spus că nu trebuie ignorat de către coaliţia PSD-ALDE semnalul transmis de sute de mii de români care continuă să susţină în stradă statul de drept.
„Am ajuns deja la al treilea cabinet PSD-ALDE. În mod sigur, nu aceasta este performanţa pe care o aşteptau românii. Sper ca odată cu învestirea celui de-al treilea Executiv să înceteze şi această ţopăială guvernamentală care a dus anul trecut la o stare de spirit ce nu poate fi benefica dezvoltării unei societăţi”, le-a spus preşedintele membrilor Guvernului Dăncilă.
El i-a avertizat pe aceştia că îşi încep mandatul sub auspicii dintre cele mai nefavorabile.
„Va trebui să convingeţi, plecând cu un capital de încredere redus. Preluati din start şi factura eşecului celor două guverne propuse tot de această coaliţie şi aveţi cu atât mai mult obligaţia să depuneţi toate eforturile ca lucrurile să revină pe făgaşul normal”, a spus Iohannis.
La ceremonie au fost prezenţi atât preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, cât şi preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.
Ceremonia a început la ora 19.30 şi s-a încheiat puţin înainte de ora 20.00.
Guvernul condus de Viorica Dăncilă a fost învestit de către Parlament, luni, cu 282 de voturi favorabile, 136 de voturi „împotrivă” şi o abţinere.
Acesta este al treilea guvern PSD-ALDE de la câştigarea alegerilor, în decembrie 2016.
Noul Guvern, condus de premierul Viorica Dăncilă, are următoarea componenţă: Paul Stănescu – viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice; Graţiela Leocadia Gavrilescu – viceprim-ministru, ministrul mediului; Viorel Ştefan – viceprim-ministru; Ana Birchall – viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României; Carmen Daniela Dan – ministrul afacerilor interne; Teodor-Viorel Meleşcanu – Ministrul afacerilor externe; Mihai-Viorel Fifor – ministrul apărării naţionale; Eugen Orlando Teodorovici – ministrul finanţelor publice; Tudorel Toader – ministrul justiţiei; Petre Daea – ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale; Valentin Popa – ministrul educaţiei naţionale; Lia-Olguţa Vasilescu – ministrul muncii şi justiţiei sociale; Dănuţ Andruşcă – ministrul economiei; Anton Anton – ministrul energiei; Lucian Şova – ministrul transporturilor; Rovana Plumb – ministrul fondurilor europene; Ştefan-Radu Oprea – ministrul pentru mediul de afaceri, comerţ şi antreprenoriat; Sorina Pintea – ministrul sănătăţii; George Vladimir Ivaşcu – ministrul culturii şi identităţii naţionale; Ioan Deneş – ministrul apelor şi pădurilor; Nicolae Burnete – ministrul cercetării şi inovării; Petru Bogdan Cojocaru – ministrul comunicaţiilor şi societăţii informaţionale; Ioana Bran – ministrul tineretului şi sportului; Bogdan Gheorghe Trif – ministrul turismului; Natalia-Elena Intotero – ministrul pentru românii de pretutindeni; Viorel Ilie – ministrul pentru relaţia cu Parlamentul şi Victor Negrescu
– ministrul delegat pentru afaceri europene.Guvernul condus de Viorica Dăncilă a fost învestit de către Parlament, luni, cu 282 de voturi favorabile, 136 de voturi „împotrivă” şi o abţinere.
Rezultatul votului a fost anunţat oficial. Premierul desemnat, Viorica Dăncilă, a afirmat, în plenul reunit al Parlamentului, că reprezintă, alături de Cabinetul său, voinţa politica a coalitiei majoritare din Parlament, spunându-le parlamentarilor că nu vor vota persoane, ci „dorinta cetăţenilor României exprimată la alegerile din decembrie 2016”. Viorica Dăncilă a mai spus că, atât timp cât va fi prim-ministru în România nu va fi introdusă nicio taxă nouă. Ea a mai precizat că nicio altă instituţie, centru de putere, nu va mai putea spune Guvernului ce are de făcut. Senatul şi Camera Deputaţilor s-au reunit luni după-amiază pentru votul privind Cabinetul Dăncilă. La rândul său, liderul PSD, Liviu Dragnea, a spus că PSD-ALDE a început în 2016 implementarea celui mai ambiţios program de guvernare din ultimii 27 de ani, însă „adversarii” au încercat să împiedice acest lucru. El a descris-o pe Viorica Dăncilă drept „o femeie plăcută şi rezonabilă, care a respirat aerul occidental şi s-a distanţat de modul românesc de a face politică, de multe ori dominat de mize mici şi interese personale”. La şedinţă şi-au înregistrat prezenţa 352 de parlamentari.