Platforma România 100 cere Guvernului stoparea comasării și a închiderii iresponsabile a școlilor, atac direct la dreptul la educație al copiilor!

Politica nationala

Platforma România 100 solicită Guvernului încetarea comasării şi închiderii responsabile a şcolilor, considerând această mişcare ca un atac direct la dreptul la educaţie al copiilor.

Ministerul Educației pregătește în această perioadă, pentru aprobarea prin Hotărâre de Guvern, rețeaua școlară în baza căreia va funcționa învățământul preuniversitar în anul școlar 2018 – 2019. În lipsa fondurilor necesare, generată atât de valoarea scăzută a costului standard per elev, necorelată cu nevoile reale ale școlilor, dar și de cheltuielile iresponsabile din bugetul public, Ministerul Educației a solicitat inspectoratelor școlare județene să se încadreze în bugetele alocate anului 2018 și, astfel, să reducă din cheltuieli. La nivel național, situația bugetară este atât de gravă încât cele mai multe județe nu au fonduri pentru plata salariilor profesorilor, personalului auxiliar și celui administrativ pe ultimele 3 luni ale acestui an.

Puse în fața unor alegeri pur contabilicești, inspectoratele școlare au propus spre aprobare comasări și închideri de școli care ignoră cu bună știință interesele educaționale ale elevilor.

Astfel, odată cu aprobarea Hotărârii de Guvern privind rețeaua școlară, grădinițe, școli și licee din țară vor fi comasate și închise din toamna acestui an, iar reducerile vor afecta inclusiv resursa umană din sistemul preuniversitar de învățământ.

Cea mai gravă situație se va înregistra în comunitățile izolate din mediul rural (Delta Dunării, zone montane etc.), acolo unde se va pune lacăt școlilor pentru că inspectoratele școlare nu au bani să plătească salariile profesorilor. Copiilor nu li se va asigura nici transportul spre o altă școală, fie din lipsă de fonduri, fie pentru că deplasarea este dificilă în zonele respective.

Prin această măsură, sute sau chiar mii de copii vor fi abandonați de Guvern, condamnați la izolare și li se anulează șansele la un viitor mai bun.

În condițiile în care abandonul școlar este una dintre cele mai grave probleme ale educației, cu o creștere exponențială a numărului copiilor care abandonează școala, măsura comasării și a închiderii școlilor este un act iresponsabil, cu impact extrem de grav asupra elevilor provenind din aceste comunități. Acțiunile de la nivel județean vor lovi exact în zonele cele mai vulnerabile.

Platforma România 100 atrage atenția că, prin aceste măsuri, Ministerul Educației și inspectoratele școlare județene încalcă dreptul la educație al copiilor, o garanție constituțională a statului român, conferită prin Articolul 32 din Constituție. Mai mult, acest drept este conferit și de Convenția ONU cu privire la drepturile copilului, ratificată de România în 1990 și publicată în Monitorul Oficial în 28 septembrie 1990.

Solicităm, pe această cale, oprirea comasărilor și a închiderilor de școli care afectează în mod direct accesul la educație al copiilor. Cerem responsabilitate din partea tuturor autorităților în procesul de decizie asupra rețelei școlare pentru anul școlar 2018 – 2019.
 
Având în vedere gravitatea acestei situații, dar și faptul că deciziile referitoare la infrastructura școlară, cu impact major asupra sistemului de educație, se petrec în spatele ușilor închise, fără a asigura un demers transparent de consultare, Platforma România 100 lansează un apel către opinia publică să ne semnaleze cazurile punctuale în care copiilor li se încalcă dreptul la educație, prin închiderea școlilor sau comasări. Toate situațiile transmise până la data de 18 februarie 2018, la adresa educatie@ro100.ro, vor fi centralizate și vor sta la baza unui demers civic mai amplu al Platformei România 100, menit să apere dreptul la educație al copiilor români. 
Facem un apel către organizațiile și asociațiile non-guvernamentale interesate să sprijine această inițiativă. Platforma România 100 intenționează să uzeze de instrumentele pe care le are la dispoziție pentru a opri această inițiativă și pentru a apăra dreptul constituțional la educație al copiilor. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *