Florian Coldea, după opt ore de audieri la Comisia SRI: Nu înţeleg sintagma cu care e redefinit statul de către unele voci, mă pot referi doar la statul vertical, pe care l-am servit

Politica nationala Slider

Fostul prim-adjunct al directorului SRI, Florian Coldea, a declarat, marţi, la finalul audierilor din Comisia de control parlamentar al activităţii SRI, care au durat aproximativ opt ore, că a oferit „răspunsuri proactive” la toate întrebările şi că şi-a rezervat dreptul de a reveni la comisie cu noi detalii. El a spus că s-a discutat şi despre „sintagmele cu care astăzi este redefinit statul de către unele voci” şi că nu înţelege această sintagmă, ci se poate referi doar la „statul vertical”, pe care l-a „servit puternic în slujba României”. Florian Coldea a mai susţinut că înţelege „atracţia pentru mister şi poveşti cu spioni”, însă „aceste demersuri, care merg dincolo de lupta politică, riscă să se transforme în vânătoare de vrajitoare, care afectează instituţiile fundamentale ale statului”. La rândul său, preşedintele Comisiei SRI, Claudiu Manda, a spus că Florian Coldea nici nu a confirmat, nici nu a infirmat prezenţa sa la Gabriel Oprea în noapte alegerilor din 2009. Manda a susţinut că în cadrul audierilor au fost discutate mai multe subiecte, printre care deciziile CSAT cu privire la SRI, mandatele de siguranţă naţională şi despre relaţia lui Coldea şi a SRI cu partidele politice, cu Guvernul, cu DIICOT şi cu Alina Bica.

Fostul prim-adjunct al directorului SRI, Florian Coldea, a declarat, marţi, la finalul audierilor din Comisia de control parlamentar al activităţii SRI, care au durat aproximativ opt ore, că a oferit „răspunsuri proactive” la toate întrebările şi că şi-a rezervat dreptul de a reveni la comisie cu noi detalii.

La finalul audierilor, care au început la ora 11.00 şi s-au încheiat în jurul orei 19.00, Fliorian Coldea a susţinut o declaraţie de presă, spunând că, deşi au fost audieri lungi, acestea vor continua la o dată care va fi stabilită împreună cu Comisia SRI.

El a afirmat că întrebările s-au referit la „alegaţii şi acuzaţii vehiculate în spaţiul public” de către parteneri insituţionali, de către media, dar şi de către anumiţi rezervişti şi că şi-a rezervat dreptul de a reveni la comisie „cu noi detalii care ar putea fi de interes când se vor finaliza o serie de chestiuni aflate în derulare”. 

„Eu cred că am reuşit să atingem toate subiectele de pe agenda membrilor comisiei, unele dintre ele au fost deja vehiculate în spaţiul public. Pentru aprofundarea unora mi-am rezervat dreptul, cu care membrii comisiei au fost de acord, de a reveni la comisie cu noi detalii care ar putea fi de interes când se vor finaliza o serie de chestiuni aflate în derulare. Cred că am oferit răspuns în mod proactiv la toate întrebările adresate. Răspunsurile s-au referit la o serie de chestiuni, alegaţii, acuzaţii vehiculate în spaţiu public ale unor foşti sau actuali beneficiari şi parteneri instituţionali, jurnalişti, oameni din media care ne acuză astăzi, dintre care pot să vă spun că o parte ne cultivau cu multa insistenţă, dar şi ale unor foşti colaboratori din cadrul instituţiei, rezervişti”, a declarat Florian Coldea.

El a susţinut că a explicat în detaliu care sunt procedurile şi modul de relaţionare cu toate aceste categorii de interlocutori cu care conducerea SRI a interacţionat atât formal, cât şi informal, dar „strict în limitele şi spiritul legii şi al regulamentelor militare”.

Fostul prim-adjunct al directorului SRI a spus că a fost abordat şi subiectul protocoalelor de cooperare cu parchetele., susţinând că folosind aceste protocoale de-a lungul timpului sau pe perioada mandatului său SRI a prevenit şi contracarat riscuri la adresa României. 

„A fost abordat şi subiectul protocoalelor de cooperare care au făcut deja obiectul verificărilor comisiei, la care membrii comisiei au deja acces şi care din punctul meu de vedere, dincolo de faptul că se înscriu în limita legii, au un caracter tehnic şi limitativ tocmai pentru a ne asigura de legalitatea şi trasabilitatea cooperării, respectiv pentru a preîntâmpina eventualele excese ale instituţiilor implicate. Aş vrea să nu uităm că practica ne-a dovedit că, folosind aceste protocoale, de-a lungul timpului sau pe perioada mandatului meu, am prevenit şi contracarat riscuri la adresa României. Separat de combaterea corupţiei, ne-am realizat misiunile serviciului, reuşind să trecem neafectat de un fenomen terorist cu valenţe globale de care puţine ţări au scăpat neafectate, să gestionăm problemele de contraspionaj şi ameninţări transfrontaliere din vecinătatea estică, în condiţiile în care vedem cu toţii că multe ţări cu capabilităţi mai mari decât ale României au fost serios afectate şi multe alte ameninţări şi probleme care ţin de responsabilităţile noastre (…) Am contribuit semnificativ ca România să fie catalogată că ţară sigură şi furnizoare de securitate pentru partenerii şi aliaţii noştri”, a declarat Coldea.

El a spus că „siguranţa României, aşa cum o resimt cetăţenii ei astăzi, nu este un dat, aşa cum extrem de mulţi consideră, ci este rezultatul unor eforturi instituţionale şi al unor sacrificii individuale şi personale”.

„Împreună cu profesioniştii şi ofiţerii din instituţie, am făcut din SRI o instituţie modernă, care a performat la cele mai înalte standarde euroatlantice, consolidându-şi statutul de instituţie fundamentală a statului român, care avea constant peste 50 la sută încredere la nivelul populaţiei. Instituţia a prevenit şi contracarat împreună cu parteneri interni şi internaţionali, într-o perioadă internaţională dificilă, riscuri şi ameninţări la adresa României şi aliaţilor săi”, a mai susţinut Florian Coldea.

Fostul prim-adjunct al directorului SRI a mai spus că s-a discutat „şi despre sintagmele cu care astăzi este redefinit statul de către unele voci (statul paralel n,r.)”. „Eu nu înţeleg această sintagmă, dar mă pot referi doar la statul vertical, pe care l-am servit puternic şi protectiv în slujba României şi pe care îl cunosc şi în care s-au făcut eforturi deosebite pentru consolidarea domniei legii”.

El a mai spus că înţelege „atracţia pentru mister şi poveşti cu spioni”, însă „aceste demersuri, care merg dincolo de lupta politică, riscă să se transforme în vânătoare de vrajitoare, care afectează instituţiile fundamentale ale statului”.

„Doresc să precizez şi într-un anume fel să atrag atenţia că, deşi înţeleg atracţia către mister, poveşti cu spioni, contraspionaj şi conspiraţii, precum şi frustrarea unora şi nevoia de a inventa alte vinovăţii, aceste demersuri, care observăm că merg dincolo de lupta politică, riscă să se transforme într-o adevărată vânătoare de vrăjitoare care afectează instituţiile fundamentale ale statului român şi prin asta capacităţile democratice de apărare ale României, aşa cum au fost ele definite de lege, de normele euro-atlantice pe care, culmea, unii pretind că le apără”, a adăugat Florian Coldea, la finalul audierilor din comisia SRI.

În cadrul comisiei de control parlamentar al activităţii SRI au fost audiaţi până acum preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, fostul şef al SRI, actual ambasador în Statele Unite, George Maior, urmând să fie chemat la comisie şi fostul preşedinte Traian Băsescu.

Preşedintele Comisiei de control al SRI, Claudiu Manda, declara la finalul luni octombrie 2017 că Florian Coldea este în prezent ofiţer în rezervă şi angajat cu contract civil la Academia Naţională de Informaţii, el precizând însă că nu este clar în acest moment dacă Florian Coldea a îndeplinit toate criteriile pentru a fi cadru didactic la respectiva instituţie de învăţământ. 

De asemenea, USR a cerut săptămâna trecută, în cadrul Comisiei de control al activităţii SRI, ca preşedintele PSD, Liviu Dragnea, să fie audiat în 20 martie, dar cererea a fost respinsă, după ce reprezentanţii PSD-ALDE în comisie au votat împotrivă. 

În replică, fostul preşedinte Traian Băsescu a spus că, dacă ceea ce poate mărturisi Liviu Dragnea despre întâlnirile, chefurile şi meciurile de tenis de la vilele SRI – la care a participat alături de Maior, Ponta, Coldea, Dîncu, Kovesi, Georgescu, Ghiţă şi alţi înalţi reprezentanţi din magistratură şi servicii secrete – nu prezintă interes pentru majoritatea PSD-ALDE din Comisia SRI, atunci nici el nu are motive să creadă că prezenţa lui la comisie ar fi necesară sau utilă.

viewscnt

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *