USR Cluj: 72 de senatori ascund gunoiul sub preș, îngropând România sub gunoaie.

Comunicate POLITIC/ADMINISTRAȚIE Slider

Cluj, groapa de gunoi Pata Rât: 600 de tone de apă au fost folosite la stingerea incendiului din 2015. Cincisprezece incendii au mai avut loc doar în iulie 2017. Alte zeci de incendii între 2014 și 2017. În plus, surpări și alunecări ale depozitului de gunoaie. Revărsări și inundații cu levigat (lichid toxic scurs din depozitele de deșeuri), ce duc la poluarea apelor curgătoare. Toate acestea sunt datorate ineficienței acțiunilor autorităților locale și centrale, care duc la perpetuarea problemelor de aici.

Acestea sunt primele semnale de alarmă trase în Raportul Comisiei Parlamentare de ancheta privind situația deșeurilor din România, Comisie condusă de Allen Coliban, senator USR. Mai departe, pe parcursul a 70 de pagini plus peste 200 pagini de anexe, se arată multiplele deficiențe din sistemul de management al deșeurilor din România și incidentele provocate de acestea, se analizează starea sistemului de colectare și reciclare a gunoaielor, iar în final se recomandă măsuri de corecție.

La noi 97% din deșeuri se depozitează amestecat, iar până în 2020 Romania s-a angajat să recicleze 50% din deșeurile colectate.

Se atrage atenția asupra rampelor neconforme care funcționează ilegal, sub ochii autorităților – spre exemplu în 2017 Bucureștiul nu a avut aviz de mediu pentru niciuna din cele trei rampe de colectare a deșeurilor urbane, asupra întârzierilor în dezvoltarea de investiții pe fonduri europene, asupra pericolului de deschidere a altor acțiuni de infrigement din partea Comisiei Europene care ar duce la amenzi costisitoare pentru statul român. În prezent, România are deja deschise trei proceduri de infringement pe tema deșeurilor.

Sunt scoase în evidență și câteva exemple meritorii de rezolvare a acestor probleme: Dumitru Leșe, Primar în Târgu Lăpuș, a reușit să realizeze cu ajutorul fondurilor europene cel mai performant sistem de reciclare din România, până la aceasta oră. Deasemenea este dat exemplu investitorul Green Group, care a construit și exploatează în România unele dintre cele mai moderne și eficiente stații de reciclare a deșeurilor din Europa. Culmea e că astfel de fabrici de reciclare din România importă deșeuri reciclabile, deoarece aici nu au suficientă materie primă selectată.

Economia circulară ar crea 180.000 de locuri de muncă până în 2030 și ar duce la economisirea între 10 și 40% a diferitelor tipuri de resurse naturale.

Concluzia raportului este că “managementul deşeurilor din România se află într-o criză generalizată care acoperă absolut toate sectoarele sale”. Raportul militează pentru promovarea economiei circulare care susține refolosirea și reciclarea, în dauna consumerismului care spune: folosește și aruncă. Un studiu din raport arată că depozitarea a 10.000 de tone de deșeuri creează 6 locuri de muncă, în timp ce reciclarea lor creează 36 de locuri de muncă. Astfel, în România, economia circulară ar crea 180.000 de locuri de muncă până în 2030 și ar duce la economisirea între 10 și 40% a diferitelor tipuri de resurse naturale.

Puși în fața acestor evidențe, 72 de senatori au respins în luna aprilie raportul, refuzând și amânarea discutării lui în prezența președintelui comisiei – Allen Coliban.

Pe rând, PSD, PNL, PMP, UDMR au motivat demagogic votul împotrivă. Poate în incercarea de a ascunde mai departe gunoiul sub preș, cum au făcut-o și în timpul guvernărilor lor anterioare. Sau, au alte priorități, precum salvarea pușcăriabililor, sau pentru că, pur și simplu, vor să îngroape România sub gunoaie.
Raportul poate fi găsit la drive.google.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *