Eurodeputatul PNL Cluj, Daniel Buda, a făcut o paralelă într-o postare pe pagina sa oficială de Facebook între „cele două Românii din anul Centenarului, una integrată în UE şi prosperă, iar cealaltă izolată şi săracă”.
„Economiști importanți de la Banca Mondială semnalează marile discrepanțe socio-economice între regiunile din România. Pe de o parte, marile orașe precum Cluj-Napoca, Timișoara și Iași împreună cu București, reprezintă centre de prosperitate și inovare, iar pe de altă parte, orașele mai mici și zonele rurale sunt încă la decenii distanță față de nivelul de trai din aceste poluri de dezvoltare.
În ciuda faptului că România a avut multiple beneficii ca urmare a aderării la UE, fiind sprijinite investiții importante, dezvoltarea s-a produs neuniform, existând astfel decalaje mari între regiunile țării. O serie de indicatori arată nivelul de trai scăzut din România. Astfel, calitatea infrastructurii este deficitară, România fiind singurul stat membru care nu a valorificat îndeajuns fondurile structurale de care a beneficiat începând cu momentul aderărării. Peste un sfert din populație trăieşte cu mai puţin de 5,5 dolari americani pe zi, ceea ce reprezintă cea mai ridicată rată a sărăciei din UE. Unul din cinci oameni nu are acces la apă potabilă. România este una dintre ţările cu cel mai scăzut grad de urbanizare din UE.
În anul Centenarului, România este departe de calea unei dezvoltări profunde, a unei societăți incluzive și uniform integrate în UE.
Am solicitat Comisiei Europene, printr-o întrebare cu solicitare de răspuns scris, să îmi transmită care sunt recomandările pentru autoritățile române în ceea ce privește reducerea decalajelor socio-economice dintre regiunile din România. Vă voi reda răspunsul Comisiei de îndată ce îl voi primi”, a scris europarlamentarul clujean.