Ludovic Orban acuză Guvernul Dăncilă: „Au jefuit 7 miliarde de lei”

Politica nationala

Preşedintele Partidului Naţional Liberal (PNL), Ludovic Orban, a declarat sâmbătă, la Iaşi, că l-a văzut pe Călin Popescu Tăriceanu cum „a plagiat grosolan un proiect depus în urmă cu opt luni de PNL”. Orban a adăugat că Guvernul ar fi jefuit bugetele locale cu 7 miliarde de lei

Liderul PSD a vorbit sâmbătă, la Iaşi, înainte de ediția a doua a Forumului Administrației Publice Locale, despre mai multe subiecte.

„L-am văzut pe Tăriceanu (Călin Popescu Tăriceanu – n.r.) cum a plagiat grosolan un proiect de lege al PNL. Astfel, guvernanţii nu fură doar resursele publice, ci şi idei. Acesta a prezentat un proiect privind facilitarea intrării pe piaţa muncii din România a cetăţenilor non-UE. PNL a depus în urmă cu opt luni un proiect privind simplificarea accesului cetăţenilor din state non-UE la piaţa muncii din ţara noastră. Sunt 2,5 milioane de români în Basarabia, Ucraina, în Banatul sârbesc care ar putea munci în ţara noastră. Conform legislaţiei, există un plafon de 14.000 de persoane din astfel de state care au acces pe piaţa muncii de la noi. E un plafon absurd, la noi e nevoie de 500.000 – 600.000 de oameni”, a afirmat sâmbătă, la Iaşi, Ludovic Orban.

Liderul PNL a adăugat că obligativitatea de a-i plăti pe aceşti cetăţeni cu cel puţin salariul minim pe economie reprezintă o discriminare şi a solicitat şi schimbarea acestei prevederi. Mai mult, el a precizat că Guvernul României a furat de la administraţiei locale 7 miliarde de lei noi.

„Guvernul a făcut jaf! După ce a jefuit companiile de stat, lăsându-le fără profit, fără cash, fără resurse, prin OUG 79 şi Legea bugetului de stat, a luat autorităţilor locale aproape 7 miliarde de lei. Au jefuit 7 miliarde de lei, iar, la rectificarea bugetară, au dat înapoi 1,1 miliarde. Au fost pierderi grave înregistrate de localităţi, care au dus la disfuncţionalităţi majore, administraţiile locale fiind lăsate fără bani pentru asigurarea serviciilor de bază către cetăţeni. Foarte multe primării riscă să închidă porţile, pentru că nu mai au bani”, a mai spus şeful PNL.

El a adăugat că, din păcate, administraţiile locale nu mai au pic de autonomie în România. “Centralismul din perioada comunistă era mai uman decât ce se întâmplă acum la noi. Dacă vrei să faci un podeţ, trebuie să ceri avize de la companiile de stat, avize care costă, iar autoritatea locală trebuie să plătescă. Un aviz de principiu, nu avizul final, pentru construirea unui podeş ajunge la 2.800 de euro! Un primar liberal mi-a spus că, pentru a organiza o licitaţie publică pentru achiziţionarea de tramvaie, a fost nevoit să ceară avizul ANAF. Cei de la ANAF nu ar fi dat avizul, pentru că aveau nevoie de un alt aviz, iar funcţionarul respectiv nu ştia dacă tramvaiele intră la categoria circulaţie rutieră sau la circulaţie feroviară. E de noaptea minţii ce se întâmplă!”, a subliniat şeful PNL.

Acesta a mai spus că nu comentează pe marginea deciziei unei instanțe sau a unui Parchet, astfel că nu vrea să se antepronunţe în cazul plângerii formulate pe numele Vioricăi Dăncilă, pentru trădare de stat.

„Nu am primit o rezoluție, din care să îmi dau seama cum a fost luată hotărârea de către DIICOT. Dar nu am auzit să fi fost chemați la audieri Dragnea sau Dăncilă! Probabil că voi formula o plângere împotriva rezoluției procurorului, dar aştept rezoluția, pentru a vedea pe ce motive se bazează hotărârea DIICOT”, a mai spus şeful PNL.

Ludovic Orban participă sâmbătă la ediția a doua a Forumului Administrației Publice Locale, ce are ca temă

„Comunicarea politică vs. Comunicarea instituțională”. În cadrul Forumului Administrației Publice Locale au loc dezbateri privind prioritățile aleșilor locali în mandatul actual, oportunitățile de finanţare pentru derularea proiectelor de dezvoltare durabilă și sustenabilă a comunităților, obstacolele întâmpinate în cadrul Consiliilor Locale și Judeţene, soluții pentru depășirea obstacolelor, dar și ateliere de lucru cu teme precum „Managementul administrației publice locale”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *