Daniel Buda: „România ar trebui să aibă ca principal obiectiv intrarea în spațiul Schengen”

POLITIC/ADMINISTRAȚIE

Europarlamentarul Daniel Buda, președinte PNL Cluj, a declarat duminică, 13 ianuarie, în chestiunea preluării președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene că România trebuie să aibă obiectivul primordial intrarea în spațiul Schengen. 

Acesta a precizat că este un lucru bun că președintele Klaus Iohannis va prezida ședintele Consiliului Uniunii când vor avea loc și a făcut o paralelă între discursurile oficialilor români și a celor trei oficiali de la Bruxelles, diferența fiind de la cer la pământ.

„Suntem deja în pâine pe această chestiune a președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene și România ar trebui să aibă ca principal obiectiv intrarea României în spațiul Schengen, trebuie să fie un obiectiv primordial pentru noi.

Eu mi-aș dori foarte mult și spun asta cu toată responsabilitatea să avem o președinție de succes, însă astăzi am rezerve asurpra acestei chestiuni, dar pot să vă asigur că din punctul meu de vedere am să fac tot ceea ce se poate ca România să iasă cât se poate de bine de pe urma această președinție. Slavă domnului că îl avem pe domnul președinte Klaus Iohannis, cel care va prezida ședintele de Consiliu când vor avea loc, dar lucrurile tehnice au loc la nivel de ministere, miniștrii sunt cei care participă la aceste dezbateri.

Un alt lucru care ar trebui să fie un obiectiv pentru noi este să determinăm statele membre să contribuie la bugetul Uniunii Europene până ka un nivel la care care să fie acoperite toate nevoile pe care le avem pe diverse paliere, să nu avem de a face cu tăieri din bugetul agriculturii, să nu avem de a face cu tăieri din bugetul de coeziune, dar eu cred că putem să avem demersuri în acest sens, astfel încât statele membre șă își crească contribuția la bugetul Uniunii și să nu avem de a face cu tăieri bugetare. Va poate oare Teodorovici să facă chestia asta? Am rezerve că va reuși aceste lucruri. Dacă tu nu poți să faci ordine la tine în țară, ai o grămadă de manifestații, ai atacuri constante la adresa statului de drept, cum o să poți fi un factor de echilibru la nivel european, unde trebuie să însumezi dorințele și nevoile celor 22 de state.

Ca și obiective pentru noi trebuie să fie intrarea României în spațiul Schengen, pentru că merităm și îndeplinim toate condițiile din punct de vedere tehnic a intrării cel puțin pe calea aerului și naval în Schengen.

Și ați văzut discursurile oficialilor de la Bruxelles, absolut încântătoare față de România, Donald Tusk care ținut un discurs în limba română excelent, mesajul domnului Juncker care a spus clar nu vă jucați cu statul de drept, iar Tajani a spus că merităm să fim în Schengen. Pentru că Uniunea Europeană nu este completă fără România în spațiul Schengen. Iată deci că cei de la Bruxelles doresc acest lucru, trebuie doar să facem și noi suficient de mult ca să intrăm în această zonă.

Ați văzut ce discursuri au avut cei din România, diferențele au fost de la cer la pâmânt între discursurile celor patru reprezentanți ai României și celor trei de la Bruxelles. Singurul care a avut un discurs echilibrat a fost președintele Klaus Iohannis. Am speranțe că totuși vom avea o președinție care ne va permite să ne consolidăm într-o formă sau alta statul de o țară capabilă să gestioneze problemele la nivel european”, a spus președintele PNL Cluj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *