Europarlamentarul Daniel Buda solicită demisia miniștrilor Sorina Pintea și Rovana Plumb în cazul spitalelor regionale de urgență: „Le spun un lucru celor de la PSD să nu se joace cu sănătatea românilor”

POLITIC/ADMINISTRAȚIE Slider

Într-o conferință de presă care a avut loc duminică, 13 ianuarie, la sediul PNL Cluj, europarlamentarul clujean Daniel Buda, le-a solicit public demisia din funcție miniștrilor Sănătății, Sorina Pintea, rspectiv ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, pentru că nu au fost în stare să trimită o solicitare scrisă Comisiei Europene pentru finanțarea spitalelor regionale de urgență din România.

Președintele PNL Cluj i-a transmis o scrisoare comisarului regional Corina Crețu în chestiunea spitalelor regionale de urgență, iar aceasta a răspuns că din partea Guvernului României nu s-a trimis nicio solicitare de fonduri pentru demararea proiectului celor trei spitale regionale de urgență, deși acei 150 de milioane de euro solicitați de Guvernul Ponta sunt pregătiți pentru construirea acestor spitale.

„După cum bine știți, în spațiul public a fost o discuție amplă legată de faptul că Guvernul actual nu și-a asumat responsabilitatea demarării acestor construirii acestor spitale în acest exercițiu financiar în condițiile în care guvernul PSD-ALDE a solicitat la momentul oportun să îi fie alocale 150 milioane de euro. Acești bani au fost puși la dispoziția spitalelor de urgență, însă, din păcate, guvernul nu a făcut pași concreți pentru ceea înseamnă absorbția acestor bani și construirea spitalelor, mai mult vehiculând la un moment dat posibilitatea de a face aceste spitale prin parteneriat public-privat.

Practic, Comisia Europeană a spus de nenumărate ori prin vocea comisarului european Corina Creță că există resurse financiare care pot fi disponibilitate Guvernului României în vedea construirii acestor spitale regionale de urgență, cu două condiții, să fie cheltuiți banii și pe de altă parte să fie solicitate aceste resurse financiare mai departe. După cum știți, doamna Sorina Pineta, la Bistrița, în 26 noiembrie, a spus că acest spitale se vor face dar de fapt s-au solicitat bani de la Comisia Europeană, dar aceasta a spus că nu are alte resurse financiare care să poată fi puse la dispoziție în această direcție. Evident că în acest condiții am făcut o cerere la Comisia Europeană, la începutul lunii decembrie, în care i-am solicitat doamnei comisar Corina Crețu să îmi comunice dacă există o cerere scrisă din partea Guvernului României în vederea primirii fondurilor necesare construirii spitalelor regionale de urgență și dacă da de pe ce axă de finanțare. Vreau să vă spun că în data de 20.12.2018, în răspunsul pe care doamna Corina Crețu mi l-a comunicat la cabinet îmi face într-o prima parte descrierea importanței acestui spital, dar până în prezent Comisia nu a primit nicio solicitare oficială pentru fonduri suplimentare în vederea construirii celor trei spitale, de asemenea Comisia nu a primit cererea pentru un proiect major.

Iată că punând cap la cap cele două declarații ale doamnei Sorina Pintea, care spune în 26 noiembrie că s-a făcut solicitări în 27 septembrie din partea Ministerului Sănătății către Comisia Europeană și că i s-a comunicat că nu sunt bani pentru finanțare suplimentară, eu cred că suntem în fața unei minciuni inadmisibile la nivel guvernamental, drept pentru care îi solicit public doamnei Viorica Dăncilă să o demită de îndată pe doamna ministru Sorina Pintea pe de o parte și pe de altă parte să o trimită de îndată pe doamna Rovana Plumb, cea care se ocupă de absorbiția fondurilor europene. Mi se pare inadmisibil ca de la înălțimea funcției de ministru și a funcției guvernamentale să spui în spațiul public că Guvernul, ministerul a solicitat fonduri la Comisia Europeană și această comisie îți spune că nu sunt fonduri suplimentare, iar tu să nu faci o simplă cerere Comisiei, pentru ca doamna comisar Corina Crețu să spună negru pe alb că nu s-a primit nicio cerere la Comisia Europeană în acest sens din partea Guvernului României.

Vreau să le spun un lucru celor de la PSD și anume să nu se joace cu sănătatea românilor. Din păcate astăzi se moare cu zile în spitale, din păcate astăzi din cauza incapacității guvernanților avem aparatură de ultimă generație cum poatea puține state care zac închise în diverse depozite și magazii ale spitalelor pentru că nu există legislație care să permită punerea lor în funcțiune.

În acest context, am avut o solicitare din partea președintelui Consiliului Județean Cluj către Comisia Europeană și Guvernul României, care a întrebat Comisia dacă este de acord să devină CJ Cluj beneficiarul acestui proiect să ne putem ocupa noi de la Cluj de ceea ce înseamnă construirea acestui spital. Pe data de 13.12.2018 doamna comisar Corina Crețu îi răspune președintelui Alin Tișe în felul următor: prin prezent beneficiarul acestui proiect este Ministerul Sănătății, dar totuși programul regional poate fi modificat în cursul unei perioade de programare la cererea autorităților naționale. De asemenea în acest context am o solicitare publică către Guvernul României și anume, de a lua toate măsurile necesare și suficiente astfel încât să fie transferat acest proiect de la Ministerul Sănătății către Consiliul Județean Cluj astfel încât acest proiect să poată fi început.

Vreau să vă spun că România în momentul de față ar trebui să fie preocupată de construirea acestor spitale având la dispoziție mai multe variante de lucru, în primul rând sunt foarte mulți bani europeni pe alte axe de coeziune și că nu sunt folosiți. Acești bani pot foarte ușor să fie transferați de la o axă la alta astfel încât să permită posibilitatea să se construiască din fonduri europene. Este inadmisibil că este o problemă de timp până când cineva cu responsabilități administrative va răspunde din punct de vedere inclusiv penal pentru că are la dispoziție fonduri europene și nu face tot ceea ce este necesar și suficient pentru ca fondul să devină o realitate în România. Nu se poate ca tu să ai 150 milioane de eurro pentru aceste trei spitale regionale de urgență și tu să nu folosești acești bani. Nu se poate ca tu să ai discuții cu Comisia Europeană, care vine și îți spune vă putem suplimenta aceste fonduri, dar prima dată cheltuiți-i pe cei pe care îi aveți. Nu se poate ca tu să ignori cu bună știință problemele din sănătate. În România se moare cu zile în spitale din cauza infrastructurii. Degeaba avem medici bine pregătiți, medici care doresc să facă ceea ce trebuie dacă nu avem aparatura necesară în acest sens”, a spus eurodeputatul Daniel Buda.

24.000 de clujeni au semnat pentru spitalul regional de urgență

Liderul PNL Cluj a prezentat și situația campaniei demarate anul trecut pentru spitalul regional de urgență, iar până în momentul de față au fost strânse 24.000 de semnături de la clujeni.

„Ați fi surprinși câți oameni vin la corturile nostre, stau de vorbă cu colegii noștri și le spun ne pare rău că am votat cu PSD-ul și nu numai din Cluj, ci și din alte județe. Prin acest demers vrem și avem nevoie de un spital regional de urgență construit din fonduri europene, pentru că mi se pare inadmisibil să ai această posibilitate să o faci din fonduri europene și tu te gândești să o faci din resurse proprii sau într-un parteneriat public-privat, acolo unde te duci să te operezi și trebuie să scoți o grămadă de bani. Nu cred că cetățenii trebuie puși la plată într-o asemenea manieră de aceste spitale. Sigur, pot  să faci asemenea spitale publice-private, dar după ce ai câteva de stat, de regulă medicina de urgență aparține statului”, a mai pus Buda.

„Această sumă de 150 de milioane de euro a fost solicitată de Guvernul condus de Victor Ponta, ei au avut posibilitatea de a solicita una mai mare, dar atât au solicitat”, a precizat eurodeputatul PNL.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *