Parlamentul European a adoptat astăzi, la Strasbourg, cu 501 voturi pentru, 51 împotrivă și 42 abțineri, un raport privind organizarea programului Europa Creativă în perioada 2021–2027, documentul stabilind o creștere considerabilă a bugetului alocat de Uniunea Europeană sprijinirii domeniilor creative, culturii și audiovizualului.
În afară de continuarea principalelor linii de sprijin pentru sectorul audiovizual și pentru cel cultural, programul va adăuga, în perioada menționată, o componentă specifică pentru domeniul muzical și va consolida sprijinul pentru patrimoniu cultural, arhitectură, piața de carte și sectorul de publicare și tipărire. Totodată, prin măsurile adoptate de europarlamentari se propun acțiuni consecvente în domeniul audiovizual și un premiu european pentru activitate teatrală.
În calitate de raportor alternativ din partea grupului liberalilor din cadrul Parlamentului European, Mircea Diaconu le-a cerut colegilor săi deputați să voteze în favoarea propunerii de consolidare și dezvoltare, inclusiv prin dublarea bugetului, a programului Europa Creativă în perioada 2021-2027.
„Votul favorabil de astăzi este unul de încredere, de recunoaștere a avantajelor pe care le aduce un sector cultural puternic, de la cele economice și până la cele sociale și de coeziune. Este un vot de încredere care vine și ca urmare a celei mai extinse și eficiente campanii de promovare a culturii la nivelul Uniunii Europene în 2018, Anul European al Patrimoniului Cultural”, a arătat Mircea Diaconu.
Mircea Diaconu a insistat, în raportul său, asupra activităților și măsurilor care fac parte din așa zisa moștenire a Anului European al Patrimoniului, accentuând nevoia unui sprijin sporit pentru sectorul artizanatului și meșteșugurilor, aflat pe cale de dispariție în cea mai mare parte a Europei.
„Am ținut să readuc aminte deputaților, cetățenilor Europei, că meșteșugarii nu sunt doar un element viu de patrimoniu, iar meseriile artizanale, pe de altă parte, sunt esențiale în restaurarea și conservarea patrimoniului cultural european.”
„Am avut oportunitatea, pe parcursul mandatului meu de eurodeputat, de a face câteva lucruri concrete pentru domeniul meu de suflet, cultura: de la ridicarea pragului de finanțare UE pentru proiectele de restaurare a patrimoniului cultural și până la asigurarea accesului egal al operatorilor culturali din toate statele membre la mecanismul de garantare al programului Europa Creativă. Pentru mine, însă, cel mai mare succes îl constituie faptul că factorii de decizie au înțeles nevoia de a așeza cultura acolo unde îi este locul, și anume pe agenda de priorități a Uniunii Europene” –Mircea Diaconu, vicepreședinte al Comisiei pentru Educație și Cultură