IRES: Alianța USR-PLUS, pe primul loc în preferințele clujenilor! PSD ar obține 12% la Cluj!

POLITIC/ADMINISTRAȚIE Slider

În fieful liberal condus de Emil Boc, Alianța 2020 USR PLUS ocupă în municipiul Cluj-Napoca primul loc în preferințele alegătorilor care vor merge la europarlamentare, cu aproape 40% din voturi, fiind urmată de PNL și PSD, potrivit unui sondaj realizat de IRES pentru USR.

Alianța formată din cele două partide iese pe primul loc și în rândul clujenilor care au răspuns la sondaj, dar nu și-au exprimat și intenția de a merge la vot, cu aproape 37% din opțiuni.

43% dintre persoanele care au răspuns la chestionar au afirmat că merg sigur la vot. Procentul persoanelor care vor merge la vot poate fi ponderat de numărul relativ mare de persoane care nu au refuzat să răspundă la un chestionar politic, fapt care nu schimbă, însă, procentul opțiunilor de vot, potrivit IRES.

Opțiunile de vot ale clujenilor la alegerile europarlamentare din 2019:

  • Alianța 2020 USR PLUS – 36,6%
  • PNL – 20,1%
  • PSD – 12,9%
  • UDMR – 10,9%
  • ALDE – 7,2%
  • Pro România – 4,3%
  • Candidat independent – 2,8%
  • PMP – 1,8%
  • Demos – 0,8%
  • Alt partid – 2,5%

Sondajul de opinie a fost efectuat, de IRES, la finele lunii februarie și începutul lunii martie în municipiul Cluj-Napoca. Marja de eroare este de 3,0%, numărul respondenților fiind de 1021. Baza de date a fost ponderată pentru gen și vârstă conform datelor Institutului Național de Statistică privind populația după domiciliu la data de 1 iulie 2018 și pentru nivel de educație și etnie conform recensământului din 2011. Sondajul a fost efectuat pentru USR Cluj. Interviurile s-au desfășurat față în față.

77% dintre persoanele care au răspuns chestionarului de sondaj au exprimat o opțiune de vot. Marja de eroare este de 3,0%, numărul respondenților fiind de 1021. IRES precizează că baza de date a fost ponderată pentru gen și vârstă conform datelor Institutului Național de Statistică, privind populația după domiciliu la data de 1 iulie 2018 și pentru nivel de educație și etnie conform recensământului din 2011.

Electoratul Alianței USR-PLUS are, potrivit aceluiași sondaj, o vârsta mediană de 37 de ani, absolvent de facultate, masterat sau doctorat; are loc de muncă sau e patron/PFA,, este îngrijorat de trafic (dacă are mai mult de 30 de ani) și de prețurile de pe piața imobiliară (cei sub 30 de ani). Are cont de Facebook, citește presa locală cel puțin de câteva ori pe săptămână

Oamenii sunt mai hotărâți să vină la vot decât restul eșantionului sau decât celelalte electorate: 62% din votanții USR alegând 10 pe o scală unde 1 înseamnă „sigur nu voi merge la vot” iar 10 înseamnă „sigur voi merge la vot”, față de 44% în cazul restului eșantionului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *