Candidații la Europarlamentare, verificați dacă au colaborat cu Securitatea

Politica nationala

Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) anunţă că verifică din oficiu persoanele care candidează la alegerile pentru Parlamentul European și că va elabora note de constatare, scrie MEDIAFAX.

„Pentru persoanele care candidează la alegerile pentru Parlamentul European, instituţia noastră efectuează verificări din oficiu, aplicând procedura specifică prevăzută de O.U.G. 24/2008, cu modificările şi completările ulterioare, şi de Regulamentul de Organizare şi Funcţionare al C.N.S.A.S., aprobat prin Hotărârea Colegiului C.N.S.A.S. nr. 2/2008. Astfel, sunt demarate atât verificări în bazele de date proprii, cât şi la foştii deţinători de arhive, urmând a fi emise note de constatare, potrivit art. 7 din O.U.G. 24/2008. Notele de constatare emise de direcţia de specialitate şi avizele Direcţiei Juridice sunt dezbătute de către Colegiul C.N.S.A.S., potrivit art. 8 lit. a şi lit. b şi art. 9”, transmite Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), într-un comunicat de presă.

De asemenea, reprezentanţii Consiliului precizează şi atribuţiile Colegiului CNSAS în astfel de cazuri.

Astfel, Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii:

 a) Aprobă nota de constatare şi dispune Direcţiei Juridice introducerea la Curtea de Apel Bucureşti – Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal a unei acţiuni în constatare a calităţii de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia; acţiunea se depune la instanţă în termen de 30 de zile lucrătoare de la data adoptării notei de constatare.

b) Infirmă nota de constatare şi dispune Direcţiei Juridice eliberarea unei adeverinţe din care să rezulte că persoana verificată nu a avut calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia.

c) Dispune eliberarea unei adeverinţe, în cazul în care din nota de constatare rezultă că nu există date sau documente, privind calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia pentru persoana care a făcut obiectul verificării.

Având în vedere prevederile legale în vigoare, respectiv O.U.G. 24/2008, aprobată cu modificări şi completări, o persoană poate fi considerată colaborator/lucrător al Securităţii numai în urma pronunţării, de către instanţa competentă, a unei hotărâri definitive care să ateste această calitate”, mai precizează CNSAS.

Precizările vin după ce surse din CNSAS au precizat că, în şedinţa de joi, membrii Colegiului au dispus trimiterea către Secţia de Contencios a Curţii de Apel Bucureşti o acţiune pentru a fi stabilit dacă fostul preşedinte Traian Băsescu a fost sau nu colaborator al Securităţii.

De altfel, într-un comunicat transmis presei joi, CNSAS arată aceste informaţii, fără a fi precizat însă numele persoanei în cauză: „Colegiul a aprobat Nota de Constatare şi a dispus introducerea la Secţia de contencios administrativ şi fiscal a Curţii de Apel Bucureşti a acţiunii în constatare pentru stabilirea calităţii de colaborator al Securităţii, pentru următoarea categorie de persoane: – art. 3 lit. b, art. 5 alin.1 (deputat sau senator în Parlamentul României, membru în Parlamentul European) – 1 persoană”.

Fostul preşedinte Traian Băsescu este cap de listă din partea PMP, formaţiunea a cărei preşedinte de onoare este, la alegerile pentru Parlamentul European din 26 mai 2019. Tot în comunicatul de joi, CNSAS arată că au fost eliberate adeverinţe pentru 19 persoane, candidaţi la europarlamentare, din care să rezulte că nu au fost colaboratori ai Securităţii. Băsescu nu este pe listă.

CNSAS l-a mai verificat pe Băsescu în 2002, 2004, 2006, 2009 şi 2013, concluziile fiind acelea că lui nu i se poate atribui calitatea de colaborator al Securităţii.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *