Premierul Dăncilă a anunțat programul politic al PSD, „România la puterea 10”

Politica nationala Slider

Viorica Dăncilă a citit, sâmbătă, la congresul partidului, propunerile pentru cele zece principii din programul de guvernare a PSD. Printre acestea se numără intoleranţa la orice fel de descalificare a actului politic şi combaterea inegalităţii sociale, conform MEDIAFAX.

„Sunt un om care ascultă, adună, decide şi acţionează pentru binele comun. Asta vă propun şi vouă, să ascultaţi şi să faceţi ale voastre cele zece principii care urmează. Dacă vom acţiona în spiritul lor, vom regăsi la capătul drumului România pe care ne-o dorim şi pe care şi-o doresc românii. La fel de important, ne vom regăsi pe noi înşine, social-democraţii de care românii au nevoie şi în care au încredere.

Aşa că vin astăzi în faţa dvs şi în faţa tuturor românilor cu un program politic fără echivoc, o hartă care să ajute România şi partidul nostru să-şi găsească direcţia şi încrederea. Documentul conţine în egală măsură viziunea noastră şi cererile românilor, îşi propune, pentru prima oară în ultimii ani, nu doar un consens în interiorul partidului, dar şi o un dialog deschis cu toţi cetăţenii României”, a afirmat Viorica Dăncilă, la Congresul PSD.

Cele 10 principii propuse de Dăncilă: 

– PSD face o politică pentru oameni, nu împotriva oponenţilor. Asta trebuie să explice fiecare lider şi fiecare membru de partid de acum înainte, cu fiecare ocazie. Cetăţenii nu vor politicieni care se luptă între ei, ci vor politici care le apără interesul şi viitorul.

 – Rămânem cel mai proeuropean partid din România. Suntem forţa care a adus România în NATO şi în Uniunea Europeană. Este datoria noastră morală, faţă de istorie şi viitor, să fim un partener proactiv în Europa.

– Ne reasumăm valorile de stânga şi istoria social-democraţiei. Ne reidentificăm cu valorile noastre. Orice om care crede în grija pentru oameni, în solidaritate, justiţie socială şi egalitate de şanse este de stânga. România adevărată, pe care o ştim atât de bine, este de stânga.

– Democraţia internă, naţionaă şi europeană nu se negociază. Pornind din interiorul partidului, până la cele mai înalte foruri publice, trebuie să fim ghidaţi de dialog, argumente, transparenţă decizională şi responsabilitatea votului

– Radicalizarea spaţiului politic, în relaţia cu oponenţii noştri sau în organizaţia noastră, este inacceptabilă şi, după cum se vede, sancţionată dur de către electorat. Maturitatea ne obligă să evităm această capcană politicianistă.

– Lucrăm pentru o societate în care nimeni nu este lăsat în urmă. Asta înseamnă social-democraţia, să ne asigurăm că nimeni nu se mai pierde de mersul ţării de acum înainte. Că nimeni nu mai este forţat să fugă, să abandoneze, să-şi piardă speranţa.

– Combatem inegalităţile sociale. Distanţa dintre rural şi urban, dintre clădire de birouri şi fabrică, dintre centru şi periferie, trebuie să fie scurtată acum. Fără şanse egale garantate de un stat puternic, creşterea economică nu e resimţită de cei mai mulţi.

– Susţinem progresul: să nu ne temem de schimbare, să nu evităm discuţiile dificile despre subiectele zilei: de la schimbările climatice la evoluţia tehnologică accelerată. România trebuie să fie pregătită, ba chiar să aibă un pas în faţă pentru a nu fi lăsată în urmă.

– Vrem o Românie care contează în Europa. Indiferent de ce vor unii să credem, nu suntem nicio ţară de mâna a doua, nici una neputincioasă, în relaţia cu partenerii noştri europeni. Am dovedit că ştim locul pe care ni-l dorim în Europa. Acum trebuie să dovedim că ştim ce Europă ne dorim: una socială, deschisă şi cinstită cu toţi cetăţenii săi.

Preşedintele interimar al PSD a adăugat că programul politic al partidul conţine un manifest general şi poziţionarea formaţiunii faţă de mai multe subiecte.

„Programul politic pe care vi-l propun, „România la puterea 10”, se află în mapele pe care le-aţi primit. Conţine un manifest general, poziţionarea PSD – în relaţiile interne dar şi în comunicarea publică – şi o viziune socială, cu direcţii de reconectare la stânga europeană şi o asumare a misiunii PSD de apărător al drepturilor celor mulţi.

Conţine o viziune economică, de dezvoltare, fundamentele reconstrucţiei noastre ca partid şi direcţiile de comunicare în plan intern şi internaţional. Am toată încrederea în această proiecţie pentru viitor, dragi colegi. Pentru a construi România pe care ne-o dorim, la puterea 10, trebuie să ţinem minte că schimbarea începe cu noi. Cu voi. Cu toţi cei care ştiu că trebuie să mergem mereu înainte, uniţi! Pentru că împreună suntem puternici!”, a conchis Dăncilă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *