Fostul comisar european Corina Crețu, la Cluj: ”Eu doream să avem Spitalul Regional Cluj în 2020”

POLITIC/ADMINISTRAȚIE Slider

Fostul comisar european Corina Crețu, acum europarlamentar, a venit în ultima zi de campanie la locale să susțină candidații Pro România.

Ea a discutat despre proiectele pe fonduri europene, despre șansele proiectelor publicitate de Primăria Cluj fiind critică la adresa declarațiilor pompoase ale autorităților locale clujene și nu numai: 

În campanie electorala unii lansează multe lucruri fără să cunoască posibilitatea de realizare, dar dacă există voință politică lucrurile care par de nerealizat ar putea fi făcute. 

Exista o lentoare la Cluj pe absorbția de fonduri. Pe exercițiul financiar 2014 – 2020, la nivel național, nivelul de absorbție este de 35%, dar noi vorbim deja despre banii din exercițiul financiar al UE, 2021 – 2027. Noile proiecte sunt pe hârtie, dar nimeni nu vorbește de rata slabă de absorbție din actualul exercițiu, care asigură finanțare pentru Spitalul Regional de Urgență Cluj și Centura Metopolitană, dar pentru care nu s-a săpat un metru de fundație.

În 2018, am aprobat 217 milioane de euro pentru tronsonul Sebeș – Turda, din fonduri europene și am aprobat în 2015 fondurile pentru cele trei spitalele regionale, unde se întârzie foarte mult. Eu doream să fie gata în 2020, pentru că aveam banii alocați și aprobați de UE din 2015. Oamenii consideră utopice aceste proiecte noi și trebuie lăsată politica de-o parte. Trebuie să ne concentrăm pe folosirea resurselor actuale. România suferă de lipsa proiectelor mature și este important să spun că aprobasem toate proiectele pe care România le depusese și nu au mai fost depuse noi proiecte de anvergură mare de atunci încoace.  Normal ar fi ca pentru un euro de la UE, să fie depuse proiecte în valoare de trei euro, iar dacă unul cade să fie finanțat altul. Acum observăm o inflație de proiecte, care nu au nimic la bază, și duce la scăderea încrederii oamenilor în proiectele europene”, a spus europarlamentarul Corina Crețu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *