Pagina de Istorie. 74 de ani de la alegerile falsificate de comuniștii români

Analize Slider

Au trecut 74 de ani din data de 19 Noiembrie 1946, una din cele mai nefaste zile din istoria României, scrie, pe profilul de Facebook pasionatul de istorie Tudor Duică.

Alegerile din România au fost falsificate de comunişti, lucru posibil datorită prezenţei Armatei Roşii pe teritoriul ţării şi intimidărilor la care au fost supuse partidele politice istorice, anume Partidul Naţional Ţărănesc, condus de Iuliu Maniu şi Partidul Naţional Liberal, condus de Dinu Brătianu.

Un deznodământ tragic care a aruncat România, în cele peste patru decenii de regim totalitar însoţit de represiuni politice contra a sute de mii de cetăţeni români şi la alți 30 de ani de pseudo-democraţie.

 

Oficial, guvernul Groza a declarat că alegerile au fost câştigate de comunişti în proporţie de 70 la sută. Acum ştim exact, pe baza documentelor de arhivă, că PCR şi acoliţii lor au obţinut, prin intimidări şi ameninţări și grave încălcări ale legislaţiei nu mai mult de 47% (la ce intimidări au fost supuși votanții, nu e de mirare), în timp ce partidelor democratice le-a revenit o uşoară majoritate, care le-ar fi dat dreptul legitim de a crea noul guvern.

Statele Unite şi Marea Britanie au protestat împotriva falsificării alegerilor, dar, în cele din urmă, s-au resemnat cu pierderea României şi au semnat Tratatul de Pace de la Paris în februarie 1947.

Presa sovietică, la rândul ei, a aclamat victoria comuniştilor români în alegerile din 19 noiembrie 1946, menţionând că aceasta a constituit opţiunea istorică a românilor pentru comunism.

În realitate, documentele de arhivă sovietice arată clar, că Stalin ştia de atitudinea refractară a majorităţii românilor faţă de ideologia şi orânduirea comunistă.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *