Președintele Iohannis a criticat PSD și a lăudat PNL în campania electorală. Efectul a fost invers în sondaje: „Liberalii au pierdut procente”

Politica nationala

După o perioadă în care Klaus Iohannis a ieşit aproape zilnic să laude PNL şi să critice PSD, efectul e exact invers decât a sperat preşedintele, scrie MEDIAFAX.

Aşa arată procentele din sondajul făcut de IMAS pentru EuropaFM. În ultimele trei luni, liberalii au scăzut constant, de la aproape 35% în septembrie, la 28,5% în noiembrie, un minus de vreo şapte procente.

În schimb, PSD a câştigat patru la sută în aceeaşi perioadă – de la 19,6 la sută, la 23,6 la sută.

Un alt sondaj, publicat cu patru zile înainte de alegerile parlamentare 2020, a plasat PNL aproape de scorul obţinut la alegerile locale din septembrie, când a câştigat peste 34% dintre primării. Potrivit acestui sondaj, PNL este la 33% în intenţia de vot a respondenţilor ultimului sondaj IRSOP, însă PSD vine strâns din urmă cu 30% în intenţia de vot, relatează Mediafax.

A fost Iohannis agent electoral al PNL?

Total atipic pentru preşedinte, şeful statului a organizat des declaraţii şi conferinţe extinse de la Cotroceni, în contextul Covid-19, dar care s-au suprapus campaniei electorale.

Acţiunile lui Klaus Iohannis au fost criticate de oponenţii politici. PSD a cerut CNA ca ieşirile publice ale preşedintelui să fie contorizate ca acţiuni de propagandă pro-PNL, şi să fie limitate de către televiziuni. PSD a considerat că Iohannis şi-a pierdut neutralitatea politică.

În plus faţă de discursurile solitare de la Palatul Cotroceni, Iohannis s-a afişat cu premierul Ludovic Orban – candidat pe prima poziţie la Camera Deputaţilor în Bucureşti şi lider al PNL – la două evenimente publice: la Caraş-Severin, la inaugurarea unui gazoduct şi la Bacău, la ceremonia de inaugurarea a unui tronson din centura oraşului.

Adversarii politici, dar şi analiştii, au considerat forţate evenimentele la care Iohannis s-a afişat cu membrii Guvernului, generate doar pentru ca PNL să aibă câştig de imagine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *