Cioloş: „Dacă preşedintele Iohannis mă va desemna ca premier, sunt gata să îmi asum această responsabilitate”

Politica nationala

Co-preşedinte USR-PLUS Dacian Cioloş a declarat, la Digi 24, că este pregătit să îşi asume responsabilitatea guvernării ca prim-ministru, în cazul în care preşedintele Klaus Iohannis îl va desemna.

În plus, Cioloş a mai precizat că o majoritate de centru-dreapta în viitorul Parlament este „destul de clară”, subliniind că aceasta trebuie să guverneze nu de dragul guvernării ci pentru a moderniza şi reforma România.

„Eu cred că asta [demisia premierului Ludovic Orban – n.r.] lasă cale liberă, aşa cum am spus-o şi noi astăzi, preşedintelui României, ca după consultările cu partidele să vină cu o propunere de premier care să însemne un nou început pentru că despre asta e vorba. Vorbim aici de un mandat al Parlamentului şi de construire a unei majorităţi care să propună un program de guvernare reformator pentru România şi pentru asta era nevoie şi e nevoie de un semnal că intrăm într-o nouă fază. Deci domnul preşedinte va avea în aceste condiţii posibilitatea să vină cu o propunere care să fie de discutat apoi şi care să construiască o majoritate care, spre deosebire de domnul Ciolacu, eu spun că e posibilă şi mie mi se pare destul de clară.

Dânsul ştie foarte bine, foloseşte cifrele pe care le avem acolo şi ştie foarte bine că vor exista redistribuiri pentru că avem mai multe partide care se pare că nu au intrat în Parlament, şi atunci acele procente vor fi distribuite către partidele care au intrat. Se poate construi o majoritate de centru-dreapta care să guverneze România, dar e important pentru noi ca această majoritate să guverneze nu doar de dragul guvernării ci să modernizeze România, să reformeze România”, a afirmat fostul premier.

De asemenea, acesta a susţinut că este “de bun simţ” ca partidul său să meargă la Cotroceni cu o propunere de premier şi chiar de miniştri, în condiţiile în care dispune de oameni pentru toate poziţiile din guvern.

„Nu e o propunere doar de dragul de a avea o propunere. Eu, dacă preşedintele mă va desemna, sunt gata să îmi asum această responsabilitate, nu o fac de dragul de a arunca un nume. Eu nu fac ca alţii care candidează şi apoi se retrag de pe liste doar aşa de dragul de a atrage voturi. Nu! Eu îmi asum această propunere pe care partidul o face dar evident că preşedintele trebuie să facă nişte calcule şi să vadă în jurul cui se poate construi această majoritate şi vom vedea care e opinia preşedintelui. În situaţia aceasta nu merge cu condiţii ultimative. Am spus, într-adevăr, că trebuie să fie un premier reformator care să accepte un program de guvernare care să reformeze România”, a mai transmis Cioloş.

În plus, co-preşedintele USR-PLUS a subliniat că, pentru a fi materializată reformarea, trebuie să aibă loc o depolitizare a instituţiilor publice şi interdicţia penalilor să mai ocupe funcţii publice.

„Cât de repede va fi numit noul guvern va depinde de cât de repede vor merge negocierile pentru programul de guvernare. Pentru noi e foarte clar că vom începe cu asta. Poate să se întâmple în trei zile, poate să dureze o săptămână, zece zile, nu ştiu care e obiectivul celorlalte partide. Obiectivul nostru e să regăsim în programul de guvernare angajamentele pe care noi le-am prezentat în campanie şi vizavi de care astăzi am prezentat măsuri mai concrete”, a adăugat Cioloş.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *