Băsescu, despre ascensiunea AUR: „Nu exclud un amestec al trolilor din Sankt Petersburg în alegeri”

Politica nationala

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat luni seara, la Digi 24, că nu exclude, deşi rămâne la stadiul de speculaţie, o posibilă interferenţă în alegerile de duminică din partea unora cu „ochii oblici” care activează dintr-un „turn înalt din Sankt Petersburg”, aparent insinuând că aceştia s-ar afla în spatele succesului „fabulos” al partidului Alianţa pentru Unirea Românilor.

„Nu aş specula [în privinţa posibilităţii că AUR a ‘furat’ din procentele PMP – n.r.]. Nici nu vreau să mă pronunţ asupra apariţiei explozive a acestei noi formaţiuni. Surpriza majoră este că a avut o campanie tăcută extrem de puternică în diaspora, unde au obţinut rezultate absolut fabuloase. Dar încă îmi fac propriile analize.

N-am cum să vă spun mai mult, dar am văzut multe figuri cu ochii oblici pe acolo. Adică e un turn înalt la Sankt Petersburg unde sunt troli de toate naţiile şi care s-au mai băgat şi în Brexit, s-au mai băgat şi în alegerile din Statele Unite şi nu exclud posibilitatea să se fi băgat puţin şi în alegerile din România. Dar este, la acest stadiu, o speculaţie”, a precizat Băsescu.

De asemenea, fostul şef de stat a mai afirmat că, din ceea ce a observat, campania electorală desfăşurată de Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) a fost de o “agresivitate extremă” în mediul online şi nu pare să fie de „sorginte românească”.

„Dacă, să spunem, aici (în România – n.r.) au fost activi, s-au dus, au luat steagul de fiecare dată, au umblat, în diaspora trebuie să faci o muncă gigantică să obţii asemenea scoruri cum a obţinut AUR. Iar acest lucru, plus dacă vă uitaţi la investiţiile care s-au făcut pe internet sunt lucruri care mă obligă să gândesc, ceea ce nu înseamnă că există suspiciuni majore. Dar nici nu pot să nu gândesc”, a continuat europarlamentarul pe tema campaniei desfăşurate de AUR.

Totodată, întrebat dacă ar trebui să existe o investigaţie privind o posibilă implicare a unei puteri străine în alegerile din România, fostul preşedinte a replicat:

„Aşa este, avem şi experienţa Oxford Analytica, sunt mai multe experienţe care s-au făcut deja. Însă nu cred că eu sunt cel îndreptăţit să tragă un semnal către instituţii. Orice semnal şi investigaţie care se face este una post factum, pentru că niciodată nimeni nu a modificat rezultatul alegerilor în urma unor astfel de anchete”.

Remarcile lui Traian Băsescu vin în contextul în care AUR, partid considerat extremist, care a capitalizat pe seama pelerinajelor şi promovând mesaje conspiraţioniste şi ultranaţionaliste în stilul Vadim Tudor, a obţinut peste 9% dintre voturi atât în Senat, cât şi în Camera Deputaţilor, asigurându-şi astfel intrarea în Parlament.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *