Adrian Dohotaru, la final de mandat: „Deși aș fi vrut să îmi continui munca în Parlament, când mă cercetez mai bine nu am regrete”

POLITIC/ADMINISTRAȚIE

Deputatul independent Adrian Dohotaru, ales pe listele USR Cluj în 2016, partid din care și-a dat demisia, își încheie mandatul și a publicat un scurt bilanț al activității sale de parlamentar în cei 4 ani.

Dohotaru a avut 124 de interpelări și întrebări adresate Guvernului, zeci de luări de cuvânt în Parlament și zeci de legi adoptate.

„Aș putea veni cu un bilanț triumfalist, dar fals: am câteva zeci de legi adoptate, 124 de interpelări și întrebări adresate Guvernului, zeci de cuvântări în Parlament.

Aș fi undeva acolo în pluton, dar departe de podium. Apoi, astfel de statistici sunt puțin relevante, cantitative, nu calitate. O lege bună poate să facă mai mult decât zeci de legi mediocre sau cu modificări minore. Apoi, o lege bună poate să nu fie aplicată.

Prezint câteva reușite, abia apoi eșecuri. Voi urmări cum sunt aplicate aceste legi din societatea civilă, unde mă întorc ca activist civic în Asociația Societate Organizată Sustenabil S.O.S:

S-a adoptat legea prin care salariul minim se fundamentează pe coșul minim pentru un trai decent. INS începe calculul din 2021. Guvernul va calcula coșul minim pentru un trai decent, care practic dublează salariul minim și arată că într-o familie cu 2 adulți și doi copii veniturile lunare ar trebui să fie peste 7.000 de lei. Când știu bine parlamentari influenți care ar desființa salariul minim, bazându-mă pe expertiza venită din Campania pentru Viață și Muncă Decentă, o contrapondere, măcar minimală, la Coaliția pentru Dezvoltarea României, am reușit să trec această lege care are o importanță simbolică relevantă.

S-a adoptat legea așezărilor informale, care începe să fie pusă în practică. Sute de mii de români stau în condiții informale. Acești oameni au nevoie de apă, canalizare, să fie scoși din sărăcia energetică. Să sperăm că autoritățile vor găsi soluții pentru oameni care trăiesc în condiții indecente pentru ca ai lor copii să aibă o șansă mai bună în viață. Voi urmări astfel de teme la Starea Nației cu rubrica Starea Locuirii.

În loc de 1.500 de lei amendă pentru 1.000 de angajați care prestează muncă suplimentară ilegală, acum amenda se dă per angajat pentru a descuraja compania să-și exploateze lucrătorii. Sute de mii de români prestează muncă suplimentară ilegală, mitul că suntem leneși nu funcționează.

La nivel de Cluj, am făcut cele mai mari petiții cu SOS. Amintesc câteva dintre ele: petiția prin care clujenii cer ca lacurile Tarnița și Beliș-Fântânele să nu mai fie navigabile cu bărci cu motor a fost dusă la Guvern care, în cele din urmă, a acceptat ca cele lacurile clujene să fie scoase de pe lista lacurilor navigabile, Consiliul Județean fiind responsabil pentru regulamentul de navigare. Colaborăm cu Consiliul Județean, dar și alte instituții și asociații pentru a avea până în primăvară un regulament de navigare fără ambarcațiuni motorizate și, astfel, pentru o apă potabilă cât mai bună pentru clujeni.

Am pus pe harta problemelor pădurile periurbane ale Clujului, pentru tăieri ilegale în Hoia sau problemele generate de centură în Făget. Nu putem spune că am rezolvat problemele, dar clar sunt pe agenda locală.

Autoritățile au acceptat pista metropolitană, care poate deveni nu doar cea mai lungă din țară, dar, pariul meu este că pista de la Someș va fi și cea mai circulată. În urma sesizărilor noastre, zeci de tone au fost curățate și s-a înțeles că rezolvarea pe termen mediu și lung la gunoaie e să avem pista și spații verzi, ca zona să fie tranzitată la minut.

Pe mediu, am două eșecuri, dar ele sunt clar remediabile. Am inițiat o nouă Lege a Spațiilor Verzi, care le-ar fi protejat mult mai bine, dar a fost modificată în ultimul moment de PNL și PSD, ceea ce ne-a determinat să facem petiții și memorii către președinte, care a reîntors legea în parlament.

Zeci de mii de oameni urmăresc acum, prin petiția declic, ca o lege corectă să fie votată! Vom sta cu ochii pe ei în comisii.Am inițiat, cum fac de obicei, cu semnături de la mai multe partide, o lege a ariilor naturale urbane, pe modelul Parcului Natural Văcărești.

Nu a fost, din păcate, pe lista de priorități a guvernului liberal, dar prin rețeaua de activiști care se creează acum va fi pe agenda Guvernului și Parlamentului. Cu Asociația Societate Organizată Sustenabil (S.O.S) suntem parteneri într-un proiect inițiat de Asociația Parcul Natural Văcărești, pe fonduri norvegiene, cu ideea de a milita pentru astfel de arii naturale protejate urbane.

În același timp, mi-am dat seama că voi fi anul viitor minimal salarizat pentru prima dată în ultimii 15 ani pentru efortul de a crea spații verzi la Cluj. Era și timpul chiar dacă voi face voluntar astfel de lucruri toată viața. O altă bucurie e că Primăria a acceptat, în sfârșit, după un deceniu de activism SOS, să creeze cel mai mare spațiu verde public din Cluj, Parcul Est, unde sper ca o parte să fie arie naturală. În momentul de față avem un concurs internațional de proiecte.

Sunt și alte legi importante, care aș fi vrut să muște mai mult din agenda publică, dacă nu să devină legi (încă): cota parte din profit care să revină la angajați, dreptul angajaților la informare și consultare în firmă, bugetarea participativă.

Dau doar un exemplu, legat de imactul legii cu profitul: dacă ai ca angajat 1.900 de lei la Carrefour, la 7 procente obligație pentru companie de a distribui profitul, ai încă 600 de lei lunar, deci mai aproape de salariul minim pentru un trai decent.

Cred mai tare în democratizare economică decât în cea politică.În fine, ar fi multe de zis, de Legea Dialogului Social pe care am depus-o, cu susținere sindicală, de unde PSD s-a inspirat în altă lege, care nu a mai venit la vot din simplul motiv că nu există destulă stânga în PSD.Pe scurt, am înfrânt, data viitoare o să înfrâng mai bine!

Le mulțumesc tuturor colaboratorilor la biroul parlamentar, colegilor care au crezut în ideile de mai sus, le-au semnat ori votat, le mulțumesc clujenilor care au susținut campaniile civice pe teme de urbanism, mediu sau campanii sociale.

Deși aș fi vrut să îmi continui munca în Parlament, când mă cercetez mai bine nu am regrete. Democrația de acum nu respectă democrația antică, pentru că e meritocratică și elitistă, nu democratică.

Aleșii, măcar o bună parte a lor, ar trebui trași la sorți, nu aleși pe liste de partid, pentru că peste tot în lume cei aleși sunt undeva în top 5% ca venituri, dacă nu sunt de-a dreptul în top 1%, adică acei oameni împotriva cărora protestam după declanșarea crizei financiare.

Voi gândi global și voi acționa local împotriva schimbărilor climatice și inegalităților în continuare. Parlamentul a fost doar un vehicul momentan, mult-mult prea privilegiat material pentru ce putere reală are”, a scris Dohotaru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *