Zi istorică pentru Cluj. A sosit vaccinul COVID-19 la Spitalul de Boli Infecțioase

POLITIC/ADMINISTRAȚIE Slider

Campanie de vaccinare împotriva COVID-19 a început în această dimineață la Cluj-Napoca, la Spitalul de Boli Infecțioase, iar primii medici primesc astăzi vaccinul.

Aceștia sunt:

1. Dr. Violeta Briciu, director medical;
2. Dr. Vasile Morar, medic șef radiologie;
3. Dr. Mirela Flonta, medic șef Laborator analize medicale;
4. Dr. Iulia Trifu, medic specialist radiologie;
5. Dr. Miclăuș Diana, medic specialist TI.

Prefectul Mircea Abrudean a acordat declarații presei înainte de vaccinare.

„Este o zi instorică pentru Cluj, astăzi începe campanie de vaccinare, cu faza zero, respectiv 375 de doze de vaccin au ajuns astăzi în jurul orei 6 la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase pentru prima etapă de vaccinare a personalului de aici, care va începe aici cu primii cinci medici. Prima persoană vaccinată va fi doamna Violeta Briciu, director medical în cadrul spitalului.

După încheierea fazei zero vom intra în faza unu cu personalul medical din județul Cluj, respectiv 12500 de persoane care vor fi vaccinate în cele 20 de centre amenajate în unități medicale deja în județul Cluj. Ulterior faza doi care cuprinde persoanele din grupe de risc peset 65 de ani și persoanele cu boli cronice, în total aproximativ 132.000 de persoane în județul Cluj, care vor fi vaccinate dacă își exprimă această dorință deoarece vaccinarea este voluntară, gratuită și necondiționată. Vor fi vaccinate în cele 30 de centre amenajate la nivelul județului Cluj, 13 în municipiul Cluj-Napoca, 3 în Turda, 2 în Dej, 1 în Câmpia Turzii, Gherla și Huedin, respectiv câte unul în câteva comune în care s-a considerat necesar.

De asemenea în faza doi de vaccinare vor intra și persoanele din centrele rezidențiale, sunt 49 la număr, în total de aproximativ 2500 de persoane care vor fi vaccinatae dacă își doresc asta.

Cu siguranță vaccinul este soluția pentru a stopa această pandemie. Cred că oamenii trebuie să aibă încredere că vaccinul este soluția și cu siguranță ceea ce se va întâmpla în perioada următoare va dovedi. Acesta este motivul pentru care câteva persoane se vor expune public și se vor vaccina pentru ca oamenii să înțeleagă că nu este niciun fel de risc, se întâmplă asta peste tot în lume. Trebuie să avem încredere și să solicităm vaccinare, care este gratuită, voluntară și necondiționată.

Programarea se va face prin intermediul medicilor de familie sau prin intermediul platformei puse la dispoziție de STS sau inclusiv vom avea o linie telefonică direct amenajată la ISU, așa cum am avut linia verde pe motiv de COVID, va fi o linie specială pentru ca oamenii să se poată programa și să nu existe niciun fel de dificultate pentru cei care nu au acces la internet sau tehnologie”, a declarat prefectul Clujului, Mircea Abrudean.

Directorul medical Violeta Briciu de la Spitalul de Boli Infecțioase Cluj a declarat că personalul medical este dornic să se vaccineze, iar după 21 de zile de la prima doză este recomandat să fie primită și a doua doză.

„A doua doua doză de vaccin se va administra la 21 de zile. Nu am niciun fel de rețineri, de asta facem acest lucru și sperăm ca modelul spitalului să fie transmis. Din februarie de la primul caz internat în spitalul nostru așteptăm acest vaccin și să reușim să dăm o speranță. Nu renunțăm la echipamente de protecție, așteptăm și a doua doză pentru a consolida răspunsul imun, dar e un sentiment de siguranță pe care îl avem pentru ei și familiile lor. 

Personalul medical este dornic să se vaccineze, cu excepția celor care sunt acum în carantină pentru că avem și noi această situație sau au trecut recent prin boală. Starea de spirit printre colegii mei este de optimism și sperăm să intrăm în noul an cu vești bune și vă vom transmite toate informațiile necesare despre vaccinare”, a declarat directorul medical Violeta Briciu, prima persoană care va fi vaccinată la Cluj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *