24 ianuarie 2021
Joe Biden, validat de Congres drept preşedinte al SUA, în ciuda protestelor violente de la Washington

Joe Biden, validat de Congres drept preşedinte al SUA, în ciuda protestelor violente de la Washington

În urma unei reuniuni istorice, democratul Joe Biden a fost validat în Congres drept cel de-al 46-lea preşedinte al Statelor Unite.

Joe Biden a câştigat alegerile prezidenţiale din 3 noiembrie cu peste 81,2 milioane de voturi (51,3%) şi 306 electori, în timp ce adversarul său Donald Trump a obţinut peste 74,2 milioane de voturi (46,8%) şi 232 de electori.

Votul din 3 noiembrie a fost confirmat de marii electori la 14 decembrie şi validat de Congresul SUA în urma şedinţei începute la 6 ianuarie, în ciuda eforturilor lui Donald Trump de a opri acest proces. Rezultat final: Biden 306 electori – Trump 232 electori.

Reuniunea Congresului din 6 ianuarie trebuia să fie una simbolică, dar s-a transformat într-una istorică după întreruperea şedinţei de către manifestanţi pro-Trump. Donald Trump şi-a chemat susţinătorii la Washington pentru a denunţa „fraudele” din alegeri, o acuzaţie pe care o tot face fără să prezinte dovezi.

Înainte de începerea şedinţei, preşedintele în exerciţiu a vorbit timp de o oră şi 15 minute în faţa susţinătorilor săi, îndemnându-i să nu recunoască rezultatul votului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *