Ministrul Sănătăţii i-a răspuns diplomat lui Boc

POLITIC/ADMINISTRAȚIE Slider

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, se declară „mirat” de faptul că Asociaţia Municipiilor din România a ales să reacţioneze şi să reclame public lipsa de finanţare pentru centrele de vaccinare anti-COVID. Vlad Voiculescu afirmă că proiectul este al Guvernului, fiind avizat de mai multe ministere şi susţine că după o evaluare autorităţile locale pot solicita fondurile pentru amenajarea centrelor de vaccinare de la Ministerul Dezvoltării, care este partenerul instituţional al autorităţilor locale în astfel de situaţii.

Într-o intervenţie telefonică la Digi 24, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, susţine că preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România, Emil Boc, are atât numărul său de telefon cât şi numărul de telefon al prim-ministrului însă, cu toate acestea, ministrul Sănătăţii spune că a aflat din presă despre comunicatul prin care Asociaţia solicită Ministerului Sănătăţii asigurarea resursei financiare pentru organizarea, dotarea şi operaţionalizarea centrelor de vaccinare, precum şi pentru plata personalului medico-sanitar şi auxiliar care îşi desfăşoară activitatea în cadrul centrelor de vaccinare.

„După ce există o evaluare, evident că banii pot fi ceruţi de către autorităţile publice locale de la Guvern. Există de asemenea un partener instituţional pentru asta şi se numeşte Ministerul Dezvoltării. Ministerul Dezvoltării este partenerul din Guvern care discută direct cu autorităţile publice locale – şi fiecare primar ştie foarte bine despre ce vorbesc – atunci când există o nevoie de finanţare la nivel local aşa se întâmplă lucrurile. Ministerul Dezvoltării este unul dintre ministerele avizatoare ale acestei ordonanţe, ordonanţă care nu se dă peste week-end şi care va fi discutată în Guvern la începutul săptămânii viitoare”, a declarat Vlad Voiculescu sâmbătă seară, într-o intervenţie la Digi 24.

Ministrul Sănătăţii a precizat că proiectul poate fi îmbunătăţit, el precizând că este vorba despre „un act normativ care e pus în discuţie” şi că proiectul aparţine Guvernului, nu Ministerului Sănătăţii.

„Este o primă versiune a unui act normativ care poate suferi îmbunătăţiri. Ministerul Sănătăţii nu are niciun interes ca autorităţile locale să fie forţate de către Guvern să facă ceva ce nu pot să facă”, a adăugat Vlad Voiculescu.

Ministrul Sănătăţii spune că sunt „câteva şanse să facem lucrurile să fie cât mai aproape de perfecţiune” în privinţa acestui act normativ.

„Dacă Ministerul Sănătăţii ar putea să funcţioneze şi la Ministerul de Finanţe şi ca întreg Guvernul, cu siguranţă discuţiile ar trebui să se poarte doar între Ministerul Sănătăţii şi orice altă parte implicată din ţară, cu deosebire municipalităţile. Este o decizie a Guvernului, este o ordonanţă a Guvernului şi mai sunt şapte ministere avizatoare. Este un document intern în lucru, nu e nimic de discutat atât timp cât nu produce niciun efect în momentul ăsta. Este un document în lucru care poate fi îmbunătăţit. Acum, sigur, putem să înşirăm bursele elevilor şi creşe, şi iluminatul public, şi modernizarea străzilor şi a podurilor, şi toate care se dărâmă pentru că cineva trebuie să amenajeze nişte centre de vaccinare, dar mai productiv ar fi ca discuţia să fie instituţional, între câteva instituţii ale statului care de altfel au şi lideri care se cunosc, problema nefiind una deosebit de spinoasă. Este una cât se poate de clară care trebuie discutată în principal cu premierul, cu Ministerul Finanţelor şi, sigur, Ministerul Sănătăţii, dar deja mi-am exprimat poziţia de ministru al Sănătăţii. Interesul nostru este ca procesul de vaccinare să se producă fără niciun fel de probleme. Dacă pentru asta putem asigura finanţare până la ultimul ac şi ultima seringă, ne bucurăm foarte tare”, a mai afirmat ministrul.

Totodată, Vlad Voiculescu (USR-PLUS) a precizat că preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România, Emil Boc, l-ar fi putut apela telefonic pe premierul Florin Cîţu, cu care este coleg de partid.

Ministrul Sănătăţii a precizat că nu crede că va avea loc şedinţa de guvern „înainte de marţi la prânz”.

Asociaţia Municipiilor, condusă de liberalul Emil Boc, solicită Ministerului Sănătăţii, condus de Vlad Voiculescu (USR-PLUS), asigurarea resursei financiare pentru organizarea, dotarea şi operaţionalizarea centrelor de vaccinare precum şi pentru plata personalului medico-sanitar şi auxiliar care îşi desfăşoară activitatea în cadrul centrelor de vaccinare, considerând că ministerul trebuie să îşi asume şi responsabilităţi, nu doar să transfere atribuţii către administraţia locală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *