SONDAJ IRES. Dîncu: „Coaliția de centru-dreapta nu are din partea românilor o lună de miere„

POLITIC/ADMINISTRAȚIE Slider
Sociologul Vasile Dâncu constată pe baza unui sondaj realizat de Institutul Român de Evaluare și Strategie (IRES), al cărui fondator este  că ”în ultimele trei decenii, studiile sociologice arată că, noi, românii avem o istorie solidă a pesimismului colectiv, dar niciodată parcă nu a avut o explicație obiectivă, exterioară conștiințelor, ca și în cazul trecerii românilor prin pandemia de COVID – 19. Un studiu IRES arată că, față de alți ani, 2021 nu beneficiază de optimismul fragil post-alegeri, poate pentru prima dată în ultimele două decenii. Coaliția de centru-dreapta nu are în percepția românilor obișnuita lună de miere sau cele 100 de zile în care oamenii își păstrează speranța că lucrurile vor merge spre bine, spre creșterea bunăstării și spre progresul țării.”
 
Sociologul mai scrie că ”Posibilitatea guvernului condus de Florin Cîțu de a rezista până la finalul mandatului este creditată pozitiv doar de 35% dintre români, în timp ce aproape 60% sunt pesimiști cu privire la acest lucru. Percepția conflictului din interiorul coaliției de centru-dreapta arată un pesimism major privind funcționarea guvernului pentru că 68% dintre români cred că neînțelegerile se vor accentua sau vor rămâne la fel.
 
Pe baza datelor, am identificat în rândul susținătorilor partidelor politice de la noi, 3 tipuri de pesimiști:
Pesimiștii defensivi
Pesimiștii îngrijorați și neliniștiți
Pesimiștii radicali”
 
Studiul realizat de IRES si intitulat „Cum văd românii anul 2021. Speranțe și predicți. Partea „, Politică și guvernare” a fost realizat în 7-8 ianuarie 2021 pe 1.030 respondenți, 18+, eșantion tip simplu, aleatoriu, reprezentativ pentru populația adultă, neinstituționalizată din România prin metoda: CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing).
Studiul complet AICI
 
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *