Coaliția și-a împărțit funcțiile de prefecți. Se joacă soarta lui Abrudean

POLITIC/ADMINISTRAȚIE Slider

Președintele PNL, Ludovic Orban, anunță că PNL va propune prefecți în 23 de județe, USR-PLUS va face propuneri pentru 14 prefecți, în timp ce UDMR va avea 5 reprezentanți ai Guvernului în teritoriu. Funcțiile de subprefect vor fi împărțite, la fel ca și cele de prefect, în funcție de voturile primite de fiecare dintre forțele politice din coaliția de guvernare, respectiv: PNL va avea 47 de subprefecți, USR-PLUS va numi 28 de subprefecți, iar UDMR – 10, informează News.ro.

„În discuția care am avut-o cu președinții din cadrul coaliției, punctul de vedere aproape comun, care deja e în curs de implementare printr-o reglementare este acela că prefecții sunt reprezentanții Guvernului. Dacă sunt reprezentanții Guvernului, nu trebuie să fie înalți funcționari publici, pentru că atâta timp cât sunt reprezentanții Guvernului, Guvernul îi numește fără să aibă niște constrângeri”, a anunțat președintele PNL luni seară, la B1 Tv.

El a precizat că la începutul negocierilor, PNL, USR-PLUS şi UDMR au stabilit un principiu, „care este un principiu corect care este aplicat în toate guvernările de coaliţie”, şi anume cel al reprezentării fiecărui partid în funcţiile publice în funcţie de voturile primite de la cetăţeni. 
 
„Ponderea PNL este în cadrul coaliţiei de 54,8 %, ceva de gestul ăsta, ponderea USR-PLUS e în jur de 33 şi ponderea UDMR în jur de 12 virgulă ceva la sută. Asta e o pondere care este conformă cu voturile exprimate de cetăţeni şi practic girarea funcţiilor publice de reprezentanţii forţelor politice din coaliţie se face pe baza votului dat de cetăţeni. Nu au existat dispute. Sigur, au fost discuţii pe ce poziţii. (…) Este prima discuţie care am avut-o, legată de prefecţi, astăzi. În principiu, e o repartizare conform ponderii, Partidul Naţional Liberal are 23 de prefecţi, nominalizează pentru 23 de prefecţi, USR-PLUS pentru 14 prefecţi, UDMR pentru 5 prefecţi. În privinţa subprefecţilor, noi nominalizăm pentru 47, USR-PLUS – 28, UDMR – 10. S-a discutat o aplicare a ponderilor şi au început discuţiile legate de stabilirea unor criterii astfel încât să fie o distribuie cât mai justă a prefecţilor”, a adăugat Ludovic Orban. 
 
El a spus că, indiferent de partidul din care fac parte, prefecţii şi subprefecţii nu pot ieşi „din cadrul guvernamental”.
 
„Din punctul meu de vedere, nu e aşa, un capăt de ţară, pentru că, până la urmă, orice prefect, din orice partid este, trebuie să aplice politica, programul de guvernare în judeţul respectiv. El nu poate să iasă din cadrul guvernamental, nu poate să facă altceva decât s-a angajat Guvernul să facă”, a menţionat preşedintele PNL.
 
Prefectul de Cluj, Mircea Abrudean, instalat în noiembrie 2019, e pe lista scurtă de trei candidați la funcția de secretar general al Guvernului. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *