ANALIZĂ – Care sunt cei mai cunoscuți și cei mai necunoscuți parlamentari clujeni?

Analize POLITIC/ADMINISTRAȚIE Slider

A trecut mai bine de o lună de când noii parlamentari clujeni și-au intrat în drepturi. Clujul Politic fac o analiză a notorietății și vizibilității a noilor aleși ai Clujului care ne vor reprezenta interesele în următorii 4 ani în Parlamentul României. 

Clujul Politic vă arată cine sunt cei mai cunoscuți, dar și cei mai necunoscuți deputați și senatori clujeni ai legislaturii 2020-2024, pentru ca voi, electoratul, să știți pe cine trebuie să trageți la răspundere.

Analiza noastră a fost realizată pe baza principalului instrument de comunicare al tuturor politicienilor din România – Facebook – pe baza vizibilității acestora pe paginile lor oficiale.

Actualul ministru al Agriculturii, liberalul Adrian Oros, are cea mai înaltă funcție dintre toți parlamentarii clujeni și este și cel mai urmărit ales local la ora actuală, fiind urmărit de 30.062 de oameni

Dintre deputații PNL Cluj, singurul care trece de 10 mii de fani pe Facebook este bihoreanul Sorin Moldovean, aflat la al doilea mandat în Parlament. Acesta a fost „parașutat” în 2016 de la Bihor direct pe listele de la Cluj, pe fondul unei recomandări de la Vasile Blaga. Moldovan a reușit să adune în 4 ani 13.365 de fani pe pagina sa oficială.

Deputații liberali Radu Moisin și Sabin Sărmaș sunt la prima aventură în calitate de parlamentari și nu au reușit să își formeze o imagine pe rețelele sociale. Moisin (37 ani) este urmărit de doar 2319 fani, în timp ce Sărmaș este ceva mai vizibil ca și colegul său, adunând 3631 de aprecieri. De precizat că acesta din urmă a ocupat funcția de președinte a Autorității Naționale pentru Digitalizarea României.

 

A doua formație politică din Cluj care a trimis în parlament trei deputați și un senator este Alianța USR-PLUS.

Parlamentarul care i-a luat locul lui Mihai Goțiu în Senatul României este unul invizibil și necunoscut opiniei publice. Este vorba de Cristian Bordei de la PLUS Cluj, care este urmărit pe pagina sa oficială de doar 885 de fani. Ca o comparație, fostul senatorul Goțiu este la ani lumină distanță ca influență și vizibilitate, având o comunitate de peste 160.000 de fani.

Tânarul deputat de la PLUS Cluj, Oana Murariu, 32 ani, a trecut de pragul de 5000 de fani pe pagina sa oficială de Facebook 

 

Tot de la PLUS Cluj vin și deputații Viorel Băltărețu, urmărit de doar 1422 de fani, respectiv Radu Molnar, cu 1531 de aprecieri.

 

Deși a fost vicepremier în Guvernul tehnocrat și are o vastă experiență de peste 20 ani în politică, senatorul PSD Vasile Dâncu a fost un politician low-profile, căruia i-a plăcut să joace în culise. De asta nici nu a mizat foarte mult pe vizibilitatea pe rețelele sociale, adunând pe pagina sa oficială de Facebook doar 7717 fani, în timp ce colegul său de partid, deputatul Patriciu Achimaș-Cădariu are doar 1118 de fani, în condițiile în care a fost și el ministrul al Sănătății în Guvernul Cioloș.

Ca o comparație, fostul deputat și președinte interimar al PSD Cluj, Gabriel Horia Nasra este cel mai urmărit politician PSD din județul Cluj, cu o comunitate de 28.058 de fani pe pagina sa oficială de Facebook, dar acesta nu s-a mai regăsit pe lista pentru al doilea mandat, fiind exilat de fostele conduceri numite de la „centru”.

La coada clasamentului, cel mai invizibil parlamentar clujean este deputatul Ilie-Alin Coleșa de la AUR Cluj, urmărit de doar 424 de fani.

UDMR Cluj este reprezentant în Parlament de eternul Laszlo Attila, aflat la treilea mandat de senator, iar în 8 ani de zile a reușit să strângă pe pagina sa oficială doar 2130 de fani

Mult mai urmărit este colegul său de partid, președintele UDMR Cluj, Csoma Botond, aflat la al doilea mandat de deputat. Acesta a trecut de pragul de 5000 de fani pe pagina sa oficială, fiind un politician maghiar mult mai prezent în spațiul public.

Rămâneți pe Clujul Politic! Mai urmează să publicăm o serie de analize de imagine și politice de impact! 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *