Tăriceanu, inculpat de DNA în dosarul în care este acuzat că a luat mită 800.000 de dolari

Politica nationala

Procedural, procurorii anticorupţie au ajuns în etapa în care fostul prim-ministru urmează să fie trimis în judecată. Tăriceanu: „Acest dosar este unul eminamente politic”, scrie AGERPRES.

Prrocurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie – au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu, la data faptei prim ministru al Guvernului României, pentru luare de mită.

Anchetatorii notează în ordonanţă că, în cauză, există date şi probe din care rezultă că Popescu-Tăriceanu ar fi pretins şi ar fi primit, în mod indirect, în perioada 2007-2008, de la reprezentanţii unei companii austriece, foloase materiale în valoare de 800.000 USD, constând în plata unor servicii de consultanţă, în schimbul exercitării atribuţiilor sale în aşa fel încât să fie adoptate o serie de hotărâri favorabile companiei.

Pe 13 ianuarie, Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a transmis procurorului general Gabriela Scutea cererea de urmărire penală încuviinţată de preşedintele Klaus Iohannis privind începerea urmăririi penale a lui Călin Popescu-Tăriceanu.

Fostul preşedinte al Senatului Călin Popescu-Tăriceanu susţine că dosarul în care este pus sub inculpare de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie este unul „eminamente politic”.

Interesantă decizia DNA de a face public conţinutul fiecărui act procedural pe care îl derulează în dosarul de presupusă mită! Ar fi fost bine dacă ar proceda la fel şi cu ancheta celor şase case ale domnului Iohannis sau cu şpăgile luate de fruntaşii partidelor de guvernământ! Dar la noi, ca la nimeni, legea e pentru unii mumă şi pentru alţii ciumă! În condiţiile în care ancheta penală nu este publică (valabil şi pentru DNA, dar la ei nu se aplică!), pot doar să vă asigur că acest dosar este unul eminamente politic. Nu există nicio probă cu privire la vreo mită, ci doar o poveste a unor procurori obedienţi!„, a scris Tăriceanu, luni, pe Facebook.

Potrivit fostului premier, procurorii „refuză” să constate că Executivul pe care l-a condus a adoptat o serie de Hotărâri de Guvern pentru ca România „să intre în legalitate”, în condiţiile în care administraţia centrală şi locală folosea „în mod fraudulos” licenţe software Microsoft.

Adoptarea acestor HG-uri nu a fost urmată de vreo plată către deţinătorii licenţelor. PNL a avut mai multe contracte de consultanţă în perioada 2007 – 2008 în totală transparenţă şi legalitate, care au fost plătite de către partid şi de nimeni altcineva. Cred că o dovadă clară că acest dosar este o făcătură este viteza de desfăşurare. Este de bun simţ, ca să nu mai vorbesc de obligaţii procedurale, ca trecerea de la statutul de suspect la cel de inculpat să se facă în urma administrării unor probe suplimentare, ori, în cazul meu, procurorul nu a venit cu nicio probă suplimentară care să justifice inculparea. Mai degrabă pare că e o comandă politică ‘de a mă face’, cum aud că se vorbeşte pe culoarele puterii!„, a mai scris Călin Popescu-Tăriceanu.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *