Senatorul Cristian Bordei susține că este necesară introducerea educației sexuale în școli

POLITIC/ADMINISTRAȚIE Slider

Senatorul clujean din partea Alianței USR-PLUS, Cristian Bordei, susține introducerea educației sexuale în școli și a adus și argumente în acest sens într-o declarație publică la tribuna Parlamentului.

„De ceva vreme ne tot aducem contraargumente unii altora în legătură cu acest subiect, iar legea privind protecția și promovarea drepturilor copiilor a fost modificată în mod repetat. În tot acest timp există o realitate dură pe care majoritatea dintre noi o cunoaștem, dar cred că din diverse motive preferăm să o negăm.

România are cea mai ridicată rată de avort și aproape un sfert dintre mamele minore din Uniunea Europeană. Datele Eurostat arată că numai în 2018 8 din 621 de fete au devenit mame înainte de vârsta majoratului, iar 725 dintre ele s-au aflat în această situație înainte de a împlini vârsta de 15 ani.

V-ați întrebat de ce țări ca Danemarca, Slovenia, Luxemburg înregistrează sub 50 de nașteri anual la mame sub 18 ani, de ce de exemplu în țări ca Finlanda, Danemarca și Olanda nicio fată nu sub 15 ani nu a devenit mamă în 2018. Răspunsul este foarte simplu de înțeles și cred că îl intuim cu toții: copiii noștri devin în mod inevitabil adolescenți, iar o bună informare cu privire la sănătatea sexuală este bine să fie făcută din timp, progresiv și cu informații adecvate fiecărei vârste. Multitudinea de informații de pe internet nu trebuie și nu poate substitui implicarea unui părinte, a unui profesor sau a unui cadru medical din domeniu.

Statisticile alarmanete din România sunt întărite și de reticența femeilor de a merge periodic la controale ginecologice. Datele arată că peste 20% dintre români nu obișnuiesc să meargă la astfel de controale anuale, cauza principală a acestui dezinteres este lipsa educației sexuale cu privire la importanța controlului ginecologic.

România are parte de o statistică rușinoasă și la bolile cu transmitere sexuală, peste 1 milion de persoane suferă de o astfel de boală, de departe cele mai răspândite sunt sifilisul și gonoreea, însă în ultimul ani peste 1 milion de persoane au făcut clamidia, motivul plecând de la relațiile intime neprotejate.

Educația sexuală înseamnă în primul rând o educație pentru sănătate și respect de sine, apoi abia pe urmă cunoașterea modului cum funcționează corpul uman și a ceea ce înseamnă actual sexual în sine„, a declarat Bordei într-o declarație politică.

1 thought on “Senatorul Cristian Bordei susține că este necesară introducerea educației sexuale în școli

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *