Ce calități îl recomandă pe Sergiu Hossu (USR PLUS) să fie șeful Cancelariei prim-ministrului: „E un sforar” vs „Un câștig pentru Cluj”

Analize POLITIC/ADMINISTRAȚIE Slider

Recenta numire a liderului PLUS Cluj, Sergiu Hossu (40 de ani), în poziția de șef al Cancelariei premierului Florin Cîțu a fost pentru mulți dintre politicienii clujeni, dar și pentru cei care urmăresc „spectacolul politic”, o mare surpriză.

Este o mare onoare pentru organizația noastră și totodată un semn al aprecierii de către Biroul Național a activității noastre”, au transmis reprezentanții PLUS Cluj, la momentul desemnării lui Sergiu Hossu drept șeful Cancelariei.  

Ascensiunea lui Sergiu Hossu, care în mai puțin de doi ani a devenit din simplu membru de partid „mâna dreaptă” a prim-ministrului, nu pare deloc întâmplătoare. Potrivit surselor clujulpolitic.ro, Sergiu Hossu a fost propulsat în politică de către Dacian Cioloș, co-președintele Alianței USR PLUS, odată cu înființarea formațiunii PLUS.

Atât Dacian Cioloș, cât și Sergiu Hossu s-au născut în Zalău, județul Sălaj, președintele RENEW cu 13 ani înainte. Conform acelorași surse, Dacian Cioloș și tatăl lui Sergiu sunt buni prieteni încă de pe vremea liceului, legătura păstrându-se, chiar întărindu-se, cu timpul. Așa se face că după înfințarea PLUS, în octombrie 2018, și după mici tatonări, Dacian Cioloș l-a propus și susținut pentru șefia organizației județene PLUS Cluj pe pupilul său, Sergiu Hossu. După alegerile parlamentare de la sfârșitul anului trecut, Alianța USR PLUS Cluj a obținut cinci locuri în Consiliul Local, unul dintre ele revenindu-i lui Sergiu Hossu. În doar patru luni, din 6 decembrie 2020 și până în 11 martie 2021, cariera politică a lui Sergiu Hossu a cunoscut o ascensiune demnă de un roman: din consilier local a ajuns șeful Cancelariei prim-ministrului, post asumat cu rang de ministru.

E de-ajuns să fii pila cuiva, chiar dacă acel „cuiva” este fostul premier al României, ca să fii numit pe un post atât de bine plătit, bine văzut și de mediatizat, mai ales în aceste timpuri când „prieteniile politice”, în cazul de față PNL – USR PLUS, sunt mai mult de conjunctură? Sau trebuie să ai și o seamă de calități pentru a ocupa această funcție?

clujulpolitic.ro a încercat să afle care sunt calitățile și ce-l recomandă pe Sergiu Hossu de a fi ales pentru acest post și a discutat cu mai mulți politicieni. 

Desemnarea lui a fost o oarecare surpriză pentru noi, cei din Alianță. Pentru asta, el a intrat, alături de alți colegi, într-un proces de selecție în cadrul Alianței USR PLUS Cluj. L-am cunoscut mai bine în Consiliul Local (Cluj-Napoca – n.r). Dar nu fizic, pentru că din cauza pandemiei am interacționat cu el în ședințe doar o dată sau de două ori. Ne-am întâlnit mai mult în mediul online, iar pe domeniul lui (Sergiu Hossu a fost director în cadrul ROSAL – n.r), mi-am dat seama că e stăpân, îl cunoaște foarte bine. A reușit să ne explice detaliat sistemul de colectare selectivă a deșeurilor. Una peste alta, cred că desemnarea lui Sergiu pe acest post e un câștig pentru Cluj”, a declarat Radu Boloveschi, consilier local și membru al USR Cluj. 

Fostul senator USR Cluj, Mihai Goțiu, are următoarea opinie vizavi de Sergiu Hossu. „Nu-l știu foarte bine, ne-am întâlnit la câteva acțiuni ale Alianței la Cluj și nu-l cunosc din punct de vedere profesional. S-a remarcat prin faptul că știe să-și atingă obiectivele politice de partid”, a spus, pentru clujulpolitic.ro, fostul parlamentar clujean.    

Horia Nasra, ex-președintele PSD Cluj, spune că nu-l cunoaște personal pe Sergiu Hossu, dar ascensiunea lui, cât și a formațiunii USR PLUS nu-l surprinde deloc. „Pare un politician civilizat și cred că e destul de devreme să-l judecăm. Mai e nevoie de timp, să vedem rezultate, mai ales că, acum, USR PLUS nu mai e în Opoziție ci la Putere. Știu că a fost aproape de administrație și că a condus niște afaceri. Proba timpului va fi decisivă. Vom vedea apoi dacă a fost sau nu o numire bună”, a declarat Nasra. 

Nu de aceeași părere este un însemnat membru al Alianței USR PLUS.

E un sforar, a tras sfori de când a intrat în politică. A acceptat această funcție doar de fațadă, pentru că dă bine în CV”, a declarat acesta, sub protecția anonimatului.

El a explicat în continuare că postul de șef al Cancelariei prim-ministrului a revenit, conform algoritmului politic, Alianței USR PLUS. 

Inițial, pe acest post fusese numit Victor Giosan, dar s-a întâmplat ceva și Giosan n-a mai acceptat. Ce s-a întâmplat? Printr-o decizie, premierul Florin Cîțu a golit de conținut atribuțiile șefului Cancelariei.  Așa că, la începutul lunii februarie, a sporit puterile directorului său de Cabinet și le-a redus pe cele ale șefului Cancelariei. Hossu s-a băgat fiindcă, v-am spus, dă bine în CV. Profesional, nu știu cât e el de competent, dar a găsit o oportunitate și a folosit-o”, a declarat aceeași sursă.   

Intră pe acest link și vezi care sunt atribuțiile șefului Cancelariei după modificările făcute, la începutul lunii februarie, de premierul Florin Cîțu.

CV – ul Sergiu Hossu, șeful Cancelariei premierului

Sergiu Horia Hossu are 40 de ani, este căsătorit și are un copil de 12 ani. S-a născut la Zalău, însă locuiește în Cluj de aproape 20 de ani. Potrivit paginii sale, a absolvit Facultatea de Biologie și Geologie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și un master în Știința Mediului în cadrul aceleiași universități. A absolvit cursuri MBA la Universitatea Hull din Anglia și deține o diplomă de Master of Business Administration. A activat în domeniul vânzărilor și are o experiență de peste 15 ani în funcții de conducere, coordonând echipe în companii cunoscute în mediul de afaceri din Cluj-Napoca – AROBS, ROSAL, EVOZON.

Este cel mai bogat politician din Alianța USR PLUS Cluj

La cei 40 de ani ai săi, Sergiu Hossu este, de departe, cel mai bogat politician din Alianța USR PLUS Cluj. Și poate că nu numai. El deține, alături de soția sa, Corina, numeroase proprietăți: are trei terenuri, două în intravilanul municipiului Cluj-Napoca şi unul în Dealu Negru (Călățele, jud. Cluj), dar şi trei case (două în Cluj-Napoca şi una în Dealu Negru). Tototdată, deține un BMW din 2010 şi un Volkswagen din 2012.  În ultima sa declaraţie de avere, sunt trecute tablouri în valoare de 10.000 euro, active şi fonduri în valoare de 16.000 euro, acţiuni şi părţi sociale la firme în valoare totală de aproape 460.000 lei. Pe lângă acestea, Sergiu Hossu a acordat două împrumuturi în valoare de 112.000 de lei. Şeful Cancelariei premierului mai are şi două credite bancare în valoare de 78.800 euro, respectiv 405.000 lei. Cu toate acestea, în ultima declaraţie de avere, în care ar trebui trecute veniturile din 2019, Hossu n-a trecut nimic la capitolul venituri, în timp ce soţia sa are 21.600 de lei. Vezi pdf. 

clujulpolitic.ro l-a contactat pe Sergiu Hossu de trei ori, în cursul serii de joi și vineri dimineață, pentru un punct de vedere. Șeful Cancelariei a răspuns politicos de fiecare dată, spunând că e dispus să răspundă la orice întrebare, dar de fiecare dată era ocupat. 

1 thought on “Ce calități îl recomandă pe Sergiu Hossu (USR PLUS) să fie șeful Cancelariei prim-ministrului: „E un sforar” vs „Un câștig pentru Cluj”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *