Ce fac foștii parlamentari clujeni care n-au mai prins un mandat la alegerile din decembrie 2020: s-au pensionat, plimbă căruciorul :-)) ori au revenit la matcă

POLITIC/ADMINISTRAȚIE Slider

Județul Cluj a dat în legislativul trecut (2016 – 2020) 14 parlamentari: zece deputați și patru senatori. Din cei 14, șapte au prins un nou mandat, iar șapte sunt acum pe margine.

Cei șapte care au recidivat ca parlamentari sunt Csoma Botond și Laszlo Attila (ambii din UDMR), Sorin Moldovan și Adrian Oros (ambii din PNL), Cristina Burciu (din PSD trecută la PNL), Steluța Gustica Cătăniciu (PNL, trecută la ALDE, apoi la PSD) și Emanuel Ungureanu (USR). 

Știm ce fac cei șapte politicieni clujeni în Parlament. Sau ce ne-am dori să facă. Dar ceilalți?

clujulpolitic.ro s-a interesat pentru voi, cititorii noștri, despre cei șapte „de pe margine”. Și iată ce a aflat: 

Marius Nicoară, fost senator PNL, fost senator ALDE, revenit pe ultima sută de metri din mandatul 2016 -2020 în PNL, e bine merci.

M-am decuplat de tot. M-am pensionat și, deocamdată, mă odihnesc. Am fost în vacanțe în Turcia, că acolo nu sunt atât de severe restricțiile de călătorie și de COVID. Și mă voi mai duce, că acum sunt în pensie”, a spus fostul parlamentar clujean, adăugând că „politica nu mă mai interesează așa de mult”. 

Marius Nicoară (62 de ani) a fost președintele CJ Cluj în perioada 2004 – 2008 și lider al PNL Cluj. Din 2008 până în 2020 (timp de trei mandate) a fost parlamentar de Cluj. Între 2008 și 2018, a fost senator PNL, dar în iunie 2018 a anunțat în plenul Parlamentului că va activa în ALDE (formațiune condusă la acel moment de Călin Popescu Tăriceanu, aflată la putere alături de PSD). Cu câteva luni înainte de alegerile din decembrie 2020, când ALDE se afla în „moarte clinică”, senatorul Marius Nicoară anunța că revine la matcă. Doar că revenirea sa în PNL nu s-a mai soldat cu un nou mandat.

Marius Nicoară. Foto: eclujeanul.ro

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Horia Nasra, fost președinte al organizației județene a PSD Cluj, ales pe listele social-democraților în legislatura 2016 – 2020, nu mai este atât de activ în politică, dar păstrează legătura cu ceea ce se-ntâmplă pe această scenă. 

În prezent lucrez la firma mea, e vorba de o agenție de comunicare, advertising și PR. Am câteva proiecte începute în zona privată, la ele lucrez acum”, a declarat fostul parlamentar al PSD, acum membru simplu al PSD Cluj.

Eu rămân social-democrat cu sufletul și inima. Nu-mi poate zdruncina nimeni relația asta” – Horia Nasra

Horia Gabriel Nasra (37 de ani) a absolvit Liceul Teoretic „Eugen Lovinescu” din București în 2003, apoi cursurile Facultății de Istorie din cadrul Universității București în 2007. În același an, s-a mutat în Cluj, unde a absolvit masterul „Antropologie, socio-antropologie, filosofie, istorie modernă, istorie contemporană” din cadrul Facultății de Istorie și Filosofie – Universitatea „Babeș Bolyai” din Cluj. În 2008 a intrat în PSD, fiind ulterior purtător de cuvânt și președinte de organizație. Între 2016 și 2020 a fost deputat de Cluj ales pe listele PSD.

Horia Gabriel Nasra. Foto: Arhiva personală

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Fostul senator USR de Cluj, Mihai Goțiu, a intrat în … concediu de paternitate. Mihai Goțiu și partenera sa de viață, Ana Ciceală, au o  fetiță de un an și trei luni, Stela Maria Silva. După încheierea mandatului de parlamentar, în 19 decembrie 2020, Mihai și Ana s-au întrebat ce decizie trebuie să ia pentru viitorul apropiat: să rămână în București, unde Ana este consilier general în cadrul Primăriei Capitalei, sau să revină la Cluj, locul de care Mihai este legat sentimental și profesional și unde are o proprietate? 

Acum sunt în concediu de paternitate. Îmi petrec mult timp cu fetița noastră, mai mult decât în perioada în care eram parlamentar. Dar sunt ancorat, în continuare, în tot ceea ce înseamnă probleme de mediu, de protecție a pădurilor și apelor. Am remarcat că sunt mai multe sesizări decât în perioada în care eram parlamentar. Încerc să le fac față. Mă duc pe teren, fac documentări, am fost în Caraș – Severin, în Bihor, Mureș, Argeș, Cluj … Sunt la curent cu ce se-ntâmplă în Pădurea Hoia și urmăresc în continuare scena politică. Și sunt foarte interesat de proiectele pe care le-am inițiat și care au rămas în discuție”, a declarat fostul senator USR de Cluj. Totodată, Mihai Goțiu a început din acest an studiile universitare de doctorat de Mediu în cadrul UBB Cluj. 

Mihai Goțiu (47 de ani) este unul dintre cei mai cunoscuți jurnaliști clujeni, cu peste 20 de ani de experiență în radio, presa scrisă, tipărită și online. Cu studii de Drept și Jurnalistică la Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj, a optat pentru o carieră în mass-media, acoperind domenii precum jurnalismul sportiv, cultural, dar și jurnalism administrativ, social, de investigație, opinie, analiză și comentarii. A fost președinte al Asociației Profesioniștilor din Presă Cluj (APPC). Cunoscut apărător al Mediului, activist civic foarte implicat după 2010 (mai ales în cazul Roșia Montană), a intrat în politică în 2016, fiind ales senator pe listele USR Cluj. Este autorul cărților „Senzaționala evadare a lui Mihai Goțiu povestită chiar de El”, „Fraierilor!” și „Afacerea Roșia Montană”.

Ana Ciceală, Mihai Goțiu și fetița lor, Stela Silva Maria. Foto: Arhiva personală 

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

După trei mandate de deputat al PSD Cluj, Cornel Itu s-a întors la firma sa din Dej.

M-am reîntors la firma Mecsom pe care am înființat-o înainte de a intra în Parlament. Sunt acționar la această firmă și în viitorul apropiat vreau să devin administratorul ei. N-am renunțat la politică, conduc filiala municipală a PSD Dej și am lângă mine niște oameni harnici și destoinici. Eu sunt corect și cinstit: mie politica mi-a dat foarte multe și din acest motiv vreau să întorc și eu ce am primit. De aceea, vreau să întăresc organizația și să fim ceea ce am fost pe vremea lui Băsescu: <Colegiul roșu într-o mare portocalie>. În plus, eu mă implic și în sportul local: sunt președintele echipei de volei masculin Unirea Dej, care e în prima ligă și se bate cu granzii voleiului românesc. Suntem o echipă mică, dar cu rezultate bune”, a declarat fostul parlamentar din Dej. 

Cornel Itu (66 de ani) a absolvit Colegiul Național „Andrei Mureșanu” din Dej, apoi cursurile UTCN Cluj-Napoca, având diplomă de inginer. Reîntors în orașul natal, Itu s-a angajat la SC Someș SA. unde a parcurs toate etapele, de la stagiar la șef de secție, coordonator la Uzina Mecanică, iar în 2002, director general al societății. S-a înscris în PSD în 1996, unde a ocupat funcțiile de președinte al PSD Dej, prim-vicepreședinte al organizației județene a PSD Cluj, fiind și membru în Consiliul Național. Timp de trei mandate, din 2008 până în 2020, a fost deputat din partea PSD Cluj. 

Cornel Itu. Foto: Stil Fm Dej

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Ales pe listele USR de Cluj în decembrie 2016, Adrian Dohotaru și-a dat demisia din partid la niciun an după învestitură, după care a activat, până în 2020, ca deputat independent. După expirarea mandatului, a revenit la pasiunea și menirea sa: aceea de activist de mediu. Este implicat în Asociația „Societate Organizată Sustenabil” – S.O.S, și susține ariile naturale urbane protejate, după modelul Parcului Național Văcărești.

De altfel, Adrian Dohotaru a inițiat, în 2019, un proiect legislativ prin care se dorea facilitarea creării de arii naturale urbane, care să permită acces imediat la biodiversitate în orașele românești din ce în ce mai poluate. Proiectul a fost susținut și de deputatul UDMR de CLuj, Csoma Botond, a trecut de Senat și se află la Camera Deputaților. S-a implicat ori se implică în mai multe campanii de protejare a mediului, printre care și „SOS Tarnița! Nu poluați apa pe care o bem!” și de ecologizare a Someșului Mic. În plus, spune Adrian, are o rubrică în cadrul emisiunii „Starea nației”, de la Prima TV, care se intitulează „Starea locuirii”. 

Adrian Dohotaru (38 de ani) a absolvit Colegiul Național „George Coșbuc” din Cluj și cursurile UBB Cluj. Are un masterat în Litere la UBB și studii de doctorat în Istorie. Potrivit CV-ului său, a lucrat în Academia Română și ca cercetător la UBB Cluj. Este autor sau co-autor al unor volume ori studii cu influențe de stânga (Anii 1960: mișcări contestatare în SUA”, Socialiștii. O moștenire”, „Protestatarul: ghid de bună practică pentru activistul în formare”, „Pata” – unde este editor principal. El a mai editat și volumul „Anchetă asupra unui tânăr care n-a făcut nimic”

Adrian este căsătorit și are doi copii. 

Adrian Dohotaru alături de familia sa. Foto: Arhiva personală

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Fostul senator PSD de Cluj, Vasile Ilea (51 de ani), spune că după „experimentul” de patru ani trăit în Parlament, a renunțat de tot la politică. 

Pentru mine, politica s-a terminat. E vorba de acea politică făcută prost și care a fost prost înțeleasă. Eu mi-am dat demisia din PSD de un an și jumătate (iulie 2019 – n.r.). Mi-a fost de-ajuns. Puteam să mai prind un nou mandat, nu la PSD, e adevărat, la un alt partid, nu mai contează acum care, dar n-am mai vrut. Acum mă relaxez: merg de 4-5 ori pe săptămână la pescuit pe lacul Tarnița. Conduc mai încet și sunt mai atent cu familia. Am mai mult timp pentru ea și pentru prietenii buni”, a declarat Vasile Ilea.

Fostul parlamentar social-democrat a mai spus că în viitor se va ocupa de activitatea firmei sale, înființată în 1991, pentru că, „personal, cred foarte mult în privat, dar nu pot și nu vreau să neglijez partea socială din comunitatea în care trăiesc”

Vasile Ilea. Foto: gazetadecluj.ro

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Florin Stamatian (68 de ani), fost deputat din partea PNL Cluj în mandatul 2016 – 2020, nu a putut fi contactat. Potrivit unor surse liberale, profesorul Stamatian și-ar fi reluat activitatea de medic primar Obstetrică-Ginecologie.

 

Florin Stamatian. Foto: ziarul21.ro

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *