Noul coronavirus a ajuns și în Himalaya. Vârful Everest are aproape 9.000 de metri altitudine

Sanatate

În urma unui sezon 2020 afectat de pandemie, care a devastat industria turismului, Nepalul a relaxat recent regulile de carantină pentru vizitatori, în speranţa de a-i întâmpina din nou pe alpinişti pentru sezonul care începe.

Însă relaxarea restricțiilor a venit la pachet cu noul coronavirus. Un alpinist norvegian a fost diagnosticat cu SARS-CoV-2 pe Everest, scrie RFI

Diagnosticul meu este COVID-19„, a declarat Erlend Ness pentru AFP într-un mesaj pe Facebook. „Sunt bine. Spitalul are grijă de mine„, a mai spus el.

Tot pe pagina sa de Facebook, alpinistul a distribuit fotografii ale taberei de bază de pe Everest, situată la 5.364 de metri deasupra nivelului mării, şi videoclipuri cu evacuarea sa pe 15 aprilie cu elicopterul.

După trei zile acolo sus, cu medicamente şi aport de oxigen, am fost evacuat cu elicopterul către Kathmandu„, a explicat Ness într-un mesaj care însoţeşte o fotografie cu el pe patul de spital.

Televiziunea norvegiană NRK, care l-a intervievat, a declarat că şi un şerpaş din grupul său a fost testat pozitiv.

Sper că niciunul dintre cei aflaţi în zonele montane înalte nu se va infecta cu coronavirus. Este imposibil să evacuezi oamenii cu elicopterul atunci când se află la peste 8.000 de metri înălţime„, a declarat Erlend Ness la NRK.

De asemenea, un spital din Kathmandu a precizat că a primit mai multe persoane testate pozitiv evacuate de pe Everest, fără a specifica numărul.

Nu pot oferi detalii, însă unele persoane evacuate de pe Everest sunt pozitive„, a declarat Prativa Pandey, directorul medical al spitalului CIWEC din Kathmandu.

Citește restul știrii, AICI.

Vârful Everest este cel mai înalt punct de pe Pământ, cu o altitudine de 8.848 metri deasupra nivelului mării, la granița dintre Nepal și Tibet. În nepaleză numele muntelui este Sagarmāthā, iar în Tibet este cunoscut sub numele de Chomolungma.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *