Șeful USR Cluj-Napoca, Iakob Attila, și trei intelectuali clujeni, puși de un membru AUR pe o listă de ”trădători de țară” și amenințați cu moartea! Iakob: „Pentru mine este o onoare să mă aflu pe acea listă”

POLITIC/ADMINISTRAȚIE Slider

Istoricul Alexandru Muraru, deputat PNL,  Reprezentant Special al Guvernului României pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei, solicită ca Poliția și autoritățile judiciare să ia măsurile legale împotriva lui Cezar Victor Năstase, reprezentant  al Partidului AUR, un partid parlamentar, care în luna februarie 2021 a publicat o listă cu „trădătorii de patrie” ce ar trebui executați dacă ar fi reintrodusă pedeapsa capitală în România, conform unui comunicat transmis duminică de Alexandru Muraru citat de Hotnews.ro.

Năstase a publicat pe o rețea de socializare, Facebook în speță, considerat un spațiu public, conform unei decizii a unei instanțe judecătorești, o listă cu intelectuali publici, politologi, jurnaliști, istorici și cercetători pentru care solicită „pedeapsa cu moartea”.

Pe listă figurează nume grele ale intelectualității românești și care se exprimă în spațiul public. Apar și patru nume de clujeni, președintele USR Cluj-Napoca, Iakob Attila, filosoful, universitarul Ciprian Mihali, foarte activ în spațiul public de circa doi ani, apropiat de Plus, politologul Sergiu Mișcoiu și fostul profesor uniersitar de chimie,  Șerban Agachi (acum pensionat), toți trei de la UBB Cluj-Napoca.

Lista celor care ar fi ”trădători de neam” și ar trebuie să fie executați, postată de membrul AUR. Foto Hotnews.ro

 

Clujul Politic a discutat cu Iakob Attila ( foto), absolvent de Relații Internaționale, cu doctorat, președinte al USR Cluj-Napoca.

„Pentru mine este o onoare să mă aflu pe lista respectivă cel puțin din doua motive. In primul rând cel care a alcătuit lista face parte din gruparea oamenilor care deplang deceniile interbelice si care considera ca listele si executiile publice sunt medicamentul pentru oricine si orice care nu rezoneaza cu lumea lor plina de dileme si revolte bazate pe frustrarea si incapacitatea lor de a intelege lumea zilelor noastre. Pe de alta parte nu ma pot rusina cu persoanele care se afla pe aceea lista, oameni care au produs mult mai mult in viata lor decat cel care a alcatuit lista minunata cu iz neofascist si neolegionar”, a reacționat Iakob Attila.

La rândul său universitarul Ciprian Mihali a catalogat pe contul său de facebook trecerea sa pe această listă:

”Atunci când orice nebun ajunge să se exprime public, întocmind, în delirul lui naționalist, liste de „trădători”, rezultatul nu poate fi altul decât liste de oameni care trebuie eliminati. Iată de ce, din nou și din nou, mi se pare că trebuie să învățăm ce înseamnă „naționalismul”, „trădarea”, „corupția” și de ce spectrul „pedepsei capitale” este, de fapt, un îndemn perpetuu la ură și la violență”.

„Am aflat cu surprindere de la Ciprian Mihali că suntem impreună pe o lista de ”vînduți”,  ”trădători de țară”. Cine o fi autorul listei și care sunt criteriile catalogării ca ”vânzator de Românie”?! Căci eu nu sunt persoană publicp, doar îmi exprim, nu foarte des, evalupri ale personajelor sau partidelor. Partizanatul meu este clar: nu imi plac hoții! Dar am aflat: am semnat o scrisoare. Dar am semnat multe scrisori, referitoare la justiție, la condamnați nerușinați după condamnare, la copiii din orfelinate, la hoți care au devalizat România… între timp am aflat. Cineva, se pare, de la AUR. Nici nu mă mir și sunt onorat că am nimerit în așa selectă companie. Cât despre amenințări… am trecut prin multe în viață, de la urmărit de Securitate, până la amenințat cu un glonț care „costă numai un dinar”, a reacționa pentru Clujul Politic profesorul Șerban Agachi.

Am solicitat si opinia Partidului AUR și o puteți citi AICI

Reamintim că pe 2 februarie o serie de intelectuali au cerut public,  printr-o scrisoare deschisă,  limitarea dialogului cu AUR la unul strict instituțional.

Ca să cuoaștem contextul integral al tensiunilor dintre grupul de intelectuali publici și AUR ne-am decis să redăm scrisoarea din 2 februarie:

Către:

Ludovic Orban, președintele Partidului Național Liberal

Dan Barna, co-președintele Alianța USR-PLUS

Dacian Cioloș, co-președintele Alianța USR-PLUS

Kelemen Hunor, președintele UDMR

Noi, semnatarii acestei scrisori, intelectuali publici, militanți pentru drepturile omului, oameni din societatea civilă, apărători ai valorilor euroatlantice, ne exprimăm îngrijorarea cu privire la deschiderea către dialog arătată de membri marcanți ai partidelor din coaliția de guvernare către conducerea unui partid recent intrat în Parlamentul României, AUR.

Partidul AUR este o formațiune politică ce s-a dovedit a fi, în scurta sa existență pe scena publică românească, purtătoarea unui conglomerat ideologic nociv, de factură extremistă. Un partid radical-populist, vehiculând teme fundamentaliste și naționaliste, cu revizitarea teoriilor conspiraționiste, anti-globaliste și anti-individualiste, și cu personaje care răspândesc idei ale extremei drepte (este de notorietate, de exemplu, că persoana propusă de AUR drept candidat la funcția de prim-ministru se proclamă deschis drept un înflăcărat admirator al unor figuri de tristă amintire din trecutul negru al României ori că parlamentari ai aceluiași partid au simpatii pentru legionari sau intelectuali legionari din perioada interbelică), care se exprimă frecvent împotriva societății liberale și a sistemului instituțional de valori al democrației liberale, nu poate fi un partener de dialog într-o democrație.

În ultimele săptămâni, miniștrii Educației, Justiției și Sănătății au discutat nestingheriți cu conducerea AUR. Atitudinea afișată de membri ai Guvernului României, care prin, poziționarea lor, respectiv deschiderea către dialogul cu AUR, angajează întreg Executivul, este scandaloasă și inadmisibilă. Mesajul transmis prin astfel de întâlniri protocolare este tocmai validarea ideilor și mijloacelor de acțiune ale partidului AUR, riscând astfel să îi legitimeze și să îi normalizeze proiectul politic.

Nici subiectele abordate (importante și urgente, fără îndoială) și nici respectarea unei cutume politice fundamentale (respectiv dialogul constant cu opoziția) nu pot constitui argumente pentru a justifica o asemenea deschidere către un partid care refuză valorile occidentale. Orice dialog între membrii Guvernului și reprezentanții AUR poate și trebuie să fie purtat doar în cadrele stabilite de Constituție, prin interpelări, însă acestea nu pot fi interpretate nicidecum drept pretexte pentru întâlniri afabile. Păstrând relația cu AUR doar în condițiile stricte stipulate de legea fundamentală, coaliția de guvernare s-ar asigura astfel că menține un ”cordon sanitar” în jurul unei formațiuni periculoase pentru democrația noastră. Suntem convinși că, odată ce ”cordonul sanitar” ar fi spart, va fi aproape imposibil de reconstruit.

În acordul încheiat între partidele care formează actuala coaliție de guvernare, semnatarii menționează că actuala alianță se bazează pe ”responsabilitatea față de destinul României” și că soliditatea acesteia se întemeiază pe ”valorile comune de libertate, respect, integritate, responsabilitate individuală și solidaritate”. În același document programatic, liderii partidelor de guvernare afirmă fără ezitare: ”Suntem hotărâți să apărăm aceste valori atunci când sunt amenințate și să ducem România mai departe pe drumul ei european.” Ori, prin acțiunile și ideile vehiculate, AUR pune în pericol tocmai valorile pe care actuala coaliție și-a propus să le salvgardeze. În mod evident, între principiile asumate și acțiunile unor membri ai Guvernului, prin deschiderea arătată către liderii AUR, există un conflict ireconciliabil.

În multe țări europene partide extremiste au ajuns, în urma alegerilor, în parlamente. Nu însă în toate aceste state, astfel de partide sunt tratate cu nesperată bunăvoință. Dimpotrivă, în numeroase locuri de pe continentul nostru, ideile vehiculate de astfel de formațiuni politice le transformă automat în actori nefrecventabili, iar boicotarea liderilor acestor formațiuni este o regulă de la care nici un politician onest nu se poate abate.

Știm cu toții foarte bine că adevărata importanță a asumării și respectării valorilor euroatlantice nu se poate sluji prin dialogul constant și nestingherit cu reprezentanți ai unui partid aflat în flagrantă contradicție cu principiile pe care partidele din coaliția de guvernarea clamează că le apără. Înainte de a fi prea târziu, credem că este momentul ca, prin acordul partidelor care formează coaliția de guvernare, dialogul cu AUR să înceteze imediat.

Inițiatorii scrisorii sunt:

  • Cristian Pârvulescu
  • Liliana Popescu
  • Sergiu Miscoiu-UBB Cluj
  • Adrian Miroiu
  • Claudiu Craciun
  • Alfred Bulai
  • Andrei Țăranu
  • Liviu Rotman
  • Michael Shafir-UBB Cluj

 

3 thoughts on “Șeful USR Cluj-Napoca, Iakob Attila, și trei intelectuali clujeni, puși de un membru AUR pe o listă de ”trădători de țară” și amenințați cu moartea! Iakob: „Pentru mine este o onoare să mă aflu pe acea listă”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.