Arafat, mesaj optimist despre relaxarea măsurilor de la 1 iunie: „Dacă vaccinăm 30% din populaţie cu ambele doze luăm măsuri. Fără discuţie”

Sanatate

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a susținut, la Digi24, că relaxarea restricţiilor de la 1 iunie depinde de eficienţa campaniei de vaccinare anti-Covid. Mai exact, dacă se reuşeşte vaccinarea a 30% din populaţie până la acea dată, cu ambele doze, se poate vorbi despre deschiderea cinematografelor sau a sălilor de spectacole.

„Fără discuţie, dacă ajungem la 30% din populaţie vaccinată cu ambele doze, deja unele măsuri vor fi luate. Aţi văzut că şi în Israel, la 30% populaţie vaccinată, a fost un impact foarte serios pe numărul cazurilor. Când ajungem la cifra de 60% din populaţie vaccinată, şi sperăm să ajungem la acest procent, atunci se pot lua măsuri suplimentare”, a precizat Arafat.

De asemenea, şeful DSU a mai transmis că depăşirea pragului de 30% ar însemna un număr şi mai mare de măsuri de relaxare în vederea revenirii la “normalitate”.

„Dacă mergem mai departe şi bine cu vaccinarea – deja sunt peste 5 milioane de doze administrate în ţară – dacă continuăm să administrăm vaccinul şi creşte procentul celor vaccinaţi până la 1 iunie, e clar că se poate începe discuţia despre introducerea unor măsuri de revenire cât mai aproape de normalitate”, a susţinut secretarul de stat.

Arafat a mai transmis că rata de vaccinare anti-Covid este modalitatea prin care „ne asigurăm revenirea la unele activităţi unde oamenii sunt împreună, unde e poate greu să se poarte mască tot timpul”.

Relaxarea s-ar putea face zonal

„Nu pot exclude acest lucru. E posibil să se ajungă la astfel de abordare. E o variantă la care toată lumea se gândeşte. Aşa cum restricţiile sunt zonale, inclusiv unele măsuri de relaxare pot fi zonale, de ce nu? Trebuie însă discutat şi luată o decizie finală”, a explicat Arafat.

Nu în ultimul rând, Raed Arafat este de părere că adoptarea unor măsuri de relaxare de la 1 iunie, în funcţie de scăderea cazurilor noi de infectare şi creşterea numărului de persoane vaccinate „devine foarte plauzibilă”.

„Se lucrează, ştiu că vor să facă şi un experiment în acest sens. Ministerul Culturii este avansat în acest aspect, pe partea de concerte, teatre, cinematografe. Cu siguranţă, anumite activităţi vor începe să se relaxeze după 1 iunie”, a continuat Arafat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *