Clujul mai are încă de așteptat cel puțin 4 ani până când o să fie gata spitalul regional de urgență

POLITIC/ADMINISTRAȚIE Sanatate

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a precizat duminică, 9 mai 2021, în cadrul unei emisiuni TV, cum stau în momentul de față lucrurile privind constucția celor trei spitale regionale din țară.

Ministerul Sănătății condus la aceea vreme de Victor Costache a lansat în anul 2020, pe platformele electronice de specialitate ale României și Uniunii Europene (SICAP și JOUE), procedura de licitație restrânsă pentru achiziția serviciilor de proiectare în vederea elaborării proiectului tehnic necesar execuției lucrărilor aferente proiectului  „Construirea Spitalului Regional de Urgență Cluj” și servicii de asistență tehnică. Dacă Valoarea estimată a contractului de servicii este de 68.604.513,80 lei fără TVA, iar toți cei interesați au termen de depunere a candidaturilor, data de 17 februarie 2020. Dar mai multe detalii despre acest proiect regăsiți aici.

Victor Costache declara la aceea vreme că „lansarea marilor proiecte de infrastructură reprezintă un punct strategic în programul de Guvernare. Este al doilea spital regional, după cel din Iași pentru care am lansat oficial procedura de achiziție a serviciilor de proiectare. Câștigătorul desemnat, are termen 1 an de zile de la semnarea contractului să realizeze proiectul tehnic, ulterior se va demara procedura de licitație și construcția efectivă a spitalului”.

Cu privire la construcția spitalelor regionale, Ministrul Sănătății Ioana Mihăilă a declarat că „spitalele regionale sunt în etapa de licitație pentru proiectarea tehnică, sperăm că în cursul veri să semnăm primul contract de proiectare tehnică, pentru spitalul regional de la Iași, urmat apoi de cel de la Cluj și Craiova. Urmează un an în care efectiv se face proiectarea tehnică, iar apoi urmează licitația pentru construcție. Din cauza complexități proiectelor aceestea sunt în întârziere și au fost și înainte să venim noi la minister. Dar trebuie să înțelegem că având un grad așa mare de complexitate, inclusiv în țările unde lucrurile merg foarte bine, unde achizițile publice merg bine, constucția unui spital de o asemenea anvergură durează aproximativ 6-7 ani”.

Referitor dacă în anul 2024 vom avea gata cel puțin un spital din cele trei, aceasta a precizat că „nu cred că vom avea gata clădirea la nici un spital în 2024. Acesta a fost și motivul pentru care noi nu am mai cuprins cele trei spitale regionale în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Deoarece noi ne-am dorit la început acest lucur, dar specialiști ne-au spus că este destul de riscant pentru că pănă în anul 2026, s-ar putea să nu reușim să le finalizăm la termen, adică ele să fie funcționale complet. De aceea din PNRR nu vor veni bani pentru construcția celor trei spitale regionale, pentru că ar fi expunerea la un risc de a nu reuși să le finalizăm la termen”.

Legat atunci la ce vom folosi bani din PNRR privind sănătatea, aceasta a spus că „bani îi vom folosi în proiecte de infrastructură spitalicească mai mici care au șansă să fie finalizate la termen, care în momentrul în care sunt incluse pe lista din Planul Național de Redresare și Reziliență au un anume grad de maturitate. Dar acest PNRR nu este doar despre investiți ci este și despre reforme.

De aceea pe lângă aceste investiți în infrastructura spitalicească, avem trei mari capitole de reforme și anume: eficientizarea cheltuielilor banilor publici în servicii de sănătate, eficientizarea investițiilor în infrastructura de sănătate și un capitol care este dedicat management-ului de servicii medicale”.

Andrei Goia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *