Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății: „Sper ca medicii de familie să își schimbe atitudinea privind vaccinarea”

Sanatate

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a fost duminică, 9 mai 2021, invitatul emisiunii Insider Politic, moderată de către jurnalistul Sebastian Zachmann, unde a discutat despre campania de vaccinare în România și depolitizarea sistemului de sănătate.

Legat de cazuri în care medici de familie nu încurajează vaccinarea, Ioana Mihăilă a declarat că „este trist, dar nu ar trebui să fie nici foarte legal acest lucru. Adică medici de familie care reprezintă un corp profesional care a fost educat și învățat să încurajeze vaccinarea, ar trebui să fie principali “apostoli” ai vaccinări. Și cred că ei de fapt, sunt cei mai apropiați de pacienți, de aceea ar trebui să fie cei care sunt cei mai vehemenți actori care încurajează vaccinarea.

Dar din păcate există astfel de medici de familie care nu recomandă vaccinarea, dar sper ca atitudinea acestor medici de familie să se schimbe”.

Referitor la raportarea greșită privind numărul de decedați de COVID-19 din România, Ministrul Sănătății a prezcizat că „conform datelor preliminare pe care comisia ni le-a pus la dispoziție, cifrele sunt mai mari. Există diferențe între numărul de decese raportate în corona forms (baza de date care dă cifre oficiale) și alte baze de date de raportare. Sigur este un număr mai mare față de cei 28.000 de morți de covid, raportat în momentul de față”.

Privind rea voință sau intenție a unor medici sau manageri de spital prinvind raportarea, aceasta a mai spus că „având în vedere că rezultate inadecvate au venit din toate județele țării, de la mai multe unități sanitare, exclud posibilitatea existenței unei înțelegeri între tot acest personal medical sau auxiliar care a raportat”.

Referitor la depolitizarea sistemul de sănatate românesc, „depolitizarea nu trebuie văzută ca un scop în sine, adică scopul depolitizări nu este acela de a scoate orice persoană care are o afiliere politică, ci este de a facilita accesul în sistemul de sănătate o oameniilor competenți.

De aceea dorim să organizăm concursuri unde să putem selecta cei mai competenți oameni pentru postul respectiv. Ar fi foarte bine ca reforma în sistemul de sănătate să poată fi făcută în 6 luni, dar din păcate nu este posibil acest lucru, și de aceea vom organiza concursuri la spitalele din subordinea Ministerului Sănătății, acolo unde nu există un mandat al unui manager care a obținut locul prin concurs. Sperăm ca până la finalul anului să nu mai avem management interimar în spitalele din subordinea Ministerului Sănătății. De accea majoritatea spitalelor din subordinea ministerului din totalul de aproximativ 55-60 de spitale, sunt conduse de interimari la momentul respectiv”, a declarat Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă.

Andrei Goia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *