Lider USR-PLUS, atac la Iohannis: „Dă-o încolo de pandemie şi de economie, importantă e #echipacastigatoare”

Politica nationala

Europarlamentarul USR-PLUS Vlad Gheorghe a reacţionat dur, joi, după ştirile potrivit cărora preşedintele Klaus Iohannis şi-a exprimat clar opţiunea pentru Florin Cîţu în cursa pentru şefia PNL de la Congresul de sâmbătă.

„Nici un compromis nu e prea mare pentru #echipacastigatoare. Aflat în America la cea de-a 76-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, preşedintele Iohannis a uitat de Constituţie, de echidistanţă, de rolul de mediator pe care fişa postului îl impune şi a ţinut să ne transmită tranşant că îl încurajează pe ‘Florin să continue şi să nu se teamă şi pe liberali să rămână la guvernare’ căci ‘Florin Cîţu nu are motive să demisioneze sau să fie demis’. Cu alte cuvinte, cei care vor să mai rămână la guvernare trebuie să-l ţină în braţe pe Cîţu. Iar pentru ca efectul să fie garantat, preşedintele a mai anunţat şi că va participa sâmbătă la congresul PNL. Dă-o încolo de pandemie, dă-o încolo de economie, dă-le încolo de păduri şi toate celelalte lucruri care îngrijorează cetăţenii… Importantă este #echipacastigatoare şi cam atât„, a declarat Vlad Gheorghe.

Liderul USR-PLUS a precizat că este „curios” totuşi cum Iohannis înţelegea pe vremuri măcar ce NU ar trebui să facă un preşedinte:

„Nu cred că este treaba Preşedintelui, încă în funcţie, să dea ajutor unui candidat. Ar trebui să îşi vadă liniştit de treaba de preşedinte fiindcă are destulă treabă şi să lase candidaţii şi campania electorală să se desfăşoare după regulile unei campanii electorale”.

„Ce s-a schimbat, domnule preşedinte? Clar nu Constituţia”, i-a transmis Vlad Gheorghe lui Klaus Iohannis.

Mesajele transmite de Iohannis:

Reamintim că, potrivit agenţiei naţionale de ştiri Agerpres, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că va participa, sâmbătă, la Congresul PNL, eveniment în cadrul căruia va fi ales noul şef al formaţiuni. Congresul va fi „încununarea” unei bătălii aprige între premierul Cîţu şi Ludovic Orban. De-a lungul acestui război presărat cu atacuri şi critici reciproce, în spaţiul public a fost vehiculată informaţia că Iohannis îl sprijină, mai mult sau mai puţin tacit, pe premier.

Şeful statului a vorbit şi despre criza guvernamentală, într-o discuţie cu jurnaliştii care îl însoţesc la New York la Adunarea Generală a ONU, menţionând că aceasta se va tranşa după Congresele PNL şi USR-PLUS.

Şi, deşi pe rolul Parlamentului există o moţiune de cenzură blocată momentan de PNL-aripa Cîţu şi de PSD, preşedintele Iohannis a mai declarat că el nu crede într-o eventuală demitere a Guvernului după cele două congrese. De asemenea, şeful statului a susţinut că premierul Florin Cîţu poate conduce Executivul până la următoarele alegeri.

„Îl încurajez pe Florin să continue şi să nu se teamă şi pe liberali să rămână la guvernare. (…) Florin Cîţu nu are motive să demisioneze sau să fie demis”, preciza Klaus Iohannis.

Preşedintele a mai susţinut că întotdeauna au existat curente diverse în PNL care s-au tranşat după alegerile interne – fie prin alinierea în spatele câştigătorului, fie prin trecerea la un alt partid -, un astfel de exemplu fiind cel a fostului lider liberal Călin Popescu-Tăriceanu.

Iohannis a mai declarat că mai are discuţii cu preşedintele PNL, Ludovic Orban. „Dar cine mai înţelege reacţiile lui Ludovic”, a adăugat Iohannis cu privire la declaraţiile recente ale liderului PNL la adresa sa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *