Deputat AUR Cluj, despre legionarism, Ion Antonescu și Corneliu Zelea Codreanu: „Au avut și părți bune și rele”

POLITIC/ADMINISTRAȚIE Slider

Deputatul AUR de Cluj, Ilie-Alin Coleșa, a fost provocat de moderatorul emisiunii Clujul Politic LIVE! să vorbească despre legionarism și despre fostul lider al legionarilor români, Corneliu Zelea Codreanu, despre care susține că ar trebui prezentat și cu bune și cu rele, fiind considerat un personaj interesant.

Tema legionarismului a fost dezbătută în contextul în care AUR este considerat de multe persoane din opinia publică un partid extremist și neo-legionar.

Despre Corneliu Zelea Codreanu

„Este un personaj foarte interesant, este clar că a avut și bune și rele. Trebuie prezentat în lumina a ceea ce a fost, a ceea ce nu a fost, dacă este să învățăm ceva din istorie, ar trebui să învățăm și din bunele unui personaj, dar și din relele acestuia, greșelile lui. Este foarte greu eu ca și creștin-ortodox practicant îmi dau seama ce ușor să judeci din afara vremurilor niște oameni care au trăit alte vremuri, este extrem de ușor.

Uitați-vă la ce limbaj era folosit în toată Europa atunci, vedem că în limbajul lor nu există mare diferență. Și unii și alții erau extrem de duri. Extrem de puțini toleranți. Și atunci să judeci un personaj istoric prin prisma vremurilor noastre este o greșeală.

Despre mișcarea legionară am și păreri bune și rele. Eu nu m-aș putea regăsi în extremismul lor, dar totuși în spiritul lor de sacrificiu, în pornirea lor spre bine, cine nu s-ar simți atras, cine nu vede un model… pentru că până la urmă aici stă așa zisa putere a argumentației. La toate nivelurile era un mod de viață cuceritor. Nu erau numai creștini ortodocși, erau și catolici.”, a declarat deputatul clujean Ilie Coleșa.

Despre mareșalul Ion Antonescu

„A fost și el un patriot, dar cu multe greșeli, din câte știu eu, puțin. Nu a reușit să treacă peste un orgoliu personal și peste un așa zisbuncuvânt de militar în momentul în care Basarabia a fost eliberată și noi. Și el are părți bune, partea aceasta patriotică, de atașament față de țară, dar în același timp niște prostii cât casa. E ușor totuși de judecat din afara istoriei, mie și rușine să zic asta față de oamenii aceștia care au trăit la intensitate maximă. Să nu uităm că Antonescu a băgat în pușcărie elevi legionari și le-a dat ani grei, ce părere pot să am despre asta, una foarte proastă”, a mai precizat Coleșa.

(de la minutul 34 începe discuția despre legionarism)

Emisiunea online Clujul Politic LIVE! de joi, 11 noiembtie, l-a avut ca invitat pe deputatul AUR Cluj, Ilie-Alin Coleșa și pe analistul politic Gabriel Horia Nasra.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *