Lukaşenko ameninţă Europa cu tăierea tranzitului de gaze

Politica externa

Preşedintele bielorus Alexandr Lukaşenko a ameninţat săptămâna aceasta cu închiderea fluxului de gaze naturale care tranzitează ţara către Europa drept represalii la eventuale noi sancţiuni pe care Uniunea Europeană le-ar impune ca răspuns la criza migranţilor aflaţi la graniţa dintre Bielorusia şi Polonia

Miercuri, UE a acuzat Bielorusia că a organizat un „atac hibrid” împotriva blocului comunitar, încurajând mii de migranţi să încerce să treacă în Polonia, pentru a ajunge în ţări ca Germania.

Joi, dictatorul Alexander Lukaşenko a invocat posibilitatea de a întrerupe gazoductul Yamal, care transportă gazul rusesc prin Bielorusia, către Polonia şi Germania.

„Încălzim Europa şi ei ne ameninţă că vor închide graniţa. Ce-ar fi dacă vom închide gazele naturale?”, a declarat Lukaşenko potrivit agenţiei de presă Belta. „Aş recomanda conducerii poloneze, lituanienilor şi altor oameni fără cap să se gândească înainte de a vorbi”, a declarat acesta.

Tensiunile dintre Bielorusia şi blocul european, în special Polonia şi Lituania, au escaladat după alegerile din august 2020, în care Lukaşenko a fost declarat învingător. Campania nu a fost liberă şi nici corectă, numeroşi opozanţi de-ai preşedintelui fiind arestaţi pentru motive închipuite. Declararea victoriei lui Lukaşenko a generat proteste ample în rândul bieloruşilor, care au fost înăbuşite prin violenţă de forţele de ordine loiale regimului.

Liderii opoziţiei bieloruse sunt acum exilaţi sau arestaţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *