Moldovenii vaccinaţi împotriva COVID-19 în ţările UE, pot înregistra certificatul în sistemul electronic naţional de vaccinare

Politica externa

Moldovenii care s-au vaccinat împotriva COVID-19 în ţările Uniunii Europene au posibilitatea să îşi înregistreze certificatul european de vaccinare în sistemul electronic naţional de vaccinare al Republicii Moldova (SIA RVC-19) şi să descarce/verifice online Certificatul COVID valabil în ţara noastră şi peste hotare.

În acest context, Ministerul Sănătăţii de la Chişinău îşi propune să îmbunătăţească evidenţa acoperirii vaccinale şi riscul de răspândire a virusului Wuhan care provoacă infecţia Covid-19. De asemenea, a precizat ministerul, totul se face cu scopul de a alinia certificatele internaţionale cu certificatele naţionale de vaccinare împotriva COVID-19 şi de a oferi posibilitatea tuturor cetăţenilor să îşi administreze doza de rapel în Republica Moldova, potrivit tuturor rigorilor necesare.

Acţiunea a fost posibilă cu suportul Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică (ANSP) şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), se arată într-un comunicat de presă emis de Ministerul Sănătăţii.

Mai exact, pentru a încărca certificatul de vaccinare eliberat de orice ţară UE în sistemul informaţional al Moldovei, cetăţenii trebuie să acceseze platforma: www.certificate-covid.gov.md şi să selecteze butonul „Încarcă certificatul COVID-19 de peste hotare”. De asemenea, link-ul de încărcare mai poate fi obţinut accesând platforma www.vaccinare.gov.md, secţiunea „Descarcă certificat COVID-19” sau www.ansp.md, secţiunea „Certificat COVID-19”, au explicat autorităţile.

„E necesar să avem acces la internet şi un dispozitiv cu cameră video, astfel încât să putem scana codul QR certificatului de vaccinare printat sau în format electronic. Pentru a verifica, autentifica certificatul de vaccinare, vom poziţiona codul QR în raza de acţiune a camerei video. După scanare, vom putea vizualiza datele care se conţin în certificatul eliberat peste hotare.

Ulterior, va trebui să completăm câteva spaţii obligatorii: IDNP, numele raionului/municipiului, localităţii şi instituţiei medicale conform adresei de domiciliu în Republica Moldova. Pentru finalizarea procesului, vom selecta butonul „Salvează”. După ce procedura de omologare s-a desfăşurat cu succes, vom putea descărca sau verifica certificatul COVID-19”, a precizat Ministerul Sănătăţii.

Astfel, au subliniat autorităţile, noul serviciu oferă cetăţenilor posibilitatea de a beneficia de doza de rapel în Republica Moldova, chiar dacă prima doză a fost administrată peste hotare şi în acelaşi timp să poată fi înregistraţi în sistemul electronic naţional. Totodată, va fi asigurată o evidenţă mai actuală privind rata de vaccinare, situaţia epidemiologică, precum şi prevenirea/combaterea fenomenului falsificării certificatelor de vaccinare, a specificat conducerea Ministerului.

De la începutul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, 893.013 persoane au încheiat schema completă de imunizare în Republica Moldova.

Foto: Patrick T. Fallon/AFP via Getty Images

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *