Noul ministrul al Apărării, clujeanul Vasile Dîncu, a transmis un mesaj de Ziua Națională a României.
Dâncu susține că aniversăm, pe 1 Decembrie, cel mai important eveniment al istoriei noastre, dar ne lovim de următorul paradox: „Unirea nu este niciodată un proces definitiv, fiecare dintre noi trebuie să facă, în fiecare zi, ceva pentru ea, să adăugăm profunzime acestui proces. Dacă în 1918, prin sacrificiul armatei și prin voința națiunii române, s-a realizat unirea ca proiect politic și administrativ, astăzi avem nevoie de înfăptuirea altor elemente ale acestui proces.
* Încă avem zone sărace și zone mai puțin dezvoltate, încă avem în societatea noastră conflicte între români și români, politica de multe ori mai mult dezbină decât adună împreună, încă avem mari inegalități sociale și suntem o societate tot mai polarizată.
**Uneori, uităm de bătrânii noștri cu pensii infime și îi lăsăm să trăiască în singurătate, în suferință și în lacrimi.
***Zeci de mii de mame au fugit de sărăcie, în străinătate, părăsindu-și copiii de vârste fragede care le duc dorul.
****În acest moment milioane de români sunt despărțiți de granițe trase cu creionul gros al dictaturilor și nu cred că facem destul pentru a crea un spațiu cultural, social și economic comun, care să completeze comunitatea de limbă.
*****Pe lângă România întreagă, avem și o Românie risipită, o Românie care are încă nevoie de un sentiment național puternic care să ne împingă spre acțiune, pentru a desăvârși procese de modernizare rămase în diferite stadii.
Mă refer la datorii încă neachitate de noi, politicienii, în cele trei decenii de libertate și democrație. Mă gândesc, în primul rând, la o necesară reformă a statului și administrației publice, atât locale, cât și centrale.
******Cel puțin o treime dintre semenii noștri trăiesc în zona sărăciei și această situație i-a împins pe milioane de români să pribegească prin lume, să facă munci foarte grele ori cu mult sub pregătirea lor”, a afirmat Dîncu.
Ce trebuie să facă românii
„• Națiunea română are nevoie de prosperitate, de trai decent, de eradicarea sărăciei.
• Trebuie să redăm încrederea românilor în România, ca loc în care fiecare își poate pune în acțiune calitățile, talentul și voința.
• Avem nevoie de un mod pozitiv de a face politică, nu de o politică a urii și a disprețului pentru celălalt.
• Avem nevoie să respectăm biserica noastră străbună, pe credincioși și pe slujitorii ei, așa cum trebuie să respectăm credința tuturor cetățenilor noștri. În această criză teribilă, am văzut că oamenii s-au adunat în jurul bisericilor și au primit o importantă asistență spirituală în fața grozăviei morții și a fricii pentru dispariția celor dragi. Biserica nu dezbină. Biserica mereu unește și îndeamnă la iubire, pace și solidaritate cu toți oamenii, dincolo de etnie, rasă sau cultură.
• Trebuie să reclădim școala românească, să nu fim superficiali, așa cum suntem azi, și să redăm demnitatea dascălilor.
• Să nu uităm de marele imperativ al reconstrucției sistemului de sănătate, o nevoie pe care trebuie să o transformăm în prioritate zero pentru deceniile care vin. Multe alte lucruri avem de făcut pentru țara noastră, dar poate mai important decât toate acestea este să folosim evenimente importante cum este cel de astăzi pentru a ne propune să lucrăm împreună, fiecare după puterile lui, la marele proiect al construirii unei Românii moderne, europene, la reconstrucția încrederii în noi înșine și unul în celălalt, pentru că fără solidaritate și fără încredere nicio societate nu se poate dezvolta”, se arată în mesajul noului ministru.
În încheiere, Dîncu a transmis „un gând bun mai ales celor sărăci, celor rătăciți prin lume, celor vârstnici și singuri, cei cărora nimeni nu le spune la mulți ani în această zi importantă”.