Diaconescu: „România putea primi mai devreme banii din PNRR. Prostia şi hoţia nu sunt scuze”

Politica nationala

Guvernul a publicat proiectul Ordonanţei de Urgenţă pentru implementarea PNRR abia acum, după ce primii bani din program au fost transferaţi României. În plus, proiectul de act normativ mai trebuie să stea şi zece zile în dezbatere publică.

„Prostia şi hoţia nu sunt scuze”, a punctat Diaconescu la B1 Tv, apreciind că dacă Guvernul îndeplinea procedurile din timp, România ar fi avut circa 3 miliarde din PNRR încă de acum trei luni.

În plus, Diaconescu a opinat că nici vorbă ca Guvernul să renegocieze Planul, aşa cum susţin social-democraţii că se poate face.

România putea primi mai devreme primii bani din PNRR

„N-a existat un guvern legitim, adică un ministru care să fie abilitat să semneze pentru banii din PNRR. Noi trei luni n-am beneficiat de aceşti bani. OUG a fost dat azi… Adică ai primit banii, dar n-ai cadrul normativ de folosire a banilor? Trebuie să stea 10 zile în dezbatere publică. Cum care e explicaţia? Habar n-au! Deci într-o perioadă complicată, cum e cea prin care trecem azi, prostia şi hoţia nu sunt scuze. Dacă ei aveau Guvern, acum trei luni primeam vreo 3 miliarde. Nu am primit decât jumătate din bani. Deci aceşti bani veneau cu trei luni înainte. Acum trebuie să mai stai 10 zile cu Ordonanţa în dezbatere publică să devină lege. Sunt 20 de obligaţii pe care ni le-am asumat până la 31 decembrie. Trebuie să avem o strategie anticorupţie şi zeci de mii de terminale pentru ANAF, altfel pierdem banii”, a declarat Diaconescu.

PNRR nu poate fi renegociat

În condiţiile în care PSD susţine că vrea renegocierea PNRR şi că şi poate face acest lucru, Diaconescu a explicat faptul că PNRR nu poate fi renegociat.

„După ce a aprobat Comisia, Consiliul şi după ce sunt cinci state în UE care spun: ”Şi împrumuturile cine o să le dea înapoi?”, întrebare care a fost lăsată în suspensie, că încă n-a plecat Angela Merkel de la influenţă…. Deci în condiţiile astea unde te duci şi cu cine discuţi? Cred că dacă e vreunul în România în stare să facă aşa ceva, pe cuvânt… Eu am tot respectul pentru influenţa lui!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *