Medic din prima linie COVID: „Ar putea fi începutul sfârşitului pandemiei. Omicron, virulenţă mult mai mică decât Delta”

Sanatate

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, medicul ATI Florin Roşu, a declarat miercuri, pentru Hotnews, că am putea asista la „începutul sfârşitului pandemiei de COVID”, în contextul în care primele date ştiinţifice relevă că tulpina Omicron, deşi are transmisibilitate mult mai mare decât Delta, ar avea virulenţa mult mai mică.

„Din datele ştiinţifice pe care le avem până acum, tulpina Omicron are transmisibilitate mult mai mare decât Delta. În schimb, se pare că virulenţa e mult mai mică, ceea ce ar putea însemna începutul sfârşitului pandemiei. Acest fapt se va realiza prin fenomenul de inversare a dominantei celor două tulpini, procesul fiind unul de durată, probabil de aproximativ un an, tulpina Delta fiind în continuare dominantă în România şi Europa”, a declarat Florin Roşu.

Medicul a afirmat că peste două săptămâni vom şti cu exactitate, urmărind evoluţia cazurilor din Africa de Sud (chiar dacă tiparul populaţional este diferit, Europa vs Africa de Sud unde populaţia este formată, în mare parte, din persoane tinere).

„Aşa cum am afirmat la debutul pandemiei în România în anul 2020, aceasta se va extinde până la începutul anului 2023. Anul 2022 va fi anul ‘de trecere’, de transformare, dacă vreţi, a patologiei COVID-19, aceasta devenind ca şi gripa (cu toate că NU există similitudini între cele două boli, fiind două patologii total diferite). Vor exista cazuri, unele necesitând îngrijire specifică de terapie intensivă. Prevenţia COVID-19 va fi reprezentată de vaccin (într-o singură doză, disponibil celor care vor avea indicaţie şi vor considera oportun să se protejeze) şi tratament (medicament antiviral ţintit)”, a mai explicat managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *