Aventurile unui clujean care s-a vaccinat cu doza 3 sau cum nu functioneaza campania de vaccinare anti-COVID19

Sanatate Slider
Politologul Horia Lupu s-a vaccinat cu doza 3 anti Covid19 dar a trecut prin peripetiile pe care le-a detaliat pentru Clujul Politic.
 
” Vaccinarea cu doza 3 – etapa a doua (VICTORIE!)
 
Teaser: MODUL DE ORGANIZARE A CAMPANIEI DE VACCINARE ANTICOVID LA NIVELUL JUDEȚULUI CLUJ (CARE NU UNUL DINTRE CELE MAI SĂRACE, PUȚIN DEZVOLTATE SAU MARGINALE DIN RO) A FOST/ESTE UN DEZASTRU.
 
AVERTISMENT: veți avea nevoie de răbdare să citiți povestea. Mie mi-au trebuit 2-3 ore (mai de răbdare, mai de „blagoslovit” printre dinți) ca să mă vaccinez. Aici în Clujul nostru de 5 stele, aproape de Centru, nu la 50, 75 sau 100 de km distanță.
V-am relatat deja peripețiile mele de la prima tentativă de a mă vaccina anti-Covid cu doza 3, deîndată ce a fost posibil formal, la Centrul de vaccinare cel mai apropiat de domiciliu. Ea s-a terminat, după un eșec al vaccinării în ceea ce mă privește datorat PROASTEI ORGANIZĂRI de la fața locului, cu o urecheală pe Fb-ul personal (după ce postarea mea privind ceea ce am pățit a devenit știre) – desigur simbolică și verbală – pe care distinsul domn (doctor) Dan Stefanache, probabil unul din medicii de la Centrul de vaccinare de la Liceul de transporturi, a considerat că e cazul (și că își poate permite) să mi-o administreze.
 
Din ea rezulta că vina de a nu putea fi vaccinat pentru că portarul instituției în incinta căreia Centrul își desfășura activitatea, la întrebarea mea legată de locul unde se află Centrul în discuție, mi-a răspuns (de două ori) că cei de acolo au plecat deja, cu 40-50 de minute (sau o oră) înainte de încheierea programului (fie că respectivul m-a dezinformat fie că nu) îmi aparține. Ar fi trebuit, îmi explica înțeleptul domn doctor, să ignor ce spunea omul și să trec de el (eventual luându-ne la trântă dacă ar fi avut obiecții), sau să sun responsabilul Centrului (al cărui număr de telefon nu doar că nu există nicăieri pe net, dar nu era afișat nici la poarta liceului, cum afirma doamna Cristina Oltean, probabil și dânsa membră a personalului medical de la Centrul de vaccinare respectiv). Chiar și așa, dacă aș fi ajuns să mă vaccinez la 19,20 gestul meu ar fi provocat mai mult ca sigur o risipă de nereparat, pentru că ar fi trebuit (posibil) să fie desigilată o cutie cu 6 vaccinuri, din care dacă nu se mai prezenta nimeni până la ora 20 (ora de închidere a a Centrului) restul se iroseau. Iată-l așadar identificat, conform rațiunii obiective a domnului doctor Stefanache, și pe unul din principalii responsabili pentru risipa din sistemul autohton de sănătate, pre numele lui Horia Lupu.
Desigur că distinsul domn doctor nu știa că nu-mi prea place să fiu urecheat, fie și simbolic, mai ales pe pagina mea de Fb și îndeosebi cu argumente lipsite de validitate logică și rupte de realitate. Așa că atunci când i-am răspuns, cât se poate de politicos și argumentat, a aplicat partea a doua a tacticii numite popular (îmi cer scuze față de academicienii și ultrasensibilii dintre prieteni) „scuipă și fugi!”, ștergându-și comentariul și blocându-mă, cât se poate de elegant (noroc că l-am salvat eu înainte – comentariul, zic – și am postat ulterior întregul schimb de replici Aici
 
Iar doamna Cristina Oltean, cu care am vrut să discut pentru a afla dacă cei de la Centru chiar au fost la datorie în data și la ora respectivă, și ca să încerc să mă documentez, din sursă directă (și în calitate de colaborator în presă) cât din proasta organizare s-a datorat Centrului de vaccinare de la Liceul de transporturi și cât organizatorilor campaniei la nivel de municipiu/județ, deși am încercat să o contactez de mai multe ori (specificând cât se poate de clar scopul) nu s-a deranjat să mă învredinicească cu un răspuns. Că deh, e mai bine să taci, să lași fraierii să se descurce cum pot (între timp am mai aflat, din comentariile la postarea mea, preluată de portalul STIRI de CLUJ și postată inclusiv pe Fb că cel puțin 6-7 persoane au pățit la fel ca mine, prezentându-se la acel Centru în timpul programului de funcționare și spunându-li-se de către domnul de la poartă că personalul medical a plecat) și să nu te pui rău cu șefii.
Problema principală nu e însă cea semnalată anterior și sumarizată mai sus. Dincolo de aspectele de promovare ale vaccinării, despre care s-a mai discutat anterior în diverse contexte, ORGANIZAREA PROPRIU-ZISĂ a acesteia tinde spre un DEZASTRU. Și dacă așa este în județul Cluj (și voi detalia mai jos pe larg DE CE ESTE AȘA), am mari dubii că în alte zone ea funcționează mai bine. Pățind ce am pățit la Liceul de transporturi și la Centrul de vaccinare de acolo am crezut, inițial, că problema a fost generată de o difuncție aleatorie de la acel nivel. Am dat însă, acolo, doar de partea vizibilă a unui iceberg al proastei organizări, incompetenței și nepăsării crase vecine cu bătaia de joc, care pornește de la ORGANIZATORII acestei campanii la nivel de județ, DSP Cluj și Prefectura printre ei.
 
Sper ca presa clujeană să pornească pe firele de care a dat deja și să facă niște investigații (și o anchetă) cât mai complete legate de această temă. Oricum, atâta timp cât procesul vaccinării e organizat în halul descris mai jos, îndeosebi de către cei („șefii”) responsabili de acest lucru (NU de către medicii din Centrele de vaccinare), legitimitatea oricui din rândul autorităților de a (mai) reproșa cuiva că nu se vaccinează devine inexistentă. Iar acest lucru nu doar că reduce drastic eficiența întregului proces de combatere a Covidului prin intermediul vaccinurilor, ci e și ceva foarte trist.
Să revin însă la povestea și peripețiile mele, pentru a înțelege mai mult (și în mod concret) cum stau lucrurile. După prima tentativă de a-mi face a treia doză au survenit niște probleme, mai mult sau mai puțin importante, unele de sănătate, și am amânat „a doua tentativă” până alaltăieri. Evident că mai întâi am rezolvat celelalte probleme pe care le aveam de gestionat în oraș, în ideea ca în eventualitatea unor efecte secundare după vaccin să pot merge direct acasă. Ghinion, cum am avut de umblat mai ales prin zona centrală și ziua a fost una cu ploaie și lapoviță a trebuit să merg pe jos, dar de data asta mi-am luat o rezervă de timp considerabilă (credeam eu), si la ora 17 eram la Policlinica Spitalului militar. Unde, conform UNICEI LISTE (din SINGURELE DOUĂ mari și late, existente oriunde pe net, cu Centrele de vaccinare din Cluj! – a se vedea detalii mai jos) care include și PROGRAMUL DE FUNCȚIONARE AL CENTRELOR, se vaccina de la 8 la 20, 7 zile din 7. Când am ajuns Policlinica era deschisă (activitatea de consultații a medicilor de diferite specialități având loc zilnic până la ora 20), dar Centrul de vaccinare nu mai funcționa, schimbându-și programul, după maratonul de vaccinare de Ziua națională. Noul orar e de la 8 la 16 (duminica închis). Doamna de la fișier mi-a spus cu jenă că ei au anunțat „autoritățile responsabile” de această modificare de 4 zile (chiar înaintea mea mai prezentându-se pentru a încerca să se vaccineze două persoane), dar că cei în cauză n-au actualizat siteul (în 4 zile!). Ba chiar doamna în cauză, spunându-mi că dânsa nu se prea pricepe, m-a întrebat dacă o fi complicat de actualizat pagina de net respectivă. „E foarte greu, doamnă – i-am răspuns printr-o glumă amară – e nevoie de exact 3 minute”, pentru a modifica un tabel în Microsoft Word, eventual a-l salva apoi în format .pdf și a-l încărca pe site în locul fostului tabel cu informații expirate.
 
Deci, Centrul de vaccinare de la Spitalul militar l-am tăiat de pe listă (avantaj mare pentru cei care lucrează de la 9 la 5, sau de la 8 la 4, ca acest centru, cam singurul situat aproape de centru, să se închidă la ora 16). Cum la Liceul de transporturi nu m-aș prea fi dus, că preferam un vaccin Pfizer unuia cu apa cu săpun (acum chiar glumesc!) și locul era și depărtișor de unde mă aflam, iar doamna de la fișierul Policlinicii spitalului militar nu știa unde să mă îndrume („Doar dacă căutați pe net” – trăiască telefoanele inteligente), rămân adăpostit în holul clinicii și intru din nou pe pagina de net postată de Prefectură, pentru că rețineam vag că ar exista un Centru de vaccinare la un liceu dinspre Mărăști. Și găsesc: Liceul „Anghel Saligny”, program de vaccinare 8-20, adresa…. B-dul Dorobanților 29.
Acum eu știam că liceul ăsta e undeva pe B-dul 21 Decembrie, și mai degrabă în capătul dinspre Mărăști. dar la câte licee au fost mutate, temporar sau permanent, de către burgermeșterul nostru, fie temporat pentru renovare fie din alte motive, ce să mă mai mir. Plus că aveam informația privind adresa de pe site-ul oficial al Prefecturii, instituția care reprezintă reprezentantul ditamai Guvernului în teritoriu. Cine sunt eu să o pun la îndoială? Așa că ce să mă mai complic cu taxiuri, strada e paralelă cu Traian Moșoiu, o iau pe jos prin lapoviță în „pas gimnastic” că era și cam friguț să dau de sediul nou al liceului. Desigur că nu nimeresc o bretea directă între cele două străzi și o tai printr-o parcare plină de băltoace adânci. În fine, ajung pe Dorobanților, o iau în jos pe bulivar până dau de Liceul pentru deficienți de vedere – la numărul 40. Nu e bine. Schimb direcția, o iau în sus până nu la mare distanță de Tribunal și văd clar, pe trotuarul opus, la numerele 27 și 29 un ditamai centru al rețelei de sănătate Regina Maria. Era cât se poate de clar că acolo nu era nici Liceul „Saligny”, nici vreun Centru de vaccinare, pentru că toate specialitățile medicale erau scrise pe panouri luminoase. Intru la numărul 28, pe partea de stradă unde eram, într-o drogherie, iar doamna/domnișoara peste care dau îmi confirmă că de când lucrează ea acolo n-a auzit ca peste drum să funcționeze ceva legat de vaccinarea anti-Covid. Poate, cel mult, vreun centru de testare. În niciun caz ceea ce căutam.
În pană de idei, o iau în jos din nou spre Liceul de deficienți de vedere, să încerc să aflu ceva. Gen dacă s-a mutat Liceul „Saligny” sau nu, preferabil și unde unde și dacă chiar există acolo un centru de vaccinare. Domnul de la poartă, prezent la datorie și foarte amabil, îmi explică că e de loc din Baia-Mare și nu știe ce să-mi spună, dar face cumva să întrebe. La scurt timp apare o doamnă pedagog (liceul are și internat) care mă lămurește: „Anghel Saligny” nu s-a mutat nicăieri, e în dreptul bisericii Sf. Petru, vis-a vis de clădirea BRD, pe BULEVARDUL 21 DECEMBRIE, și da, există și un Centru de vaccinare acolo. dar ce program are doar Cel de sus știe. Adresa OFICIALĂ trecută pe site-ul Prefecturii? Dar cine să știe ce-i în capul ălora…
 
Că tot mă aflam la jumătatea drumului, zic hai să mă duc, că nu am ce pierde. Oricum, deja bântuiam pe străzi de aproape o oră, iar prin oraș, fără să fi apucat sa stau jos vreun minut, de pe la ora 12. Ies pe frumosul Bulevard 21 Decembrie, unde porțiunile cu pavaj alternează fascinant cu cele în lucru, pline de nisip, noroaie și (în acea zi de grație) băltoace, cu mini-excavatoarele parcate strategic fix în mijlocul lor, ca să le ocolești mai greu (ai avea desigur varianta să o iei direct pe carosabil, printre mașini, dacă își plac suprafețele solide și senzațiile tari) și ajung într-un final la Liceul „Saligny” (o plimbare sub formă de bâjbâială de 3,6 km prin lapoviță, m-a anunțat telefonul meu „dăștept”, numai bună se te tină în formă). În cabina portarului, la liceu, nimeni. Anunțuri privind Centrul de vaccinare la poartă, la fel ca la Liceul de transporturi, ioc! Intru, merg cu spor și la vreo 100 de m dau de o primă clădire. Intru în ea și, văzând lumina aprinsă și ușa deschisă la un birou mă îndrept spre el. O doamnă care se afla acolo, probabil profesoară, îmi spune că Centrul de vaccinare e taman în fundul curții, în altă clădire (mai exact sala de educație fizică) la vreo încă 100 de m, după ce treci de terenul de sport și că (mare ușurare – deja era trecut bine de ora 18) e deschis până la 20.
 
După ce am ieșit din această clădire am văzut și primele inscripții referitoare la Centrul de vaccinare, și unele săgeți (mai mult aproximative ca mod de indicare a direcției) care arătau unde se află. Oricum, fiind în spatele curții, n-am avut cum să ratez clădirea. Medicii (doamne doctor) și întreg personalul n-a fost doar foarte de profesionist, jovial și cordial, ci și extrem de tonic (după aproape o zi întreagă de muncă, pentru dânșii), reușind să ne bine-dispună cam pe toți cel aflați acolo (nu mulți), inclusiv pe mine, care eram ai mult sau mai puțin un pachet de nervi. Pentru aceasta ȚIN NEAPĂRAT SĂ LE MULȚUMESC! Timp de vaccinare (apropo, nici n-am simțit înțepătura, grație doamnei doctor) aproximativ 8 minute, cu dezinfectatul mâinilor, completarea actelor și înmânarea fișei de vaccinare cu tot. 8 MINUTE din 2,15 – 2,30 ore de bâjbâit, ca în filmele cu proști, într-o zonă relativ restrânsa ca suprafață, DATORITĂ INFORMAȚIILOR FALSE/ERONATE ȘI NEACTUALIZATE FURNIZATE DE AUTORITĂȚILE „RESPONSABILE”. Responsabile de orice: de menținerea servilismului politic, de a profita de propriile sinecuri, de a se complace în lene, indolență și dezinteres cras, dar cu siguranță NU DE ORGANIZAREA CAMPANIEI DE VACCINARE.
În cele 15 minute cât a trebuit să rămân în zonă, sub supraveghere, post-vaccinare, după o vizită la toaletă, nu am putut să nu-i spun doamnei doctor care m-a vaccinat (și părea că este responsabila Centrului) că îi „invidiez” pentru cât de bine i-au „ascuns”/„pitit” „șefii”, și să nu-i arăt .pdf-ul oficial de pe site-ul Prefecturii cu adresa liceului trecută complet greșit. A ridicat dezamăgită din umeri și mi-a spus că au semnalat cu multe zile înainte acest lucru autorităților, dar nu s-a modificat nimic…
Am ajuns acasă pe la ora 8, 8 și ceva, după 3 ore de bântuit prin zona (aproape) centrală în căutarea unui loc unde să mă pot vaccina, indus în eroare repetat de INFORMAȚII OFICIALE INCORECTE. În același interval de timp, pe vreme bună și circulând cu viteza legală, verii mei din județul Bistrița-Năsăud ar fi avut timp să vină și să se întoarcă cu mașina, de la 100 de km distanță, dacă li s-ar fi pus pata să aleagă să se vaccineze la Cluj. O situație absurdă conform definiției sale din DEX, nu-i așa? Și aici ajungem la VINILE REALE și la PARTEA NEVĂZUTA A ICEBERGULUI.
Cu unele excepții (de exemplu cele relativ clare privind Centrul de vaccinare de pe strada Bistriței, de la Liceul energetic, unde elemente de proastă organizare ținând de cei „de la fața locului” s-au repetat de prea multe dăți (la aceasta adăugându-se aroganța/tupeul domnului doctor pomenit mai sus, al cărui nume nu-l mai repet, care a considerat de cuviință să arunce vina pentru eșecul de a se vaccina pe cei care s-au lovit de dezorganizarea dânșilor din cadrul Centrului), comportamentul și prestația cadrelor sanitare, din câte știu din surse directe, a fost și este ireproșabilă din perspectivă MEDICALĂ./PROFESIONALĂ. Aceasta la Spitalul militar unde s-a vaccinat mama mea, la Centrul drive-through de la Sala sporturilor unde s-a vaccinat fratele meu, la Saligny unde am făcut eu vaccinul, ba chiar la Liceul de transporturi unde s-au vaccinat părinții unui prieten și al unui alt vechi prieten alături de tatăl lui.
 
Că unii, precum cei de la Transporturi, au gândit (și au gândit prost) că vaccinare înseamnă doar prestația medicală, fără pic de implicare/preocupare a lor în/pentru partea de organizare este regretabil, DAR NU ACEASTA ESTE PRINCIPALA PROBLEMĂ A ORGANIZĂRII CAMPANIEI DE VACCINARE DIN JUDEȚUL CLUJ. CARE, SĂ MĂ IERTAȚI DE EXPRIMAREA FRUSTĂ, S-A ÎMPUȚIT ÎNCEPÂND DE LA CAP ȘI MERGE (se pare) DE LA DEFECTUOS ÎN MAI RĂU. Iar despre IMPORTANȚA VACCINĂRII în acest ADEVĂRAT RĂZBOI cu pandemia, în care apar aproape continuu tulpini noi ale virusului, cred că (exceptându-i pe anti-vacciniști) NU MAI E CAZUL SĂ INSIST/VORBESC.
Iată și argumentele care justifică acuzațiile și criticile de mai sus ca să nu credeți că ma bazez pe povești sau că vorbesc din auzite. Pe tot Internetul, care e lung, ba e și lat, parafrazându-l pe Coșbuc, exist DOUĂ (și numai două) liste/tabele mari și late (și ele, vorba vine) pe/în care regăsim lista centrelor de vaccinare din județul Cluj.
 
Niciuna nu conține recomandarea (a se vedea cazurile relatate în presă) ca cei care se prezintă la vaccinare să o facă până cu aproximativ o oră înainte de închiderea centrelor, pentru a nu se „risipi” prețioasele doze de vaccin din cutii deja desfăcute – transformată de destui medici în condiționare din cauza căreia au refuzat vaccinarea unor pacienți care s-au prezentat „prea târziu”. Adevărul e că recomandarea ar fi putut fi introdusă foarte ușor deasupra fiecărui tabel. Doar că în cazul acestuia (care conține o grămadă de informații, parțial inutile – precum timpul de așteptare în zile, care este 0 la toate centrele) informația n-ar fi avut sens pentru că ÎN CAZUL NICIUNUI CENTRU NU E PRECIZAT PROGRAMUL DE FUNCȚIONARE, acesta diferind totuși în mod real de la centru la centru. Vă întreb sincer, și cât se poate de serios, LA CE FOLOSEȘTE UN ASEMENEA TABEL? PE CINE ȘI DESPRE CE INFORMEAZĂ? Iată despre ce e vorba: https://vaccin.live/county/CLUJ.html
Al doilea tabel (și ultimul), cel de pe site-ul Prefecturii, e făcut/formatat parcă în bătaie de joc. Când în deschizi se vede așa: https://cj.prefectura.mai.gov.ro/…/28.09.2021-Programe… Adică de ce să faci un tabel pe o pagină, care să poată fi citit ca lumea/vizibil de pe price PC, când îl poți face de jumătate de pagină? Și care, dacă îl deschizi pe telefon, apare cât un sfert de ecran, și să te ferească Domnul să ai un telefon cu net dar fără ecran tactil (non-smart), că nu vei putea vedea absolut nimic din el Cu siguranță abilitățile de nivelul neurochirurgiei legate de utilizarea MS Office, care se cer cam pentru orice post care presupune lucrul pe calculator, nu prea fac parte din paleta de cunoștințe ale angajatului/angajaților care a/au întocmit tabelul cu pricina, care dă impresia că e făcut în mod deliberat batjocură. Însă NU aceasta este principala problemă a acestui tabel, ci faptul că include INFORMAȚII FALSE/ERONATE și NEACTUALIZATE (de la nivel de zile la nivel de luni) privind sediile și programele centrelor de vaccinare (a se vedea cazurile legate de Spitalul militar sau Liceul „Saligny”.
 
În plus, deși numerele de telefon ale responsabililor tuturor centrelor există/au fost colectate, ele NU AU FOST CENTRALIZATE și NU FIGUREAZĂ ÎN NICIUNUL DINTRE CELE DOUĂ TABELE. Dacă ai noroc ca un centru să fie bine organizat și să aibă propriul site, și chiar unul făcut extrem de profesionist și intuitiv, cu e cel al Spitalului militar – însă asta e o excepție, mă tem singulară în cazul spitalului menționat – numărul e adăugat pe site de administratorii acestuia (însă, din păcate, dacă răspunde cineva la acel număr e o cu totul altă poveste). Dacă nu, practica este ca în cel mai bun caz numărul să fie lipit pe poarta incintei care găzduiește centrul sau chiar afișat pe ușa centrului în sine, uneori aflat la sute de metri în interiorul incintei. Lămuriți-mă vă rog, ca pe unul cu minte mai slabă și care nu înțelege evidența, care e utilitatea acestui fapt?
A, sau desigur, în cazul centrelor aflate în incinta liceelor, care nu prea au pagini de internet doar pe Fb, cei care au norocul să aibă și ei un cont pe site-ul în cauză pot găsi (uneori) un număr de telefon fix al liceului, unde la 9 din 10 apeluri nu răspunde nimeni iar la al zecelea ți se spune că, în afară de a confirma sau infirma existența Centrului de vaccinare pe care îl găzduiesc, personalul școlii nu deține alt fel de detalii.
 
Ca să încheiem partea legată de internet și informare, și implicit de bătaie de joc, niciunul din cele două tabele menționate NU apare pe siteul DSP Cluj, „instituția tutelară”. Și, sincer, poate e mai bine așa. Aruncați, apropos de definiția bătăii de joc, o privire pe „site”-ul acestei instituții. Aproape că aș putea să jur că unui elev de clasa a VIII (eventual rămas corigent la informatică), i-ar fi ieșit ma bine siteul
 
În concluzie, organizarea (concentrându-ne strict pe acest aspect, lăsând de o parte promovarea actului vaccinării) campaniei județene (și probabil naționale) de vaccinare, inclusiv informarea legată de aceasta a fost făcută, dacă e să o privim cu cea mai mare toleranță, în cel mai amatoristic stil. Iar dacă ar fi să facem o evaluare mai riguroasă putem vorbi cu siguranță de nepăsare crasă, incompetență și lipsă dovedită de profesionalism la nivelul organizatorilor acesteia, DSP-uri, Prefecturi și alte instituții. În ambele variante (și poate asta contează mai mult) putem vorbi de o lipsă clară și certă de eficiență. Dacă un singur sceptic care a decis să dea vaccinării o șansă nu a putut să se vaccineze SAU o singură persoană dornică să se vaccineze a renunțat datorită indolenței, nepăsării și proastei gestionări la nivelul organizării acesteia (gândiți-vă la un vârstnic singur – una din categoriile cu cel mai ridicat grad de risc – care a mers degeaba, depunând efort, prin frig și/sau zloată, la un Centru de vaccinare despre care aflase că e deschis, l-a găsit închis, și nici măcar n-a reușit să afle când ar putea să revină și să știe cu siguranță că va fi vaccinat), putem declara fără dubii campania ca reprezentând UN EȘEC. Atenție, nici nu îndrăznesc să mă refer la anti-vacciniști și/sau la ce ar trebui să fi fost gândit/făcut pentru a încerca ca și ei să fie convinși să se vaccineze.
 
Eu am ajuns de nu puțină vreme la concluzia (prezentată și într-o altă postare recentă) că statul român și instituțiile sale în ansamblu sunt o junglă, și funcționează EXACT după regulile acesteia, cu oaze relativ rare de normalitate. Dar această campanie de vaccinare, datorită importanței sale, putea fi INCOMPARABIL MAI BINE ORGANIZATĂ chiar în jungla din România, dată fiind importanța sa. Puteau fi transmise mesaje cu listele centrelor de vaccinare și orarele lor (inclusiv numerele de telefon) la posturile de televiziune și mai ales de radio locale (radioul public local de exemplu, ascultat în număr mare de cei mai în vârstă), lipite afișe la Primările de cartier, în centru și cartiere, chiar în mijloacele de transport în comun (sau în stații). Diferența de impact și eficiență între ce spun eu și cele două liste „mari și late”, cu informații incomplete, false și neactualizate existente cred că ar fi fost una semnificativă spre uriașă, depășind mult sau justificând din plin costurile implicate, mai degrabă modice.
 
Culmea (și acest lucru îl înțeleg și mai puțin), deși presa (din nou PRESA, noroc cu ea) a semnalat în mod repetat aceste nereguli și disfuncții, niciunul dintre „apostolii vaccinării” nu s-a implicat, cu greutatea prestigiului, în discuțiile pe marginea acestei probleme extrem de importante, fie și măcar pentru a încerca să impulsioneze optimizarea modului în care campania de vaccinare decurge. Mi-am permis să ma adresez și eu unuia dintre noii guru ai vaccinării, prezentându-i succint dar cred convingător, și cu argumente clare și verificabile, starea mai mult decât critică a lucrurilor în această privință. Aceasta mai ales în ideea că dacă va interveni el, cu prestigiul deja dobândit, niciun medic nu va îndrăzni să-l acuze că are tupeul să semnaleze lipsa de organizare a sistemului sau să-l facă (sub forma de proces de intenții) pe domnia dumnealui vinovat pentru propriile lipsuri (de abilități organizatorice minimale, de dezinteres privind funcționarea Centrului de vaccinare unde activează etc), cum am pățit eu, considerat fiind de către domnul doctor pomenit la începutul postării un fel de pierde-vară (iarnă) care dă din gură ca să se afle în treabă. Răspunsul, din partea distinsului guru al vaccinării (nu sunt deloc caustic, nici măcar ironic când spun asta, domnului în cauză îi putem contabiliza MULTE intervenții utile legate de pandemie) a fost, cel puțin din câte cunosc, o tăcere asurzitoare pe marginea subiectului atât în intervențiile publice cât și în discuția cu mine. Pare-se că și pro-vacciniștii, deși mai „luminați” decât anti-vacciniștii, se consideră (mulți dintre aceștia) ca făcând parte dintr-o „tabără” ai cărei membri/adepți nu dă bine să se contrazică între ei. Deși fac parte din prima categorie recunosc că n-am judecat vreodată așa, și nici nu mi se pare că acesta ar fi un mod productiv sau util de a pune problema.
 
În final, două interogații la care o să încerc să răspund.
1) Au consolidat bâjbâielile evidente și repetate din organizarea și desfășurarea campaniei de vaccinare „la liber” pozițiile anti-vacciniștilor?
Cu siguranță că da, aș răspunde. Tabăra pro-vaccinare a pretins mereu că de partea sa se află nu doar știința și rațiunea (lucruri care cred că se justifică) ci și inteligența practică, bunul simt, chibzuința, organizarea. Această campanie de vaccinare semi-haotică a cam făcut praf, pe drept sau pe nedrept, această imagine pe care și-o revendicau adepții vaccinări.
2) Putem, la HALUL (pentru că acesta este cred termenul cel mai adecvat) în care a fost organizată „vaccinarea la liber” să-i mai luăm la rost (ca stat/autorități) pe români pentru că că nu se vaccinează, sau se vaccinează în procent foarte redus?
Cred, sincer și cu regret, că nu. Nici din punct de vedere logic și nici din punct de vedere al legitimității statului modern, care se bazează pe relații contractuale între acesta și cetățeni. Desigur, aici o variabilă de luat în considerare este și cea a nivelului educațional destul de redus, din păcate, al multor cetățeni. Dacă am lua-o și pe aceasta în calcul, relația stat român – cetățeni pe tema pandemiei ar arăta cam așa: a) Voi, autoritățile statului, îmi cereți mie ca cetățean să mă vaccinez, asigurându-mă că acest lucru este benefic atât pentru sănătatea mea cât și pentru cea a celor din jur b) Campania de vaccinare la liber organizată de voi aduce, în multe privințe, a bătaie de joc. Eu văd că voi/statul nu v-ați făcut treaba (nu v-ați respectat partea din contract) așa cum trebuia și îmi pierd încrederea în voi (eventual și în măsurile pe care le recomandați). c) Dacă voi veniți în aceste condiții să mă criticați/să îmi reproșați că nu m-am vaccinat/nu mă vaccinez, datorită punctului b v-ați pierdut orice legitimitate.
 
Iată o altă situație în care statul român și instituțiile sale, având de gestionat O SITUAȚIE RELATIV SIMPLĂ (vaccinarea, pornind de la o evidență informatică deja existentă) și BENEFICIIND DE RESURSE GRATUITE (VACCINURILE) – o situație cu adevărat privilegiată – o „dă din nou în bară masiv”, vorba unei foste profesoare de matematică, și transformă răul în mai rău. Datorită incompetenței de la nivel birocratic, dar mai ales nepăsării și lipsei de implicare și resposabilitate fie și la nivel minimal. În ceea ce mă privește, toți cei care au participat la organizarea campaniei de vaccinare „libere”/în afara platformei naționale, cel puțin la nivel de județ Cluj (desigur, repet, NU medicii și personalul sanitar care au muncit la propriu în cadrul acesteia) ar trebui să zboare din sistem. DEFINITIV. Pentru că – simplu – prea multă bătaie de joc și miserupism afișat vizibil strică.
În rest, sănătate multă tuturor!” 
 
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *