Austria dezvăluie un program de amenzi masive pentru cei care refuză vaccinarea

Politica externa

Ministrul austriac al Sănătăţii a publicat, joi, detaliile noilor măsuri de vaccinare împotriva COVID-19 impuse de guvern, care vor intra în vigoare la începutul anului viitor.

Noua măsură va cere, începând cu 1 februarie, tuturor persoanelor care au domiciliul în Austria şi au vârsta de 14 ani şi peste, să se vaccineze altfel vor primi amenzi masive trimestrial.

Autorităţile austriece au anunţat, luna trecută, că vor implementa obligativitatea generală de vaccinare la începutul anului viitor, devenind prima ţară europeană care va face acest lucru.

„Aşa-numite ‘termene limită de vaccinare’ sunt stabilite în fiecare trimestru”, a explicat ministrul austriac al Sănătăţii, Wolfgang Mueckstein într-o declaraţie, adăugând că pentru cetăţenii care nu respectă aceste termene, va fi iniţiată o procedură de amendare.

„[Amenzile, n.r.] se ridică până la 3.600 de euro [4.071 de dolari], luând în considerare veniturile şi circumstanţele financiare”, a spus Mueckstein. „Persoanelor nevaccinate li se reaminteşte în fiecare trimestru să se vaccineze până la următorul ‘termen limită de vaccinare’ sau să prezinte un motiv pentru exceptare”.

Veniturile şi alte obligaţii financiare vor fi luate în considerare la calcularea amenzilor. Ca alternativă, oficialii pot opta pentru a impune o amendă de până la 600 de euro (aproximativ 680 de dolari) plătită de urgenţă.

Printre persoanele excluse de la măsură se numără femeile însărcinate, copiii sub 14 ani şi austriecii care nu pot face vaccinul din motive de sănătate.

Autorităţile le vor scrie persoanelor nevaccinate la fiecare trei luni, amintindu-le să-şi facă vaccinurile sau să solicite unui medic să le certifice dreptul la o scutire înainte de următoarea dată limită. Dacă vor continua să nu se conformeze, amenzile pot fi aplicate o dată la trei luni. Procedurile vor fi oprite dacă oamenii prezintă între timp dovada vaccinării.

Aproximativ 68% din populaţia ţării din Europa Centrală este vaccinată împotriva virusului Wuhan, care provoacă boala COVID-19, potrivit datelor guvernamentale.

„Vrem să-i convingem de această vaccinare şi vrem ca ei să se solidarizeze cu toată lumea pentru a ne recâştiga libertatea” – Karoline Edtstadler, ministrul pentru chestiuni constituţionale

Un mare procent de austrieci este sceptic cu privire la vaccinurile COVID-19. Austria are una dintre cele mai scăzute rate de vaccinare din Europa de Vest.

Anunţul că Austria va introduce obligativitatea generală de vaccinare a fost transmis pe 19 noiembrie. În acelaşi timp, guvernul a decis să impună carantina pentru a contracara o creştere a numărului cazurilor de virus Wuhan. Carantina urmează să se ridice pe 12 decembrie, deşi vor rămâne restricţii pentru persoanele nevaccinate.

„Spun foarte clar că nu vrem să pedepsim oamenii care nu sunt vaccinaţi”, a susţinut Karoline Edtstadler, ministrul responsabil pentru problemele constituţionale, referitor la amenzile impuse de guvern şi restricţiile suplimentare asupra celor nevaccinaţi.

„Vrem să-i convingem de această vaccinare şi vrem ca ei să se solidarizeze cu toată lumea pentru a ne recâştiga libertatea”, a adăugat ea.

Săptămâna trecută, peste 40.000 de oameni au mărşăluit în Viena, pentru a protesta împotriva carantinei şi a planului ca vaccinările să fie obligatorii.

Austria are o populaţie de aproximativ 8,9 milioane de oameni. Oficialii din domeniul sănătăţii au raportat peste 1,2 milioane de cazuri şi aproape 13.000 de decese legate de virusul Wuhan de la începutul pandemiei, în urmă cu aproape doi ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *