Comisia Europeană propune ca incitarea la ură şi infracţiunile motivate de ură să fie incluse pe lista infracţiunilor UE

Politica externa

Comisia Europeană a prezentat, joi, un proiect de extindere a listei infracţiunilor prevăzute de legislaţia UE – adăugând discursurile de incitare la ură şi infracţiunile motivate de ură – conform unui anunţ făcut de Ursula von der Leyen.

Iniţiativa de joi este primul pas în procesul de extindere a listei infracţiunilor prevăzute de legislaţia UE. Statele membre vor trebui să supună la vot iniţiativa, înainte să poată fi prezentată o propunere legislativă.

Comisia consideră că discursurile de incitare la ură şi infracţiunile motivate de ură reprezintă un domeniu al criminalităţii deoarece au o caracteristică intrinsecă specială, şi anume „ura” îndreptată împotriva unor persoane sau grupuri de persoane care împărtăşesc (sau sunt percepute ca împărtăşind) aceleaşi caracteristici protejate.

Marea Britanie a propus recent o lege privind siguranţa online, descrisă drept „legislaţie emblematică pentru combaterea abuzului şi a urii pe internet”, care a fost primită cu critici dure de grupurilor de libertăţi civile din cauza caracterului vag al descrierii infracţiunilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *