Europarlamentarul Siegfried Mureşan dă o veste proastă pentru PSD: „Regulile în baza cărora vom absorbi fondurile din PNRR nu pot fi modificate”

Politica nationala

Europarlamentarul Siegfried Mureşan (PNL, grupul PPE) le-a transmis, luni, social-democraţilor care insistă că vor o renegociere privind PNRR-ul, că regulile în baza cărora România va absorbi fondurile europene din PNRR nu pot fi modificate.

„Văd că subiectul renegocierii Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) al României persistă în spaţiul public. Este clar că PSD vrea o renegociere pentru a folosi banii din PNRR, aşa cum s-a obişnuit să folosească banul public.

O spun foarte clar: nu pot fi modificate regulile în baza cărora vom absorbi fondurile europene din PNRR. Aceste reguli se găsesc în legea europeană, sunt aceleaşi pentru toate ţările, au fost adoptate cu largă majoritate în Parlamentul European (inclusiv de toţi cei 33 de europarlamentari români) şi au fost adoptate de Consiliul Uniunii Europene”, a precizat Mureşan, într-o postare publicată pe pagina sa de Facebook.

Mureşan a adăugat că nu se poate negocia, spre exemplu, condiţionarea utilizării fondurilor europene din PNRR de respectarea valorilor europene şi a statului de drept, fiindcă această condiţionare este explicit prevăzută în legislaţia Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă care finanţează PNRR.

„La fel, NU se poate negocia implementarea reformelor economice prevăzute în recomandările specifice de ţară. În multe ţări, implementarea acestor recomandări trenează de ani de zile şi tocmai de aceea au fost incluse în legislaţia europeană a Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă.

Ca să atragem banii din PNRR, trebuie să ne apucăm de treabă cât mai rapid. Există o presiune foarte mare dată de calendarul de utilizare a acestor fonduri. Toate investiţiile şi reformele prevăzute în acest plan trebuie începute până la 31 decembrie 2023 şi trebuie finalizate complet până la 31 decembrie 2026″, a subliniat europarlamentarul.

Nu în ultimul rând, Siegfried Mureşan a avertizat că “dacă PNRR devine o ţintă mişcătoare pe care încercăm să o modificăm conjunctural, rezultatul va fi că nu vom reuşi nici modificarea acestui plan şi nici nu vom atrage fondurile europene, adică vom pierde din banii alocaţi ţării noastre”.

“Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă este al României şi al românilor, nu al PSD, el trebuie implementat, nu acaparat!”, a conchis europarlamentarul PNL.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *