Clujenii au venit la Cimitirul Eroilor pentru a aduce un omagiu victimelor Revoluției din 1989. Petre Roman, printre invitați

POLITIC/ADMINISTRAȚIE Slider

La împlinirea a 32 de ani de la Revoluția din 1989, sute de oameni au venit astăzi, 21 decembrie 2021, la Cimitirul Eroilor din Cluj-Napoca pentru a aduce un omagiu celor care și-au pierdut viața în decembrie 89.

La Cluj-Napoca s-a aflat astăzi și fostul premier Petre Roman, alături de cele sase asociații de revoluționari clujeni, primarul Emil Boc și alți reprezentanți ai administrației locale și ai PNL, PSD, USR.

Manifestarea comemorativă a început în această dimineață în zona fostului hotel „Astoria”, unde au fost depuse jerbe de flori și coroane, apoi revoluționarii au pornit într-un marș organizat spre Piața Unirii, unde la monumentul Stâlpii Împușcați, sculptura a lui Mocan, a avut loc o slujbă religioasă de comemorare a celor căzuți pentru libertate, păstrarea unui moment de reculegere și depunerea de coroane.

Evenimentul are loc anual, dar și-a pierdut din emoție. A rămas doar tristețea și frigul pătrunzător.

Apoi toți au mers la cimitirul Eroilor, unde s-a oficiat o slujbă și s-au depus coroane. A participat pentru prima oara și USR prin chiar președintele său, Dacian Cioloș.

Nu s-au rostit discursuri, atmosfera fiind sobră pentru că au fost prezenți, ca în fiecare an, rudele celor căzuți sau răniți la Revoluție.

±Pentru noi rana nu e vindecata. Vrem adevarul despre cine a ucis eroii. Luminita noastra a murit pentru libertate, ne-au spus cu ochii in lacrimi rudele Luminitei Misan, impuscata la Fabrica de Bere. Unii eroi inmormantati nu au apartinatori, cazul lui Laszlo Ballai, tanarul de doar 18 ani impuscat tot la Fabrica de bere dar o asociatie din Bucuresti a adus lumanari la mormantul acesti. Alti doi tineri, de 19 si 20 ani au fost ucisi la . Tot aici e inmormantat si artistul plastic Lucian Matis, cel mai bun prieten al lui Calin Nemes, ranit la Revolutie si mort pe 8 iulie 1993 prin sinucidere. Baiatul lui Matis are familie si 2 copii si traieste in Floresti.

Iata imagini din Piata Unirii si Cimitirul Eroilor:

Actorii Dorel Vișan, primarul Emil Boc și fostul premier Petre Roman, alături de revoluționarii clujeni, în Piața Unirii din Cluj-Napoca.

 

Text, foto, video de Tiberiu Fărcaș si  Vasile Manu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *