Ministrul Sănătăţii: Cred că rata reală de vaccinare în România este mai mare decât arată datele oficiale

Sanatate

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat miercuri, într-un interviu acordat Digi24, că statisticile oficiale nu reflectă rata reală de vaccinare în rândul populaţiei din România. Rafila a explicat că cei 8 milioane de români care s-au vaccinat până acum înseamnă cam 50% din populaţie, pentru că, de fapt, milioane de persoane sunt plecate la muncă în străinătate, iar populaţia rezidentă din România este sensibil mai mică decât apare în evidenţe.

„Acum, trebuie să ne gândim şi câţi suntem vaccinaţi noi în România, pentru că s-au vaccinat aproape 8 milioane de români. Această cifră, de 19,3 milioane de persoane, pe care o regăsiţi în Eurostat, nu ştiu dacă e chiar reală, pentru că sunt milioane de români care lucrează în străinătate fără să aibă statut de rezident acolo, aşa că eu cred că am depăşit în mod real jumătate din populaţia României care este protejată”, a declarat Alexandru Rafila.

Afirmaţiile ministrului vin în contextul în care, potrivit datelor oficiale, circa 40% din populaţia României este vaccinată anti-COVID, procent care situează ţara noastră pe penultimul loc în Uniunea Europeană din acest punct de vedere, în condiţiile în care media ratei de vaccinare în Europa este în jur de 78%.

„Eu cred că mai degrabă ne aflăm în această zonă decât în zona de 40%, pentru că rezidenţi în România nu cred că sunt mai mult de 16 milioane de locuitori”, a declarat Rafila.

Întrebat dacă mai sunt şanse ca vaccinarea să se îmbunătăţească în România, ministrul Sănătăţii a răspuns că „ea s-ar putea îmbunătăţi secvenţial”.

“Fie dacă apare un vaccin customizat, adică adaptat tulpinii circulante, fie dacă apare un nou vaccin, care are o formulă sau un mod de fabricare mai aproape de vaccinurile tradiţionale – toate aceste lucruri pot să ducă la creşterea interesului pentru vaccinare”, a subliniat ministrul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *